Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Július 19. Csütörtök, Emília
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
Állatvilág
Kutyák - Kutyakozmetika
Hobbiállatok
Érdekességek
Horgászat
Interjú Both Zoltán hüllőszakértő és vadállatbefogóval
Egyesület
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Sörénydivat

Képzeljünk csak el egy lovasbemutatót ellenfényben - egy büszke andalúz mént felemelt fejjel és méltóságteljes kisugárzással. A nézők sorain zúgás fut végig, amikor a szürke ló piruettezni kezd, miközben sörénye a mozgás ütemére lobog a levegőben. A leszálló nap felerősíti a ló farkának és sörényének fényét, és a pár álomszerűen mozog a téren. A lovas, ugyanolyan büszke tartással, mint a lova, élvezi a közönség csodáló pillantásait.
 
Aztán változik a kép, egy egészen más helyszín, természetes környezetben, de a hatás ugyanolyan varázslatos - két hollófekete fríz kanca vágtat csikójával a réten. Dél van, a nap sugarai szinte függőlegesen érik a lovak szőrét. A négy fríz tükörként veri vissza a fényt, szabad mozgásukban pedig még izmosabbnak tűnnek. A két kanca sörénye a mellkasáig ér, és minden irányváltásnál meglibben. Ringó hullámnak tűnik, ha a néző pillantása végigfut a lovakon.

A két helyzetben egy valami közös: a szépség, amely bár különböző formákban nyilvánul meg, mégis mindkét esetben a lobogó sörény erősíti az összbenyomást.

Hagyomány, divat, ésszerűség

A sörény hossza és "fazonja" bizonyos fajtáknál már-már az adott fajta névjegye - egy vérbeli spanyol lovat, egy pura raza mént el sem tudnánk képzelni dús, hullámos sörénye nélkül, ahogyan egy fríz is bizarrul festene megfosztva ettől az ékességétől. Ugyanakkor más fajtáknál a sörény levágása jelenti a hagyományokhoz való ragaszkodást, gondoljunk csak a fjord lovak "csíkos" sörényére, amely csak tövig vágva mutatja meg magát igazán.
A lobogó sörény "megzabolázásának" sokszor prózai oka van: így például a díjlovagló négyszögben nemigen látunk szabadjára engedett hosszú sörénnyel szereplő lovat, aminek egyszerűen az az oka, hogy a lovast a rakoncátlan sörényszálak zavarnák a szárak kezelésében, a ló leheletfinom irányításában. Hasonlóképpen a díjugrató sportban is inkább rövidre nyírják, vagy befonják a ló sörényét, az ugrófeladatokban egyébként könnyen meg is zavarhatná a lovat a szemébe hulló üstök és sörény, amikor épp megpróbálja megtalálni a megfelelő elugrási pontot.
A sörény fonását előszeretettel alkalmazzák a tenyészszemléken is, ha hangsúlyozni akarják a nyak ívelését, hiszen a hosszú sörény nem emeli ki annyira a tökéletes formákat, mint a feltűnő színű sörénygumikkal még hatásosabbá tett, apró "gombócokba" rendezett sörény.
A sörény fonása azonban eléggé munkaigényes elfoglaltság, amely nemcsak a lovas, hanem a ló türelmét is próbára teszi. Ráadásul egy-két nap után feltétlenül ki kell bontani a
"copfokat", máskülönben könnyen összebogozódnak, töredeznek, és nem is túl szép látvány, amikor kócosak lesznek az amúgy szigorú fonatokba csavart díszek. Így a "lustább" tulajdonosok gyakran a sörény teljes levágása mellett döntenek, ami egyes fajták esetében indokolt lehet - például a fjord lovaknál, hogy kiemelje sörényük fakó-fekete mintázatát -, vagy egyszerűen így írják elő a hagyományok, például a pura raza kancák esetében, ahol azonban a méneket sohasem fosztják meg "hajzuhataguk"-tól.
A farok szőrének vágása kevésbé gyakori szokás - sőt, például a fríz fajta esetében egyenesen szentségtörésnek számít egyetlen centiméterrel való kurtítás is -, legfeljebb némi fazonigazítást szoktak végezni, csepp alakúra tépett, vagy gondosan egyenesre nyírt farok-fazont kialakítva. Sajnos egyes hidegvérű fajtáknál még ma is sok tenyésztő ragaszkodik a farok rövidre kurtításának hagyományához, csak azért, hogy a far alakulását még kedvezőbb színben tüntessék fel. A farok kupírozását szerencsére napjainkban a legtöbb tenyésztő egyesület megtiltotta tagjai számára.

