Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Május 20. Vasárnap, Bernát, Felícia
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
Lakberendezés
Középpontban
Ingatlan, szép házak
Függönyözön Lakástextil és árnyékolás technikai szaküzlet
Centro 100 Márkabolt
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Tíz parancs lakásvásárláshoz

Mindenkinek megvannak a maga szempontjai, amikor a lakásvásárlás mellett dönt, és ez így is van jól. Mi azonban megkérdeztük lakberendezőinket, hogy szerintük mi az a néhány alapvető szempont, amit mindenképp érdemes figyelembe venni, végig gondolni, vagy éppen ellenőrizni mielőtt meghozzuk a végső döntést. A Studio LR-től, valamint Kate Endresz-Roberts, Müller Mónika és Bejó Tímea lakberendezőktől tíz olyan tanácsot kértünk, amit szerintük érdemes megfogadni, mielőtt nagyobb költségekbe vernénk magunkat, és amelyek segítségével jó esélyünk van arra, hogy elkerüljük a váratlan meglepetéseket, kellemetlenségeket. Következik a lakberendezők 10 parancsolata!

1. Lesz majd itt egyszer egy közért?

Mondhatjuk, hogy evidencia, de - amint arra Kate Endresz Roberts is felhívta a figyelmet - ígérgetésekkel nem sokra megyünk. Ha olyan helyre vágyunk, ahol közel van a közért, vagy a posta, vagy éppen az iskola, óvoda, akkor - különösen az újonnan kiépült városrészek esetében - nem szerencsés, ha a tervekre hagyatkozunk. Ha valami csak lesz, arról annyit tudhatunk biztosan, hogy most nincs, úgyhogy érdemes utánanézni a környéket érintő fejlesztéseknek. Persze a megfelelő közlekedés, vagy a parkolóhely, esetleg egy csendes zöldterület közelsége éppen olyan fontos  igény, mint az, hogy hány négyzetméteres lakást vásárolunk. Mindemellett fontos szempont az is - amit Müller Mónika emelt ki -, hogy vérmérsékletünknek megfelelően válasszunk, azaz nem mindegy, hogy mekkora lakóközösségre vágyunk, és a lift kontra lépcsők kérdése is kulcsfontosságú kérdés.

2. Ó Rómeó!

A terasz - vagy éppen a kertkapcsolat - szintén egyéni igények szerint dobhatja meg egy lakás értékét, de még ilyenkor is nagyon fontos - mint arra Bejó Tímea felhívta a figyelmet - hogy milyen távolságra vagyunk a szemközti ház ablakától. Ez a szempont a szűkebb belvárosi lakások esetében nem csak az intim szféra iránti érzékenységet érinti, hanem a benapozás lehetőségét is. Van, aki jobban tűri, és van aki nem tudja elviselni, ha nem kap elég fényt a lakás - nem is beszélve arról, hogy ez a fűtésszámlát is befolyásolhatja. Müller Mónika szerint azért mesterséges fénnyel és egyéb trükkökkel is lehet javítani a helyzeten, de a tájolás iránya alapkérdés - mint az a Studio LR listájából is kiderül.

 - kép: © K+K Hotels

3. A fal adja a másikat!

Minden szakember hangsúlyozta, hogy a falak minőségét mindenképpen ellenőrizni kell. A Studio LR tervezői szerint repedések esetén minden esetben érdemes megkérdezni egy statikust - ezzel nem érdemes spórolni. Kate Endresz-Roberts arra is felhívta a figyelmet, hogy a régi polgári lakások esetében sokszor hullámos a fal, vagy nem egyenes, ami a burkolatok és a bútorok elhelyezése szempontjából is fontos lehet. Ha nem akarunk szakértőt hívni, aki pontos méréseket végez, egy vízmérték is megfelel, hogy ezt ellenőrizhessük.

 - kép: homerepair.gregvan.com

4. Húz a cúg?

A vizes vagy penészes falak rossz szigetelésre utalhatnak - ezt mindenki tudja. De mit tehetünk, ha nincs ilyen egyértelműen látható nyom? Az új építésű lakásoknál kötelezően készül olyan papír és minősítés, ami megmutatja a például a szigetelés, nyílászárók minőségét is. Többek között a falak minőségét is lehet ellenőrizni szakember bevonásával.  A régieknél viszont még nem kötelező.  Kate Endresz-Roberts azt szokta tanácsolni az ügyfeleinek, hogy minden ablakot nyissanak ki tízszer - így meggyőződhetünk róla, hogy valóban jól működik és nem kell váratlan cserére számítani. A régebbi nyílászárókat azonban gondosan ellenőrizni kell - ezek általában nem szigetelnek tökéletesen. Amennyiben cseréljük valamelyik nyílászárót, Kate Endrész-Roberts szerint arra is külön figyelni kell, hogy megőrizzük az előírt parapetmagasságot - tehát a padló és az ablakpárkány közti távolságot -, mert emeleti lakások esetén balesetveszélyes lehet a túl alacsonyan kezdődő ablak.  Amint arra a Studio LR tervezői rámutattak, a nyílászárók vizsgálatakor a bejárati ajtó is kitüntetett figyelmet érdemel, mert ennek a cseréje szintén tekintélyesebb összeget igényel.

 -

5. Ami láthatatlan  

Szakértőink egyetértettek abban, hogy nem lehet lakást venni anélkül, hogy tudnánk és ellenőriznénk a vezetékek, vízcsövek és gázcsövek állapotát és korát. Mindenki egyetértett abban, hogy az ilyen jellegű meglepetéseket célszerű elkerülni.

