Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2023. Január 29. Vasárnap, Adél
   
   
RÓLUNK
DÍJAZOTTAK
DÍJAINK
A CLUB
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
TÁMOGATÓI SZINTEK
GASZTRONÓMIA
FOTÓ
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓ - ADATKEZELÉS - SZERZŐI JOG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú Markács Rózsával, a Naturisták Magyarországi Szövetségének (NAMASZ) főtitkárával

Tervezett naturista programok 2010

Interjú Markács Rózsával, a Naturisták Magyarországi Szövetségének (NAMASZ) főtitkárával.

A naturisták szerint az emberi testen semmi szégyellni való nincsen, hiszen mindnyájan ezzel élünk és örömmel el kellene fogadnunk a testünket. De mégis, hogyan kerültél kapcsolatba a naturizmussal?


A 80-as évek elején azok az ismerőseim, barátaim, akik jártak az NDK-ban, lelkesen meséltek az ottani FKK strandokról, az ottani nudista-naturista lehetőségekről.  Engem nagyon érdekelt a sok élménybeszámoló, és amikor megtudtuk, hogy Délegyházán, az ottani bányatavaknál megvalósítható az álmunk, azonnal lecsaptunk a lehetőségre. Egy ideig rendőri zaklatások közepette napoztunk, mivel az akkori hivatalos álláspont szerint – bármilyen eldugott helyen is voltunk – közterületen való szeméremsértést követtünk el, de amikor 1983-ban megalakult a Magyar Naturisták Egyesülete (MNE), szép lassan a hatóság is belátta, hogy nem mi vagyunk a közerkölcs ellenségei. Ott voltam augusztus 20-án az alakuló ülésen,  jól emlékszem a kezdetekre. Több tízezer ember járt oda rendszeresen, de azóta szétszóródtunk az országban, sokfelé alakultak helyi csoportok, klubok, egyesületek.

Naturizmus és a nudizmus között mi a különbség?

A magyar nyelv különbözőnek érzi e két szót, de az angolszász országokban leginkább csak egy szóval jellemzik az FKK híveit, leggyakrabban a nudista, nudizmus jelzőt használják. Én sem tennék különbséget, bár tudjuk, hogy eredetükben a „naturalist” jelentése a természettel függ össze és a „nudity” mindössze meztelenséget jelent.

A naturista szervezetek a nyilvánosság előtti szexmentességet írnak elő és várnak el, a legtöbb helyen igen ritka a nyílt szexuális viselkedés. Beszélnél a naturista etikettről?

Nincs itt semmiféle különleges etikett, ugyanúgy illik viselkedni mint egy textiles rendezvényen, csak nem hordunk (fürdő)ruhát. S talán ez a legfontosabb, ha a helyszín kimondottan a naturistáké ne is kísérletezzünk „elvegyesíteni” azt. Léteznek ugyanis Clothing Optional helyek is, aki nem biztos magában hova került, vagy nem tud azonnal megszabadulni ruháitól, próbálkozzon először ott. Mindenkinek azt javaslom, igyekezzünk betartani a helyi naturista rendezvények, kempingek, strandok saját házirendjeit. Ez a legfőbb szabály.

A napfényről kimutatták, hogy a bőr egyes állapotaira jó hatással van, a testnek szüksége van rá a D-vitamin előállításához. A naturisták gyakran állítják, hogy nyugodtabbak és jobb a lelkiállapotuk, ha megszabadulhatnak ruháiktól. Mi a véleményed erről?

                                                                     Nyári program: NaTura

Igaznak érzem, hogy a napfény az emberre, a Föld legfejlettebb lakójára jótékony hatással van. A múlt század szmogos, erősen iparosodott nagyvárosaiban, vagy ma is a hosszantartó, sötét sarki tél, sarki éjszakák vidéken lakó népek között gyakoriak a testi és lelki bajok, amiket a fény hiánya okoz. Ilyenek a közismert angol kór, vagy a depressziós tünetek. Érthető, hogy a nagyvárosi, vagy az északi vidékeken lakó ember számára a napsugárzás hatására lebarnult bőr az egészséget jelentette és olyan nyaralási szokások alakultak ki, amik a napfényes déli tengerpartok, vízpartok felé irányították a pihenni vágyó “napimádók” áradatát. Ugyanez az indítéka a téli időszakban a “mesterséges napfény” (kvarclámpa, szolárium) alkalmazásának is.