A hosszú szőr célja és értelme

Egy körülménnyel mindig tisztában kell lennie a lótartónak, főleg annak, aki nyitott istállóban tartja a lovát: a hosszú szőrnek fontos szerepe van, hiszen megvéd a rovaroktól. A sörény és farok nélküli ló tehetetlenül ki van szolgáltatva a legyek, böglyök, szúnyogok és egyéb rovarok támadásainak. A sörény légy-hessegető szerepét még úgy-ahogy pótolni tudja a ló nyakának és fejének rázásával, a hasa aljáról azonban hosszú farok nélkül képtelen elhajtani a csípős rovarokat. A farok ezen kívül megvédi a ló érzékeny hátsó felét az időjárás viszontagságaitól is, ezért semmiképpen nem szabad levágni. Itt tehát nem a tulajdonos személyes ízléséről van szó - a természet nem optikai okokból látta el hosszú szőrrel lovainkat.
A sörény és a farok ápolása megéri a mindennapos fáradozást: igazán jó benyomást csak egy ápolt szőrű ló kelthet. Időnként egy vödör meleg víz, némi kímélő ápolószerrel és egy puha kefével kiegészítve megkönnyíti az életet. Főként a szürke lovak tulajdonosai zenghetnének ódákat erről, ha a kedvencük megint belefeküdt egy pocsolyába vagy a boxában nem épp az alom legtisztább részét választotta a hempergéshez vagy a mélyalváshoz.
A sörény és a farok ápolásánál a tartós eredmény titka: el kell kerülni, hogy túl sok szőrszálat tépjünk ki - ehhez viszont legjobb, ha elfelejtjük a gyökérkefét és az egyéb sűrű szálú ápolóalkalmatosságokat. De a ritka fogú sörényfésűvel is csínján kell bánni: leghelyesebb, ha minden áldott nap egy bő félórát szánunk a hosszú szőrök ápolására, és kézzel bontogatjuk ki az összecsomósodott szálakat.


Központi adminiszrátor (lovasok)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Fiatalabb pasival a szex is jobb - cseréld le a régit!
Számtalan filmvászonról, televízióból és való életből vett példa bizonyítja;
Szex: férfileckék
A férfiak elvárásai teljesen különböznek a nőkétől.
Energizáló nyári frissítő italok

Itt a kánikula, nem árt néhány finom és egészséges italt készíteni,

Las Vegas egyik legújabb óriás szállodája: Wynn Las Vegas
Las Vegas egyik legújabb óriás szállodája az 50 emelet magas elbűvölő Wynn Las Vegas
Imogen Thomas bikinis képei
Imogen Mary Thomas, brit színésznő, modell, szépségkirálynő és valóságshow szereplő.
Piercings :: Jonny Needles
Esküvő méhruhában: mézes hetek...?
Méhruhában kelt egybe egy pár Kínában. Nem döglött méhek borították testüket, hanem elevenek, több ezer.
Hollywoodi diéták? Íme, az igazság!
Tudni szeretné mi a hollywoodi sztárok titka?
Fertőzést okoz a csapolt sör?
Az embernek már semmi öröme nem marad: komoly betegségeket okozhat a csapolt sör, derült ki egy hazai felmérésből.
Donna Karan kampány - 2011 tavasz/nyár
Donna Karan tavaszi/nyári kollekcióját ismét (csak úgy, mint ősszel) Karlie Kloss fogja népszerűsíteni,
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.