Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Május 27. Vasárnap, Hella
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
GASZTRO ÉRDEKESSÉGEK
KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZOK, PINCÉSZETEK
VILÁGHÍRŰ SZAKÁCSOK
DESSZERTEK
VASI GASZTRO
INTERJÚ
Ferences söröző
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Sardinissima

Ha egy francia szardíniás- dobozon a „sardines millésimées” feliratot látjuk, akkor ez igazi esemény: évjáratos olajos hallal állunk szemben.
 

Franciaországban a jobb brasserie-ben ilyet rendel a vendég a pirított vajas bagettjére. Spanyolországban nem egy tapas bárban a boros állványok mellett ehhez hasonló minőségű konzervek sorakoznak a polcokon – „gran selección”, „rías gallegas” vagy „elaboración artesanal” megjelöléssel.

Ez mind kézműves termék. Kiváló vizekben (például brakkvizekben), adott időszakokban,  adott módszerekkel fogott, válogatott halakból készülnek, s úgy érlelődnek a fémdobozban, mint jó bor a palackban. A dobozon olvasható megjelölések a halászterületekre és a sok kézimunkával járó hagyományos eljárásokra utalnak.



A francia szardíniák felsőbb köreiben kialakult hierarchia a bordeaux-i és a burgundi borokéhoz hasonlítható. Igen jó hírnek örvendenek az Atlanti-óceánból származó szardíniák – meglehet, ezek között is elég nagy lehet az eltérés.

A kisebb testű, fiatal hal feszesebb húsú, lágyabb ízű, a nagyobb viszont zsírosabb, vagyis karakteresebb ízű. Ki erre, ki arra esküszik. A bretagne-i La Quiberonnaise cég például az apróbb halak specialistája. Konzervdobozain az „à l’ancienne” megjelölés törvényben rögzített „szabvány”, hagyományos feldolgozást jelent.



Például azt, hogy a halászok kis hálókat használnak, melyben a halak nem sérülnek. Ezután az üzemben szinte minden munkafázist kézzel végeznek: kirostálják az alkalmatlan példányokat, a hibátlanokat durva tengeri sóval hintik meg, leöblítik, majd egyetlen mozdulattal távolítják el a fejet s a belsőséget.



Ezt követően a halat röviden sós vízbe áztatják, és fémkosárban néhány órára szárítóalagútba teszik. Száradás után 2-3 percre 95ºC-os olajba merítik, majd egy teljes éjszakán át hagyják lecsöpögni.

A szardínia másnap reggel kerül dobozba: a fej felőli részét egyenesre vágják, a farokuszonyát kicsit „megstuccolják”. Így rendezik őket egyenként a pléhdobozba (a legszebbeket vasdobozba). Felöntik olajjal, lezárják, sterilizálják.



Az „à l’ancienne” kategóriában érdekes újdonság 2002 óta a vajas szardínia (les sardines chaudes au beurre) , melyet a Gonidec cég hozott a piacra: a konzervhalat serpenyőben meg lehet pirítani, s meleg ételként tálalni. Például aiolival és salátával.

A „label rouge” kategória (garantált minőségű termék) még szigorúbb követelményeket támaszt, mint az „à l’ancienne”. A halakat a fedélzeten is meghatározott módon kell kezelni, a fogástól számított tizenkét órán belül partra kell érni velük. Ezután négy órán belül le kell adni a feldolgozó üzemnek, ahol huszonnégy órán belül dobozba kell kerüljenek.

Ez a szabályozás előírja azt is, milyen minőségű olajat kell használni a sütéshez, milyet az eltevéshez. A dobozba csak azonos méretű halak kerülhetnek, a doboz kinyitásánál harmonikus-egységes látványt kell nyújtaniuk.

Konzerválás után a készterméknek legalább négy hónapig állnia kell. A label rouge minőségű szardínia dobozán fel kell tüntetni a fogás napját, de még a halászhajó nevét is. (Franciaországban 2001-ben a Gendreau volt az első cég, mely konzervszardíniára megszerezte a szigorú minőségi tanúsítványt, a label rouge-t.)

A piramis csúcsa: az évjáratos szardínia



Ez minden cég „prémiumterméke”, a szardíniák királya. Még szigorúbb előírások mellett, csupán korlátozott mennyiségben kerülhet piacra, számozott dobozokban. A szezon meghatározott időszakaiban fogott halakból készül, amikor a hal zsírtartalma elér egy bizonyos szintet (kb. 8%). Az egyik piacvezető cég – a Chancerelle – kizárólag május-júniusi fogást dobozol évjáratosként. A halat ezután a dobozban meghatározott ideig érlelik.

Az olaj (az évjáratosoknál mindig olívaolaj) két hónap alatt átjárja a halat, egy év alatt a szálkák is megpuhulnak. Két év elteltével már érettek az ízek is, legjobb formáját általában 4-5 év után éri el.



Van olyan évjáratos szardíniakonzerv – például a Rödel & Fils terméke –, melyet nem hoznak forgalomba egy-két éves kora előtt. A gyártók a dobozon feltüntetik, mikor ajánlatos kinyitni a konzervet. A dobozt addig is hűvös helyen kell tárolni, időközönként megforgatni, hogy egyenletesen járja át az olaj. A Chancerelle hatéves érlelést ajánl évjáratos termékeire.

Kiemelkedő minőségű olajos szardíniák készülnek Portugáliában és Spanyolországban is, jó konfekciót ad Marokkó, Tunézia.



Spanyol tapas bárokban tiszteletben álló márka a „La Brújula”, amely különleges minőségű olívaolajjal készül. Spanyol bodegákban a szardíniákon kívül nagy becsben állnak más, jó vizekből származó konzervált tenger gyümölcsei is - szívkagyló, vénuszkagyló, ceruzakagyló -, melyek szintén igen sok kézimunkával készülnek.



A szardella két filéje, ha érett és cantabriai, akár tíz euróba is kerülhet egy tapas bárban. Így persze nem csoda, hogy jó néhány ételbár kifejezetten tartósított halakra specializálódott - ilyen például Barcelonában a Quimet & Quimet.


 



Központi adminiszrátor (buvosszakacs)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
10 tipikus hiba az első randin
A legjobb dolog a rémes randikkal kapcsolatban, hogy legalább lesz mit mesélni a csajoknak.
Gasztrointerjú Kovács Lászlóval, a „La Fiesta” csapat kapitányával
Az interjút a Gasztroblog-világban "Az Öreg" néven ismert kedves olvasóm készítette.
Nem csak prostik hobbija - Ügyvédnők és könyvvizsgálók a rúdon
Egyre nagyobb rajongótábora van Magyarországon is a rúdtáncnak, a poledance-nek.
Legyél Te az új nője!

Párkapcsolatod jól működik, csak már nem olyan izgalmas, mint az elején?

Szex: férfileckék
A férfiak elvárásai teljesen különböznek a nőkétől.
Fogyj PH csodával
Tudtad, hogy a plusz kilókért nem a zsír felelős, hanem a testünkben felhalmozódott savak?
Idiot Tattoos
Primitív tetoválás
Grillparti
A kora nyári esték egyik nagy adománya a szabadtéri sütés-főzés.
A férfiélet a főcímtől a stáblistáig
HT2 ismét introspektív üzemmódba kapcsol, és elmereng a férfiélet különböző szakaszain.
Kicsöngettek a Bikinis autósiskolából - erotikus videó
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.