De nem szabad elhanyagolni a napfény és a szoláriumlámpák károsító hatásait sem.

A bőrön és a szemen keresztül nemcsak az említett jótékony, hanem a károsító hatásai is vannak az UV sugárzásnak. Régóta tudjuk pl., hogy a szabadban dolgozó, sok napfénynek, hosszú időn keresztül kitett személyek (mint pl. a tengerészek, földművesek) bőre ráncos barázdált lesz. Úgy mondjuk, hogy az idő előtt "megöregszik". Az ilyen bőrre jellemző a ráncosodás, a bőr rugalmasságának csökkenése szarumegvastagodások megjelenése a gyakran és rendszeresen napoztatott bőrfelületeken (arcunkon, kézfejünkön, karunkon, mellkasunk bőrén).


Valószínűleg a túlzott napfürdőzéssel magyarázható a festékes anyajegyek számának feltűnő megszaporodása is, amit manapság már gyermekeken is tapasztalunk. Ezeknek szerencsére csak igen kis töredéke alakul át később bőrrákká, ami a káros napfényhatások legsúlyosabbika. Szomorú statisztikai adat világszerte, így hazánkban is, hogy mind a festékes, mind a festéket nem tartalmazó rosszindulatú bőrdaganatok száma kétszeresére emelkedett az elmúlt évtizedekben, amiért - többek között - a napfény is okolható. Ezek a bőrelváltozások általában hosszú évek alatt alakulnak ki, éspedig úgy, hogy a bőr az egész élet folyamán ért apró károsodások (mikrosérülések) összeadódnak. Így lesz a sok kis hatásból hosszú idő (esetleg évtizedek) alatt komoly elváltozás.

Ezeknél a sugárhatásoknál tehát érvényesül a régi mondás: A jóból is megárt a sok!

Ugyanezt mondhatjuk el a meggondolatlan, "mértéktelen" napfürdőzésről is. Sokan saját maguk is tapasztalhatták, hogy az egészségesnek tartott szép barnaság gyors elérése érdekében tartott első nyári napfürdőzés a strandon milyen kellemetlen leégéshez vezetett néhány órán belül. Jobb esetben csak "piros" volt a bőrünk, de esetleg  fel is hólyagosodott, sőt súlyos esetben torzító hegesedéssel gyógyult, vagy kozmetikailag zavaró szeplőket hagyott maga után. És ráadásul a szemünk is begyulladt: kötőhártya gyulladást kaptunk. A sugárzás tehát nemcsak tartósan, hosszú időn át adagolva hanem hirtelen,egyszeri nagy adagokban is káros lehet. Szerencsére ezek a változások, amelyek hirtelen olyan hamar (néhány nap alatt) el is múlnak.

A napfürdőzés egy további, ritkábban előforduló kellemetlen következménye az olyan bel- vagy bőrbetegségek váratlan felrobbanása vagy terjedése, amik kórosan fokozott fényérzékenységgel függnek össze (pl. fényallergia, festékhiányos állapot, egyes anyagcsere betegségek,stb.). A túlzásba vitt napozás ezenkívül időlegesen csökkentheti a szervezet, beleértve a bőr védekező képességét is, aminek következtében megszaporodhatnak a fertőzések (pl. gennyes bőrbajok), sőt újabban feltételezik, hogy az lehet az egyik oka a napfény által kiváltott bőrdaganatok megszaporodásának is.

Ezeket jó megszívlelni, nemcsak nekünk naturistáknak, hanem minden strandolni vágyónak, mert a fürdőruha nem véd, sőt sokkal károsabb, ha nem egységesen ér bennünket a sugárzás.

Virágzó naturistamozgalom működik Németországban, különösen a volt Kelet-Németországban (ott FKK-nak, Freikörperkulturnak, azaz a szabad test kultúrájának nevezik), Franciaországban, Hollandiában, és számos más országban is léteznek kisebb hasonló szervezetek. Beszélnél a magyar egyesületekről?

Hazánkban 9 naturista egyesületről beszélhetünk.

