Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2019. Október 18. Péntek, Lukács
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2019
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
EXKLUZÍV INTERJÚK
Celeb
Divat
Erotika
Közélet
Külföldi diplomácia - Nagykövetek
Média, Fotó
Művészet, Tánc, Szórakozás
Modell, Playmate
Szépségkirálynők és udvarhölgyek
Sport
Szépségápolás - Fodrász- Smink - Műköröm
Szóvivő
Zene -Dj, Együttes, Énekes
Vendéglátás - Kiváló magyar borászok
Természet
Üzletember, manager
Egészség
Életvezetési tanácsadás
PR CÉGBEMUTATÓ
SZAKMAI ELIT KARRIER PLUSZ
GASZTRONÓMIA
FASHION
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
FOTÓ
SZAKMAI ELIT ÉLETMÓD PROGRAM
MÉDIAAJÁNLAT

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes súlyemelővel

Exkluzív interjú

A Haladás VSE sportcsarnokában találkozom Szombathely egyik legendás sportolónőjével, Márkus Erzsébettel, aki épp edzést tart.


16 Világ és Európa bajnokságon vettél részt, melyik volt a legemlékezetesebb versenyed?

A legemlékezetesebb versenyem természetesen a 2000 Sydney-i olimpia volt. Felemelő érzés volt részt venni a játékokon. Keményen készültem rá, napi két edzéssel, hogy a lehető legjobbat kihozhassam magamból. A Sydneyben elért eredménnyel elértem pályámnak a csúcsát.

Igen ez így van, a következő kérdésem pont ezzel kapcsolatos. Milyen érzés volt a dobogón állni, illetve az itthoni fogadtatás?

Fantasztikus érzés, szavakkal ki nem fejezhető, amit akkor éltem át, eufórikus állapotba kerültem.  A verseny alatt felgyűlt feszültség, izgalom és drukk azután jön ki az emberből. Itthon a városháza előtti fogadáson emberek ezrei jöttek el, hogy velem ünnepeljenek. Leírhatatlan érzés volt, az emberek még ma is megismernek.

Már aktív versenyzői korszakodban megszerezted az edzői és nemzetközi bírói képesítését, tudatosan készültél erre a pályájára?

Igen, nem akartam elszakadni a sportágtól, az egyik épült a másikra. Tanítványaim között vannak fiúk és lányok egyaránt, a legfiatalabb 11-12 esztendős, a legidősebb 24.

Életedben meghatározó a család, első kislányod 1996-ban született, mikor még aktív versenyző voltál. Hogy sikerült a napirendedet beosztani a család és napi 2 edzés mellett?

Első kislányom születésekor fontolóra vettem a visszavonulás gondolatát. De aztán jött Atlanta. Kiderült, hogy 2000-ben a női súlyemelés bekerült az olimpiai számok közé. Mint minden sportoló én is ott akartam lenni, egy sportolónak az olimpián való részvétel hatalmas erőt és tüzet ad a folytatáshoz. Így folytattam, naponta kétszer edzettem, mely idő alatt lányomra a család vigyázott, az életünk ugyanolyan mederben folyt.


Mennyire kellett odafigyelned az étkezésre?

Nagyon. Tudatosan étkeztem, étkezem. Mindig figyeltem, hogy mit és mennyit ehetek. Ez hozzátartozott a sporthoz. Egy precíz életmóddal, életstílussal jár, egy szemlélet kell a sporthoz.

Visszavonulásod után megszületett 2. gyermeked, aki ma már 7 esztendős. Gyermekeid örökölték a sport, illetve a súlyemelés iránti szenvedélyed?

A lányaim nem sportolnak versenyszerűen, Nagyobbik lányom kick box-ra jár, míg a kicsivel úszni járunk. Csupán a mozgás öröme miatt sportolnak. Nem is erőltettem rájuk, hiszen a sportot csak önszántából csinálhatja az ember, és akkor szívvel lélekkel mindent megtesz az eredményekért.

Milyennek látod a sportág jelenlegi helyzetét? 2 év múlva lesz a londoni olimpia, mit gondolsz?

