Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Október 23. Kedd, Gyöngyi
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
GASZTRO ÉRDEKESSÉGEK
KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZOK, PINCÉSZETEK
VILÁGHÍRŰ SZAKÁCSOK
DESSZERTEK
VASI GASZTRO
INTERJÚ
Ferences söröző
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Sardinissima

Ha egy francia szardíniás- dobozon a „sardines millésimées” feliratot látjuk, akkor ez igazi esemény: évjáratos olajos hallal állunk szemben.
 

Franciaországban a jobb brasserie-ben ilyet rendel a vendég a pirított vajas bagettjére. Spanyolországban nem egy tapas bárban a boros állványok mellett ehhez hasonló minőségű konzervek sorakoznak a polcokon – „gran selección”, „rías gallegas” vagy „elaboración artesanal” megjelöléssel.

Ez mind kézműves termék. Kiváló vizekben (például brakkvizekben), adott időszakokban,  adott módszerekkel fogott, válogatott halakból készülnek, s úgy érlelődnek a fémdobozban, mint jó bor a palackban. A dobozon olvasható megjelölések a halászterületekre és a sok kézimunkával járó hagyományos eljárásokra utalnak.A francia szardíniák felsőbb köreiben kialakult hierarchia a bordeaux-i és a burgundi borokéhoz hasonlítható. Igen jó hírnek örvendenek az Atlanti-óceánból származó szardíniák – meglehet, ezek között is elég nagy lehet az eltérés.

A kisebb testű, fiatal hal feszesebb húsú, lágyabb ízű, a nagyobb viszont zsírosabb, vagyis karakteresebb ízű. Ki erre, ki arra esküszik. A bretagne-i La Quiberonnaise cég például az apróbb halak specialistája. Konzervdobozain az „à l’ancienne” megjelölés törvényben rögzített „szabvány”, hagyományos feldolgozást jelent.Például azt, hogy a halászok kis hálókat használnak, melyben a halak nem sérülnek. Ezután az üzemben szinte minden munkafázist kézzel végeznek: kirostálják az alkalmatlan példányokat, a hibátlanokat durva tengeri sóval hintik meg, leöblítik, majd egyetlen mozdulattal távolítják el a fejet s a belsőséget.Ezt követően a halat röviden sós vízbe áztatják, és fémkosárban néhány órára szárítóalagútba teszik. Száradás után 2-3 percre 95ºC-os olajba merítik, majd egy teljes éjszakán át hagyják lecsöpögni.

A szardínia másnap reggel kerül dobozba: a fej felőli részét egyenesre vágják, a farokuszonyát kicsit „megstuccolják”. Így rendezik őket egyenként a pléhdobozba (a legszebbeket vasdobozba). Felöntik olajjal, lezárják, sterilizálják.Az „à l’ancienne” kategóriában érdekes újdonság 2002 óta a vajas szardínia (les sardines chaudes au beurre) , melyet a Gonidec cég hozott a piacra: a konzervhalat serpenyőben meg lehet pirítani, s meleg ételként tálalni. Például aiolival és salátával.

A „label rouge” kategória (garantált minőségű termék) még szigorúbb követelményeket támaszt, mint az „à l’ancienne”. A halakat a fedélzeten is meghatározott módon kell kezelni, a fogástól számított tizenkét órán belül partra kell érni velük. Ezután négy órán belül le kell adni a feldolgozó üzemnek, ahol huszonnégy órán belül dobozba kell kerüljenek.

Ez a szabályozás előírja azt is, milyen minőségű olajat kell használni a sütéshez, milyet az eltevéshez. A dobozba csak azonos méretű halak kerülhetnek, a doboz kinyitásánál harmonikus-egységes látványt kell nyújtaniuk.

Konzerválás után a készterméknek legalább négy hónapig állnia kell. A label rouge minőségű szardínia dobozán fel kell tüntetni a fogás napját, de még a halászhajó nevét is. (Franciaországban 2001-ben a Gendreau volt az első cég, mely konzervszardíniára megszerezte a szigorú minőségi tanúsítványt, a label rouge-t.)

A piramis csúcsa: az évjáratos szardíniaEz minden cég „prémiumterméke”, a szardíniák királya. Még szigorúbb előírások mellett, csupán korlátozott mennyiségben kerülhet piacra, számozott dobozokban. A szezon meghatározott időszakaiban fogott halakból készül, amikor a hal zsírtartalma elér egy bizonyos szintet (kb. 8%). Az egyik piacvezető cég – a Chancerelle – kizárólag május-júniusi fogást dobozol évjáratosként. A halat ezután a dobozban meghatározott ideig érlelik.

Az olaj (az évjáratosoknál mindig olívaolaj) két hónap alatt átjárja a halat, egy év alatt a szálkák is megpuhulnak. Két év elteltével már érettek az ízek is, legjobb formáját általában 4-5 év után éri el.Van olyan évjáratos szardíniakonzerv – például a Rödel & Fils terméke –, melyet nem hoznak forgalomba egy-két éves kora előtt. A gyártók a dobozon feltüntetik, mikor ajánlatos kinyitni a konzervet. A dobozt addig is hűvös helyen kell tárolni, időközönként megforgatni, hogy egyenletesen járja át az olaj. A Chancerelle hatéves érlelést ajánl évjáratos termékeire.

Kiemelkedő minőségű olajos szardíniák készülnek Portugáliában és Spanyolországban is, jó konfekciót ad Marokkó, Tunézia.Spanyol tapas bárokban tiszteletben álló márka a „La Brújula”, amely különleges minőségű olívaolajjal készül. Spanyol bodegákban a szardíniákon kívül nagy becsben állnak más, jó vizekből származó konzervált tenger gyümölcsei is - szívkagyló, vénuszkagyló, ceruzakagyló -, melyek szintén igen sok kézimunkával készülnek.A szardella két filéje, ha érett és cantabriai, akár tíz euróba is kerülhet egy tapas bárban. Így persze nem csoda, hogy jó néhány ételbár kifejezetten tartósított halakra specializálódott - ilyen például Barcelonában a Quimet & Quimet.


 Központi adminiszrátor (buvosszakacs)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Hogyan szépülnek kés nélkül a sztárok?

A plasztikai műtét egyre kevésbé divat a sztároknál, inkább kevésbé drasztikus,

Sexy-Tattoo-Girls 18+
Tattoo
Halászlé
Menüajánlat
A milliárdosok öt közös vonása
Idén márciusban 937 milliárdost számolt össze a Forbes.
Frizura trend 2010
2010 frizuratrend: Vissza a '80-as évekbe
Sztár akarok lenni, tehát az leszek! Az évtized új sztártípusai
Bár Jacko halála után sokszor leírták, hogy ilyen hatalmas STÁR már nem is lesz többet,
Te tudod, mit tesz a kávé a szervezeteddel?
Sokan vagyunk a világon, akik a reggeli vagy napi kávéadagjuk nélkül nem életképesek.
Interjú Horacsek Ági sminkmesterrel

Exkluzív interjú

Piercings :: Jonny Needles
6 tipp - így legyen több pénzed
A bértárgyalások mindig is a meglehetősen nehéz beszélgetések közé tartoznak a szakmai életben
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.