Kiemelném a ma is 6 legaktívabban működőket és a legismertebbeket: Ányásiak (Mindszent), Látókép (Debrecen), NBBKE (Balatonberény), MNE (Délegyháza), NaVKE (Budapest) és SZIKI (Sziksósfürdő).


Ezen kívül egy szolnoki cím és egy budapesti Postafiókkal két egyesület van még bejegyezve. A szolnoki egyesület volt elnöke tavasszal azt nyilatkozta, hogy a 90-es évek végétől nem működik egyesületük. Akkor ugyanis elmosta kempingjüket a nagy áradás. A másik két egyesület mostani tevékenysége számomra több éve nem ismert, s mióta a Nemzetközi Naturista Szövetség módosító határozatában megszüntette a kapcsolatot velük, már az interneten sincs friss, elérhető, honlapi információ róluk.

Egyesületeken kívül is létezik azonban szervezett hazai naturizmus. A NAMASZ-hoz csatlakozott tagokról, egyéb szervezetekről a honlapjukon olvashattok: http://www.namasz.hu

Fiatalok körében milyen népszerűséget mutat a naturizmus? Mennyi az átlagéletkor a naturista egyesületekben?

Erről nincsenek statisztikai adataim. Saját tapasztalataim szerint a régebben alakult egyesületek nyilván az idősebb, már huszonéves  alapítótagságuk miatt az átlagnál magasabb életkort tudhatnak magukénak, de a családok együttes megjelenésekor mindenütt megtalálhatóak a fiatalabb korosztály tagjai is (MNE, NBBKE). A legtöbb kisgyermekes családot és fiatalt SZIKI-n láttam, és a  NaVKE tagjai között van a legtöbb fiatalnak mondott 18-40 év közötti naturista.

Milyen a naturista kempingek felszereltsége Magyarországon?

Nagyon változó. Ez a tulajdonviszonyok, és a kempingek méretkülönbözőségéből és helyszíneiből is fakad. Egyedül az ányási kemping az, amely szezonálisan működik és a tagok egyetértésével nem is kívánja az adott minimális szolgáltatásait bővíteni. Itt csak fúrt kút, illemhely van, mégis mindez nagyon-nagyon kulturált körülmények között.

Véleményem, hogy sok nagy helyszín, több éves múlttal rendelkezve többet is adhatna a vendégeinek (pl. Délegyháza). A balatoni két kemping talán a legfelszereltebb, de piciny kemping révén SZIKI pl. messze meghaladja az egy főre jutó szálláshelyek bérelhető számát, s az Angéla farm is a nyomaiban jár. Legkisebb de mégis a legmodernebb a családi vállalkozásként működik az új Szigetmonostori park. Utóbbi háromban szauna is van (SZIKI-n jakuzzi is) és ez nagyban növeli a hidegebb időben is idelátogató naturista vendégek számát.

A kempingen belül a vendéglátóegységek minősége és főleg mennyisége is hagy kívánnivalót sok helyütt, bár én az idén nagyon meg vagyok elégedve a berényi új szolgáltatással. SZIKI-n és a délegyházi Sportbüfében is mindig nagyon finomat ettem, megjegyzem a körülmények miatt mégsem hasonlítható a szigetmonostori Gyümölcsöskert étterméhez, profi színvonalához.

Fontos volna, hogy legyenek sportolási lehetőségek, gondozott röplabdapályák, focipályák, asztalitenisz, csocso, biliárd, sakk, stb és a gyermekek részére játszóhelyek, homokozók, kulturált illemhelyek, zuhanyozók. Legyenek a kemping vendégei részére közösségi helyiségek, internet, konyhahasználat, közös hűtőszekrények. Ez utóbbiakban is nagy hiányosságok vannak, talán a balatoni kempingek és a Szikisek jobban állnak e tekintetben is.

Mondanál valamit a Naturisták Magyarországi Szövetségéről?

A NAMASZ a Nemzetközi Naturista Szövetség (INF) tagjaként képviselteti magát ezek testületeiben és rendezvényein. A Szövetség kiterjedt külföldi kapcsolatok kiépítésére törekszik, és az így szerzett ismereteit integrálja a magyar gyakorlatba. 2006-os megalakulása  több éves előkészítő munka eredménye. Fontos volt, hogy világosan tudjuk, mit akarunk kifejezni. Szeretnénk aktív kapcsolatokat ápolni a magyar és külföldi, írott és elektronikus médiával. Másik legfontosabb célunk az, hogy tudjanak rólunk naturista magyarokról, és ne különc őrültnek lássanak bennünket idehaza sem. Fogadják el azt az életformát és életérzést, amit képviselünk hazánkban is.

