Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Szeptember 23. Vasárnap, Tekla
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Doktor House eredete

A Doktor House című sikersorozat telis-tele van az alkotók által elrejtett világirodalmi utalásokkal. Ha tudni akarja mi a közös Sherlock Holmes-ban és a mogorva doktorban, kattintson! Bemutatjuk a párhuzamokat.

House és Holmes

A sorozat fő alkotója David Shore nem csinál titkot abból, hogy Sherlock Holmes figurájából igen sokat merített. Az alapvető párhozamok, mint a kiváló megfigyelőképesség, logikus gondolkodás vagy a zeneszeretet mellett apró utalásokat rejtett el az írógárda a sorozatban. Például House is 221B házszám alatt lakik, akárcsak Holmes a Baker streeten. Ráadásul az ötödik évad karácsonyi epizódjában felbukkan Irene Adler neve, aki szintén szereplője volt a Holmes-történeteknek.

A párhuzamkeresés termékeny táptalaja a sorozat neveinek vizsgálata. A Holmes név hangzásában nagyon hasonlít a „homes” kifejezésre, ami tekinthető egy többes számú szónak a House-ra. Sőt, Watson doktornak, Sherlock társának és Wilson doktornak, House egyetlen barátjának is w-vel kezdődik a neve. Nahát!

Érdekesség még, hogy Sherlock Holmes karakterét Arthur Conan Doyle bevallása szerint az orvos Dr. Joseph Bell ihlette. Vagyis már a 19. század végén is felfedeztetett, hogy az orvoslás és a nyomozás valójában rokontevékenységek. Nyomok, tünetek, elemzés. Ráadásul House erre sikeresen rá is játszik, hiszen magánnyomozóként tetszelegnek a sorozatban az orvosok. Titkokat derítenek föl, betörnek a páciensek otthonába, és még sorolhatnánk.House gyógyszerfüggőségének forrása is fellelhető Sherlock Holmes-nál, ugyanis a detektív erős dohányos és alkalmi kokainfogyasztó volt. Ugyancsak hasonlóság, hogy egyikük sem foglalkozik olyan üggyel, ami nem ígérkezik izgalmasnak.

Doktor Faustus

Thomas Mann regénye egyáltalán nem könnyed délutáni olvasmány, és ennek megfelelően közel sem olyan ismert mű, mint bármelyik Holmes-regény. A történet egy zeneszerzőről, Adrian Leverkühnről szól, amit az ő örök humanista barátja, Serenus Zeitblom narrációjában olvashatunk. Hasonló szerepben tűnik föl, mint Wilson House mellett. A történet szerint a zeneszerző egyezséget köt az ördöggel, hogy 24 évig nagyszerű műveket komponálhasson. Az egyezség értelmében az idő lejártával Leverkühn az ördögnek adja lelkét. Ennek művégi megnyilvánulása, hogy megőrül.

Találó szimbólum
„A Doktor House újraértelmezte a kórházsorozatok műfaját. Nincsenek többé idealizált orvosok, akik mindenre tudják a választ, vagy kórház, ahol kerekes hordággyal rohangálnak a folyosón. A Doktor House az orvosi lét módszertani és intellektuális követelményeire koncentrál. Az újfajta gyógymódok trial and error típusú alkalmazása a megszokott klasszikus procedúrán túlra viszi a sorozatot, melynek magjában a brilliáns, de nem hiba nélkül való orvos osztogatja a recepteket – a modern orvostudomány találó szimbólumaként. ” – Az Amerikai Filmintézet bírái a sorozatról a 2005-ös díjátadás kapcsán
(Wikipédia)

Leverkühn nem szerethet meg senkit, mert azt azonnal elveszíti, és folyamatosan migrénrohamok törnek rá. Vagyis ugyanolyan félrevonult, mint House, és ugyanúgy krónikus fájdalomtól szenvednek.

Egy másik kapcsolódási pont lehet a két figura között, hogy fontos szerepet játszik életükben a prostitúció. House nyíltan viszi az örömlányokat a korházba, és őszintén vállalja, hogy alkalmanként igénybe veszi szolgáltatásaikat, sőt egy epizódban fel is merül, esetleg szifilisze van.

A Dr. Faustus egyik lehetséges értelmezése szerint az ördöghöz való közeledés egy véletlenül megismert prostituálttól elkapott szifilisznek köszönhető, amit csak részben sikerül kezelni, mert a Adrian Leverkühn orvosai vagy eltűnnek, vagy meghalnak.

A megszülető karakter

Ebből mindössze annyi derülhet ki, hogy David Shore, a sorozat vezető írója rajongott a Sherlock Holmes-történetekért és megérintette Doktor Faustus története. A sorozat eredetisége és vitathatatlan sikere nagyban köszönhető House karakterének, aminek megformálásához biztos kézzel merítettek a világirodalomból, majd a kiválóan alakító Hugh Laurie zseniálisan keltette életre. Van amikor a lopás nem bűn, már ha ez lopásnak tekinthető.

Központi adminiszrátor (hirextra)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
A világ egyik legnagyobb hajója
Az Independence of the Seas a világ egyik legnagyobb óceánjáró személyszállító hajója.
Döbbenetes: zenelejátszó a magzatoknak!
Kanadai találmány az az iPod, amelyet övként a kismama a hasára csatol, s így a magzat kellemes zenét hallgathat még mielőtt a gyerek megszületne.
Megvannak a Forma-1 Magyar Nagydíj Grid Girl-jei
A Class FM Morning Show-jában indult el a Miss Grid Girl 2010,
Heidi Klum meztelenül a videóklipben
Intim bepillantást engedett a hálószobájába a német szupermodell
A brazilok kiteszik,‭ ‬az olaszok beteszik farsangkor
Az elmúlt héten a világ karneváljait kísértük figyelemmel:‭ ‬melyik nemzet‭ ‬mennyi ledérséget vállal be
Hollywoodi diéták? Íme, az igazság!
Tudni szeretné mi a hollywoodi sztárok titka?
A whiskyszakértő, akinek félmilliárdot ér az orra
Richard Paterson harmadik generációs whiskyszakértő,
Te tudod, mit tesz a kávé a szervezeteddel?
Sokan vagyunk a világon, akik a reggeli vagy napi kávéadagjuk nélkül nem életképesek.
Tisztító böjt
Böjtölni évente kétszer ajánlott, tavasszal és ősszel. Ugyanakkor a méregtelenítésnek szigorú szabályai vannak.
Interjú Kirschner Anna fotóssal, az Anna Kirschner Photostudio vezetőjével
Interjú Kirschner Anna fotóssal, az Anna Kirschner Photostudio vezetőjével
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.