Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Robin Hood egyáltalán nem volt népszerű a saját korában?

Érdekes feljegyzésekre bukkant egy brit akadémikus egy XIV. századból származó történelmi könyv lapjain a pár szavas kézirat szerint ugyanis a tolvajok fejedelmeként közismert Robin Hood mégsem örvendett akkora népszerűségnek a maga idejében, mint ahogy azt a közhiedelem tartja.

Julian Luxford, a skóciai St. Andrews egyetemének művészettörténet-tanára a Polychronicon című, 1340-es évek végén íródott krónika margóján fedezte fel azt a 23 szavas latin szöveget, melyet egy szerzetes vetett papírra 1460 körül, és amely kétségbe vonja a hagyomány szerint jóakaratú tolvaj munkálkodását.

A legenda szerint Robin Hood a XIII. századi Angliában élt, és az ország középső részén elterülő sherwoodi erdőből indult portyáira, melyek során a gazdagoktól ellopott javakat a szegények között osztotta szét.

"Ebben az időben, a közhiedelem szerint egy bizonyos Robin Hood nevű tolvaj és annak emberei garázdálkodtak Sherwoodban és Anglia más törvénytisztelő területein" - írta a krónikás.

"Szemet szúrt nekem a neve. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon kevés vele kapcsolatos középkori forrás van, és tudtam, hogy ez fontos lehet" - mondta Luxford, aki egyébként a VI. Henrik által 1440-ben alapított és Angliában nagy tiszteletnek örvendő Eton College könyvtárában folytatott kutatásai során talált rá a pársoros bizonyítékra.

A középkori kéziratok szakértőjeként is számontartott egyetemi oktató szerint a most felfedezett iromány "egy ritka, negatív hangvételű kézirat, mely egyedülálló bizonyítéka annak, hogy a szerzetesek miként vélekedtek Robin Hoodról". Luxford szerint persze nem volt teljesen meglepő, hogy az angol papsághoz tartozó szerzetesek ilyen negatív érzelmekkel viszonyultak a banditához, aki a korabeli történetekben, mint az egyházi személyekkel igencsak rossz kapcsolatot ápoló "jó lovag" tűnt fel.

A most felfedezett kéziratnak hála, talán azt is sikerül végre tisztázni, hogy Robin Hood hol élt pontosan. "Ez egy újabb középkori bizonyíték arra, hogy Sherwoodból származott" - mondta Luxford, aki tervei szerint, további részleteket fog közölni felfedezéséből, a Journal of Medieval History című folyóiratban. Míg egyesek szerint Anglia egyik északi megyéje, Yorkshire adott otthont a tolvajnak, addig mások a szomszédos Nottinghamshire-t nevezik meg főhadiszállásaként. A mondavilág általában a sherwoodi erdőt jelöli meg Robin Hood "természetes környezeteként", ahová legnagyobb ellenfele, a nottinghami seriff elől menekült az útonálló. Az egykor 40,5 ezer hektáros erdő területe, mára 180 hektárra csökkent.

Egyes akadémikusok szerint Robin Hood karakterét számos középkori tolvaj alakjának ötvözéséből hozták létre, mások szerint pedig az egész csupán a képzelet szüleménye.

Központi adminiszrátor (stop)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Orgazmussal az egészségért
Az Oxford Egyetem kutatói ezúttal olyan listát állítottak össze, melynek betartásával egészségesebbekké válhatnak a nők,
Négy tanács, hogyan válj olyanná, akitől minden nő begerjed!
Te akarsz lenni A fickó az edzőteremben?
Tökéletes harmónia - Nissan Murano
A Nissan Murano második generációja végre megérkezett hazánkba.
12 tipp, hogy csökkentsd a rák kialakulásának veszélyét!
Minden évben 10 millió új rákos esetet diagnosztizálnak világszerte.
Szexi buli: Lake Havasu Girls party 18+
A legjobb dolog, hogy itt a nyár!  Az egyik legjobb hely a szexi bulira a Lake Havasu Girls party.
Interjú Podmaniczky Jánossal, a balatonföldvári Podmaniczky pincészet borászával
Kiváló magyar borász
George Hoffman
George Hoffman - Onyx Photography igazi művész, aki hozza a kreativitás és a képzeletet.
Szenzációs magyar találmány! - 35 országból érdeklődnek
A jövő cserepei
20 trendi farmer tavaszra - A kedvenc darabok
A farmerdivat valósággal kényezteti a nőket.
Felpörgeti a kávé a férfiakat
Kevésbé hat a női szervezetre a koffein
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.