Tudomásom szerint több egyesületnek is tagja vagy, melyek ezek? Milyen pozíciót töltesz be ezekben az egyesületekben?

A Magyar Naturisták Egyesületének (MNE) kezdetektől a tagja vagyok. Ez év nyaráig az itteni Egyesületi Tanács tagjaként is közreműködtem. A Naturisták Virtuális Klubja Egyesület ( NaVKE) alapítótagja vagyok, és elnökségi tag 2000 óta. A Naturisták Magyarországi Szövetsége (NAMASZ) 2006-ban főtitkárrá választott. De számomra nem ezek a pozíciók a legfontosabbak, hiszen mindegyiket társadalmi munkában végzem. Örömmel tölt el  a hazai naturisták egyre népesedő táborát látni és a mai napig is szívesen megyek vissza kedvenc helyeimre, hisz évről-évre  visszavárnak.


A naturista programok tárháza idővel bővülni kezdett, a naturisták kirándulni, csónakázni kezdtek, s egyéb hasonló szabadidős tevékenységeket folytatnak. Beszélnél arról, hogy milyen programok vannak?

A helyi egyesületi programok megtalálhatóak az egyesületek és a kempingek honlapján. Ezt túl hosszú lenne itt részletezni.

A NaVKE-t azonban kiemelném, mivel hazánkban őket tartják az országos programszervező egyesületnek, mivel non-landed egyesület révén mindenütt megjelenik és hol uszodát, szaunát, vízi parkot bérel, csúszdázási lehetőséget teremt (Debrecen, Túrkeve, Ráckeve), hol országos kirándulásokra vagy csak natúrázni, vízitúrázni hív bennünket, vagy szervezi a Fiatal Naturisták Táborát SZIKI-n vagy borkóstolót, főzőversenyeket a Szigetmonostori Naturista Parkban.

                                                                       Vizitúra a Kisdunán

Milyen a naturista turizmus Magyarországon?

Hiányosnak érzem a naturista turizmus lehetőségeinek tárházát a médiában, a különböző hazai szálláshelyek információi között mint reklámhordozó. Hiányosnak érzem a naturista szálláshelyek férőhelyeinek számát, kevés a bérelhető faház, appartman, lakókocsi, pedig nagy igény volna erre. Ilyen csupán SZIKI-n és Balatonberényben, Balatonakaliban létezik említésre méltó színvonalban. Néhány talán Délegyházán is van még. De mindenütt lehet sátorozni, így a nomád kempingelés híveinek nem lehet kifogása, Ányáson például kulturált és csodaszép a Tisza-parti sátorélet.

A naturizmus Magyarországon egybeforrt Délegyháza nevével. Most már azért több nyilvános szabadtéri naturista hely van hazánkban! Van kedvenc naturista helyed?

Budapesti lakos révén a legközelebbi naturista helyeket részesítem előnyben (Szigetmonostor, Délegyháza). De mindegyik helynek megvan a maga szépsége, ahová visszavágyom évről-évre. A nyékládházi tavak kristálytiszta vize vagy a látóképi tó gyönyörű fűzfái és a Tisza-part szolnoki vagy mindszenti selymes homokpadjai ugyanúgy vonzanak mint a gárdonyi betonszegély nádasai ahol jól esik napozni kora tavasszal. De egy népesebb kempingben találkozni a barátokkal, családom tagjaival és felfrissülni a tó vízében a Balatonnál vagy Sziksósfürdőn vagy az adriai tengerparton ugyanolyan varázslatos érzés mert a tó és a tenger vízében úszva könnyűnek és szabadnak érzem magamat. Az emberek nem akarják megváltoztatni a világot, egyszerűen elengedheted magadat és a víz visz magával csak hagyni kell a gondolatokat szárnyalni. Ahol ruha nélkül természetes, minden természetes, ahol mindenki valóságos emberként viselkedik, ahol mindenki szereti a másikat ezek a kedvenc helyeim. Feltöltődni, álmodozni, tettekbe foglalni a szavakat...