6. Talp alá való

Ami a burkolatokat illeti - túl a parketta, esetleg laminált parketta minőségén - a burkolólapok és csempék ügye lehet a kényes pont - ebben minden szakértőnk egyetért. Kate Endresz-Roberts szerint nem elég, hogy egy burkolat a lakás átadásakor jól nézzen ki, érdemes megnézni, hogy az adott csempe, vagy járólap milyen gyártótól való, mert ebből következtetni lehet a kopásállóságára is, tehát azt is kitudjuk kalkulálni, hogy mennyi ideig őrzi meg a minőségét. A laminált parketta is többféle lehet, akadnak köztük egészen jó minőségűek éppúgy, mint olyanok, amelyek rövid idő elteltével felkunkorodhatnak. A Studio LR tervezői ide sorolták a szaniterek minőségét is, bár nem burkolatok, de éppolyan fontos, hogy milyen a mosdó vagy éppen a fürdőkád állapota.

7. Mennyi az annyi?

A fűtés- esetleg hűtés kérdése szintén mindenki szerint kulcsfontosságú. Bejó Tímea szerint a legideálisabb megoldás, ha a tulajdonos maga dönthet arról, mikor kapcsolja be a fűtést, Kate Endresz-Roberts viszont azt tanácsolta, hogy minden információ ellenére érdemes becsöngetni a szomszédhoz is, hogy a fűtés, a közös költség és minden egyéb kiadásról, pontos képet kaphassunk, ami a rezsit illeti.

 - kép: www.socalgreenrealestateblog.com

8. Mit tud?

A Studio LR szempontjai között szerepelt a nyitott- illetve zárt alaprajz kérdése, ami a helyiségek egymáshoz való viszonyára vonatkozik. A nyitott azt jelenti, hogy egy szobát több célra is használhatunk - lehet gyerekszoba, háló, vagy dolgozó. Ha azonban a fürdő csak egy szobából közelíthető meg, akkor az a szoba csak háló tud lenni ezért nevezik zártnak. Tehát a saját igényeinkhez mérten - és ilyenkor nem árt gondolni a jövőre és az esetleges változásokra is, mint arra Bejó Tímea rámutatott - érdemes felmérni, hogy milyen alaprajzi adottságokkal rendelkezik a lakás. Ide tartozik még a belmagasság is, ami szintén egyén függő, de - amint azt példaként Kate Endresz-Roberts említette - egy közepes belmagasságot vizuális trükkökkel még könnyedén lehet magasabbnak érzékelni. Müller Mónika pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi és intim terek elkülönülése nagyon fontos egy lakáson belül illetve, hogy a közlekedőket is érdemes figyelni: a mai  árak mellett 10  négyzetméter folyosó már luxus.

9. Mire lenne szükség?

Amennyiben szándékunk szerint átalakítjuk a lakást saját szükségleteinknek és igényeinknek megfelelően, szakértőink szerint  már a megvásárlás előtt tisztában kell lennünk azzal, mit tehetünk és mit nem. Ha a kis méretű szobákból szeretnénk nagyobbat, vagy csak egy-két falrészletet módosítanánk, Kate Endresz-Roberts szerint minden esetben ki kell kérni a statikus véleményét, ehhez a lakberendező nem elég. Tudni kell, hol vannak a főfalak, a kémények, ugyanis a ház egész struktúráját érintheti a legapróbb változás is, és a válaszfal is lehet tartófal, tehát ez a kérdés mindenképpen statikust igényel.

10. Addig nyújtózkodj

Mindennek tudatában a lakberendezők azt tanácsolják, hogy érdemes előzetes kalkulációt végezni. Azon túl, hogy a lakás árát fizetjük ki - esetleg átvesszük az előző tulajdonos hitelét, vagy új hitelt veszünk fel - tudnunk kell, hogy mennyibe fog kerülni az, hogy az a lakás valóban megfelelően működjön és eleget tegyen az elvárásainknak. Ha nem akarunk magunkra hagyatkozni, esetleg önállóan felkeresni a megfelelő szakembereket, akkor az ilyen irányú becsléseket érdemes belsőépítészre vagy lakberendezőre bízni.Központi adminiszrátor (4szoba)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
5 nőtípus..
Aki tönkreteheti párkapcsolatodat
Sokk teória magyarázza az orgazmust? 18+
A bonyolult rendszerek kutatásai minden tudományágban teret nyertek.
A Victoria
A Victoria's Secret gyönyörű modellje, Candice Swanepoel
Seychelle-szigetek

Igazi trópusi paradicsom az Indiai-óceánban. A Seychelle-szigetek a világ legszebb helyeinek egyike.

Szexis horgászlányok 18+
Horgászat nem csak férfi  sport?
Kő körmön nem marad?
A manikűrözés ma már külön művészetté nőtte ki magát.
Divatfüggők lóháton
Néhány évtizeddel ezelőtt még nem az volt a legfontosabb a magyarországi lovassport résztvevőinek,
Lake Havasu Szezonzáró Girls party 18+
A legrosszabb dolog azt jelenti, nyár véget ér.  Szóval, mielőtt hivatalosan is búcsút veszünk
Tippek az egészséges otthonhoz
Számtalan apró részlet erősítheti azt az érzést, hogy öröm hazatérni oda,
Flörtölni mindenkinek szabad?!
Nem tudod, mitévő légy, ha a párod flörtölget?
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.