Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Július 20. Péntek, Illés
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
Állatvilág
Kutyák - Kutyakozmetika
Hobbiállatok
Érdekességek
Horgászat
Interjú Both Zoltán hüllőszakértő és vadállatbefogóval
Egyesület
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

A kutya mint gyerekpótló

A kutya mint gyerekpótló sok háztartásban ismerős. Nem hagynak cserben, nem hivatkoznak egyéb elfoglaltságra, idill. Persze nem egészen - megnézzük, hogy is.

britney_dog.jpgKedvenc varrónőm a gazdasági válság hírére majdnem lehúzta a rolót: a megrendelések csak csordogáltak, az éhkopp meg a küszöbön toporgott. Két hét depressziós ágynak esés után aztán megvilágosodott: pitbullkosztümöket, terriereknek való farmerminiket és kuvaszokra illő Mikulás-jelmezeket kezdett el gyártani. Először szólni sem tudtam a röhögéstől, amikor megláttam a szalonjában fellógatott haute couture garnitúrát, majd amikor bevillant, mennyire kísértetiesen hasonlítanak a gyerekruhákhoz, kicsit elkomorodtam. A dolgok állása szerint nehéz időkben, amikor csupán egy gyereket vállalunk, vagy egyet sem, az ebwellness és a kutyadivat továbbra is jövedelmező iparágak.

Bár a piszkos anyagiakkal indítottam, közel sem általános, hogy humán csecsemők helyett a kutyák mint afféle "szőrgyerekek" tartását a pénzszűkével indokolnák a párok. "Nyolc éve vagyunk együtt, de mind a ketten tanulunk még. Nem tudnánk gondoskodni egy babáról" - meséli egy 26 éves nő. "Úgy gondoltuk azonban, hogy tehetnénk egy próbát, amolyan gyereknevelési kísérletként. Vettünk egy kiskutyát, hogy megnézzük, képesek vagyunk-e lemondani a vasárnapi ágyban hempergésről, igazodunk-e valakihez a nyaralás megtervezésekor, vagyis hogy felelősséget vállalunk-e olyasvalakiért, akit szeretünk, és aki a segítségünkre szorul. Egyelőre frankón működik, imádjuk a dögöt!" Sokan vannak, akik hasonlóképpen a gyereknevelés előszobájaként tekintenek az állattartásra - ami pszichológiai szempontból okos húzás. Nem egyszerűen lemondást tanulhatunk a kutyákkal-macskákkal való együttlét során, hanem például a nem-verbális kommunikációnk tökéletesítését is, aminek a gyerekünk két-három éves koráig óriási hasznát vehetjük majd.

Persze tévedés lenne azt hinni, hogy ha sikerült szobatisztává nevelnünk egy rotweilert, akkor kamasz fiunk első berúgását is megfelelően fogjuk kezelni. Az emberek - láss csodát! - ugyanis sokkalta komplexebb lények, mint az állatok. Bocs, muszáj ekkora ordas közhelyekkel dobálóznom, hogy megértessem, mi a gond a "Minél inkább megismerem az embereket, annál jobban megkedvelem az állatokat!" feliratú pólókkal. "Az állatoktól nem kapsz mást, csak feltétlen szeretetet!" - írja egy gyermektelen fórumozó. "A gyerekeidbe belefeccölsz egy halom pénzt, csomó időt és energiát, mert születésed óta azt hallod, hogy nyelj le mindent az utódaidtól, csak hogy valaki gondoskodjon rólad a nyugdíjas éveidben. És ha nem visz el idő előtt az infarktus az idióta kölykeid miatt, akkor mit tapasztalsz? Hogy kábé a halálos ágyadnál látod őket viszont, mert "abszolút nem érnek rá". Vagy még ott sem."

A gyerekvállalásból való kiábrándulást számos okra vezethetjük vissza: van, aki úgy gondolja, hogy ha képtelen megadni az utódainak mindenből a legjobbat, akkor inkább hagyja a francba az egész gyereknemzést és -gondozást (igencsak önigazolás-szagú érvelés, hiszen honnan tudhatnánk, mi a "legjobb". Vajon nem azzal nevelünk-e Freddy Kruegert a gyerekből, ha érdemeitől függetlenül mindenből a legkiválóbbat kapja?). Mások a túlnépesedéssel érvelnek - bár kétséges, hogy mennyiben segít a harmadik világ éhezőin, ha nálunk munkaképes lakosság híján összeomlik majd a nyugdíjrendszer. Témánk szempontjából azonban a legérdekesebb a feltétlen szeretettel való előrukkolás: "A mai gyerekek csak követelőznek, aztán ha valami nem úgy történik, ahogy akarják, már el is fordultak tőled. Az állatokkal más a helyzet. Ha néztél már valaha kutya szemébe, akkor tudod, miről beszélek. Ütheted-vághatod, ha kialakult a ragaszkodás, a kötődés, az már NEKED szól. Feltételek, kívánságok nélkül, tisztán."