Hogyan kezelitek otthon a meztelenség kérdését? Az otthonodban is ruha nélkül közlekedsz?

Nekünk, naturistáknak természetes, hogy meztelenül élünk. Otthon, a családom körében sem zavar, ha zuhanyozás után ruhátlanul maradok, vagy ha reggel meztelenül szaladok ki a konyhába megfőzni egy teát, feltenni a kávét, nyugodtan vasalhatok, mosogathatok ruha nélkül, senkit se zavar odahaza. A naturisták a meztelenséget természetes életformaként élik meg. Nincs bennünk szégyenlősség, a fürdőruha viselését fölöslegesnek tartjuk. Nem sok olyan otthoni tevékenység van, melyet ne lehetne ruha nélkül elvégezni, szerintem legtöbbször csak a hőmérséklet szab ennek gátat.

Mivel bátorítanád azokat az embereket, akik érdeklődnek ezen életforma iránt, de nincs elég bátorságuk kipróbálni a naturizmust?

Nagyon sokan elméletben vágynak köztünk lenni, évekig érdeklődnek és próbálkoznak és mégis maradnak az előítéleteik, félelmeik, prüdériájuk rabjai. Bátorságot nem adhatok, de egy-egy jó programot, helyszínt tudok nekik javasolni és a naturisták közvetlenségét, befogadókészségét saját maguk fogják ott megtapasztalni. Aki el is jön közénk, annak már nincs visszaút. Neki már a következő alkalmak is pozitív élményt nyújtanak és mindenki szívet, vizet és napot melengető jó érzéssel érkezik, távozik még akkor is, ha nem süt szikrázóan a nyári nap, mert barátokra lelt köztünk.

Nagyon szépen köszönjük az interjút! 

Németh Imre


Tervezett programok 2010-re

Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE)(http://www.navke.hu)

január 9. Naturista pótszilveszter, vízi sportnap - úszóversenyek, vízi vetélkedők, szauna, masszázs (Kispesti uszoda, éjszaka )
február 6. Naturista uszodai farsang, szauna (Dagály fürdő)
március 6. Naturista uszoda, szauna (Kispesti Uszoda)
március 12-15. Országjáró kirándulás az Őrségben. Szálláson naturista szaunázási lehetőség
április 10. Naturista uszoda, szauna (Kispesti Uszoda)
április 17. 5. Naturista Borkóstoló (Szigetmonostori Naturista Park)
április 25. Föld napi nagytakarítás a Velencei tó naturista strandján
május 8-9. NaVKE majális Szigetmonostoron a Naturista Parkban
május 21-24. Naturista vízitúra (Ipoly v. Bodrog)
május 29. Esti naturista fürdőzés a túrkevei élmény- és termálfürdőben
június 13. A 22. Na-Túra
június 21-27. Naturista vízitúra a Szigetközben
július Naturista vízitúra (Hernád vagy Dráva)
július 11-18. Táborozás a Sziksósfürdői naturista kempingben a 11. Fiatal Naturisták Találkozója (FNT) program keretében SZIKI-n
július 17. Az ányási naturisták meglátogatása az FNT résztvevőivel
augusztus 7. Ráckevei élményfürdőben esti naturista csúszdázás
augusztus Naturista vízitúra a Tiszán vagy a Sajón
augusztus Egyesületi találkozó és NaturLista találkozó
augusztus 28. 23. Na-Túra (esőnap: szeptember 18-19.)
szeptember 4. Szigeti Eszedelem Főzőverseny (Szigetmonostori Naturista Park)
október 16. Naturista uszoda - úszóversenyek,játékok,
vetélkedők, szauna, a NaVKE 10. születésnapja
november 6. Naturista uszoda, szauna
december 4. Naturista uszoda, szauna, csúszdázás, élményfürdőzés, mikulásünnepség gyerekeknek Esztergomban

Ősztől tavaszig hetente szaunázások egy budapesti Hotelban

Bővebb információ: navke@navke.hu vagy 20-313-9170

Naturisták Berényi Barátok Köre Egyesület (NBBKE)
(http://www.nbbk.hu) Tel.: 20-9114945
május 1-2. Kemping nyitóbuli.
Augusztus vége Sportnap. Kemping záróbuli
Ősztől tavaszig havonta többször szaunázások a közelben.