Sajnos a sportág nagyon gyenge lábakon áll, nagyon kevés pénz jutott a sportra az elmúlt években. A sport és a súlyemelés is jóval több társadalmi hátteret, több támogatást érdemel. Több finanszírozás kellene a felszerelésekre, a versenyeztetéshez, az utazásokhoz.

Az olimpiához elsősorban kvalifikálni kell a sportágat, majd pedig a versenyzőket. Pekingben 1 fős a magyar küldöttség. Londonban 1-2 főre számítok. A sportágat uralják az ázsiai, amerikai és a Szovjetunió tagállamainak versenyzői.

Olvastam egy cikket arról, hogy nagyon sokan azt kérdezték Tőled: mondja, Erzsike, hogyan tudott maga akkora súlyokat fölemelni? Megválaszoltad a kérdést, de láttad, hogy a kérdező még akkor is csak arra gondolt, egyáltalán szabad-e nőnek ekkorákat emelni. Szerinted az évek alatt mennyiben változott meg az emberek véleménye a női súlyemeléssel kapcsolatban?

Szerintem már nem így állnak hozzá az emberek. Ez is egy sportolási mód, kiugrási lehetőség. Nem mindenki születik tornásznak, vagy épp gazella alkattal, hogy sprinter lehessen. Számomra ez volt a legideálisabb sportág. Igaz elsőre nem fogott meg. Bátyám is súlyemelő volt, így jöttem le ide a terembe őt megnézni. De a versenyzés, a versenyeken való részvétel megfogott. A sportághoz nem árt az adottság, tehetség, és nagyon sok kemény munka. Egy-egy versenyre nemcsak fizikailag kell felkészülni, mert az nem elég. Mentálisan is meg kell érni a versenyekre. Nemegyszer találkoztam olyannal, aki kiváló fizikai formában volt, a versenyen mégsem tudta azt nyújtani, amit kellett volna.


Jelenleg is Antalovits Ferenccel dolgozol együtt.  Mindig szoros kapcsolat volt köztetek, milyen módon változott meg ez, hogy Te is edző lettél? Szoktál edzői tanácsokat kérni tőle, vagy hagyatkozol a megérzéseidre?

Saját elképzeléseim szerint folytatom a munkám, teszem a dolgomat. Együtt tudunk dolgozni, nem tagadom sokat tanultam tőle mikor a tanítványa voltam, de önálló típus vagyok.  Természetesen ő vezetőedző, a Mester.

Mivel töltöd szabadidődet?

Szabadidő? Nagyon kevés szabadidővel rendelkezem, de ami plusz az életembe az a tanulás. Jelenleg az egyetemen sportszervezést és sportmanagmentet hallgatok. Igyekszem képezni magam. Amit el akartam érni az életben, azt már elértem.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Citistar csapata!

 

                                                                                                                                         Szatmári Ágnes

 


Központi adminiszrátor (www.citistar.hu)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Imogen Thomas bikinis képei
Imogen Mary Thomas, brit színésznő, modell, szépségkirálynő és valóságshow szereplő.
Punkanimals
Photoshop 
Anja Rubik topmodell
Anja Rubik igazi topmodellé nőtte ki magát.
Állati jó
Photoshop
Rozgonyi István - Bodrogkeresztúri Rozgonyi pincészet
Kiváló magyar borász - Interjú Rozgonyi Istvánnal, a bodrogkeresztúri Rozgonyi pincészet borászával
Denise Milani
Denise Milani a legnépszerűbb modell az interneten.
Interjú Sebestyén Gáborral, a Szombathelyi Haladás Fan törzsszurkolójával
Interjú Sebestyén Gáborral, a Citistar Selencion díjas  Haladás Fan törzsszurkolóval
Interjú Kattra Imrével, az etyeki Kattra pincészet borászával
Kiváló magyar borász - Ezúttal egy nagyszerű etyeki borászt, Kattra Imrét mutatnánk be.
Interjú Pirner Almával, a 2006-2007-es sztriptíz VB győztesével
A nemzetközi Rúdtánc Sport Világszövetségnek magyarországi exkluzív licensz tulajdonosával beszélgettünk.
Interjú Vámos Erikával, a Tv2 2Testőr című életmódmagazinjának műsorvezetőjével
Rózsaszín leányálmok, mézeskalácsház, és egy szakmai sikertörténet.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.