Biológusok egy csoportja vitatja, hogy amit a háziállataink részéről feltétlen ragaszkodásnak vélünk, az valóban létezik. Noha a kedvenceink képesek kötődni hozzánk, egyes tudósok úgy vélik, hogy "önzetlen szeretők" helyett sokkal inkább "társas paraziták". Olyan haszonleső kis vérszívók, akik képesek elérni, hogy elhiggyük, feltételek nélkül imádnak bennünket - csak azért, hogy újabb adag lazacos tápot merjünk a tálkájukba, és gondoskodjunk róluk. Akár ügyes, ám hazug színjátszók, akár őszinte barátaink, az állatok, mint mondottam volt, sohasem lesznek annyira bonyolultak, mint az emberek. Márpedig ha bölcsen - és nem féligazságokba/közhelyekbe ringatózva - akarjuk tölteni a hátralévő időnket a planétán, kénytelenek vagyunk szembenézni azzal, hogy serdülő lányunk szeretetének jeleit észrevenni nemcsak a patkányunk gyengéd érzelmeinek megfejtéséhez, de a Dakar-ralihoz mérten is nehéz feladat.

Talán mégis megéri: ha a drog-, alkohol- vagy kajafüggőkkel ellentétben nem csupán a rövid távú jutalmat, de a hosszú távú nyereséget is szem előtt tartjuk, akkor talán megérthetjük, hogy miért jobb részt venni a gyerek anyák napi köszöntőjén az oviban, aztán az első hokimeccsén alsóban, mint mindennap futni egy erdei kört a vadászgörényekkel. Oké, az édes babuka loba hajú serdülővé avanzsál, a cuki kutya meg tíz év múlva is ugyanaz a kis édi, de ahogy mondani szokás, amibe több vért és verítéket fektetünk, azt jobban is szeretjük. És ebben az esetben úgy tűnik, a saját feltétel nélküli szeretetünkről van szó. Arról, hogy mikor és kinek vagyunk képesek adni, és hogy önimádó gőgünkben meg akarjuk-e tanulni egyáltalán.

A háziállat persze ezer szempontból kiváló: csökkenti a magas vérnyomást, a depressziót, oldja a magányosságot, kiváló társaság, nincs túl nagy igénye, viszont hálás meg "bújós" tud lenni - és nemcsak, ha el akar érni valamit! -, szóval rengeteg értékes tulajdonsággal bír, de csak önmagában. Pótlékként nem működik. Ha nem szeretnénk gyereket, ám ne legyen! De sose higgyük el, hogy félórányi nyuszibabusgatást követően tudjuk, milyen szülőnek lenni.

Központi adminiszrátor (kutyafajat)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
A sajt csíziója
Az emberi társadalom kialakulása idején történhetett – amint azt svájci kőkorszaki leletek bizonyítják
A jojó effektus teljesen ellehetetleníti a fogyást
Megtanulhattuk volna már, hogy a csodadiéták kiló/percben mért kecsegtető ígéretei soha nem teljesülhetnek.
Őszülés: divat és egészség

A fehér haj az öregedés egyértelmű jeleként él a köztudatban.

5 tökéletes és 5 borzalmas ruha a 82. Oscar-gálán
Az üde Demi Moore, a tökéletesen elegáns Kate Winslet és Sarah Jessica Parker is elnyerte
Divat a pink smink, segítünk viselni
Tavaly divat lett, és azóta is erősen tartja magát a pink szín,
Justin Price
Justin Price's Photos
A világ legdrágább szobája a hétmilliárdos házban
Eladó az Egyesült Államok egyik leghivalkodóbb kúriája, a házért hétmilliárd forintot kérnek.
Edzésterv az intim részekre
Sokan viszonylag korán megtapasztalják az inkontinenciát
5+1 öltözködési trükk, hogy 10 kilóval kevesebbnek tűnj
Úszógumi, csípőtáji párnácskák, lankás idomok és puha dombok nem jelentenek akadályt abban, hogy szexi legyél.
Interjú Kirschner Anna fotóssal, az Anna Kirschner Photostudio vezetőjével
Interjú Kirschner Anna fotóssal, az Anna Kirschner Photostudio vezetőjével
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.