SZIKI Egyesület, Sziksósfürdő (http://www.natours.hu) info@natours.hu, Tel.: 20-249-8616

Szezonon kívül a wellness-faház és a kemping zártkörű bérlési lehetősége

Május 1-2. Kemping nyitóbuli
Május 22-23. Gyermeknap
Június 14-20. Művésztábor
Július 10-11. Főzőverseny
Július 11-18. XI. Fiatal Naturisták Találkozója a NaVKE szervezésében
Július 24. Holland Barátainkat Fogadó Buli
Július 26-aug. 1. XXII. Nemzetközi Naturista Sporttalálkozó
Augusztus 20. Naplemente- és Hullócsillagnéző Buli
Szeptember 18-19. Kemping záróbuli

Ányási Természetbarátok és Naturisták Egyesülete:
e-mail: andris111@citromail.hu, tel. 70-277-6869

Naturisták Látóképi Egyesülete ( www.naturistaklatokep.hu)
Érdeklődni: zsoleszbolesz@citromail.hu vagy 70-771-8571, 30-943-2898

Szigetmonostori Naturista Park (Szigetmonostor - Surány határában) Egész évben nyitva. Budapesttől 28 km-re található. Tavasszal borkóstolók, majális, ősszel főzőverseny, a NaVKE szervezésében mindig sportvetélkedőkkel fűszerezve.
Bejelentkezés: pannat@t-online.hu vagy 20-352-2691

Angéla Farm, Nemesbük e-mail: fraudodi@t-online.hu tel: 20-981-8157

Balatontourist Zrt (Balatonakali, Levendula Kemping) Tel.: 36-87-544-011 E-mail: levendula@balatontourist.hu

Naturisták Magyarországi Szövetsége (NAMASZ) hírei:
http://www.namasz.hu,info@namasz.hu
vagy 20-313-9170 és 20-967-3702

Február 6-7. Farsang (Finnország)
Március 3-4. Int. Meeting (Luxemburg)
Május 12-16. Int. Young Ralley (Hamburg)
Május 20. Spring Meeting (Torino)
Június 3-6. A 38. Alpok-Adria Nemzetközi Naturista Sporttalálkozó
(Solaris Kemping, Horvátország)
Jún. 7. Naturista Világnap
Aug. 28-30. Pétanque bajnokság (Németország)
Szeptember 11-18. Tuch Tour (Spanyolország)
Szept. 8-12. 32. Naturista Világkongresszus Olaszországban (Pizzo Greco)
November 7-14. Swimming Gala (Anglia)
November 14. Aquapalace (Prága)

A fenti programokon mindenkit szeretettel várunk!

Ajánlatunk naturista információcserére a NaturListán (naturista levelezőlista magyar nyelven):
Ezt a listát nem csak a NaVKE tagjai használják, de a legtöbb NaVKE tag regisztrált már ide. A NaturListát a Sziksósfürdői Naturista Kemping üzemelteti, kb. 700 fős létszámmal..
Itt tudsz feljelentkezni a levelezési listára:
http://www.natours.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/naturizmus

Hazai és külföldi kedvezményekre szóló nemzetközi naturista tagsági,az INF igazolvány váltható a NAMASZ alapítótagjainál : info@namasz.hu vagy 20-967-3702 és 20-313-9170

Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Olcsóbbak lettek a topmodellek
Interjú Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes súlyemelővel

Exkluzív interjú

Punkanimals
Photoshop 
A Victoria
A Victoria's Secret gyönyörű modellje, Candice Swanepoel
Interjú Danis Grétával, egy fiatal, tehetséges modellel
Topmodell
George Hoffman
George Hoffman - Onyx Photography igazi művész, aki hozza a kreativitás és a képzeletet.
Interjú Polgár Ildikóval, a 2008-as év Miss Hungary győztesével
Szépségkirálynő
Citistar Selencion 2010
Képek a díjazottakról
Citistar Selencion 2010
Képek a bálról
Phillip Lim - amerikai divattervező
Phillip Lim kínai származású amerikai divattervező, jelenleg a 3.1. Phillip Lim divatház vezetője.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.