Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2020. December 02. Szerda, Melinda, Vivien
   
RÓLUNK
DÍJAINK
DÍJAZOTTAK
TÁMOGATÓI SZINTEK
SAJTÓSZOBA
SZTÁRVILÁG
EXKLUZÍV INTERJÚK
Celeb
Divat
Erotika
Közélet
Külföldi diplomácia - Nagykövetek
Média, Fotó
Művészet, Tánc, Szórakozás
Modell, Playmate
Szépségkirálynők és udvarhölgyek
Sport
Szépségápolás - Fodrász- Smink - Műköröm
Szóvivő
Zene -Dj, Együttes, Énekes
Vendéglátás - Kiváló magyar borászok
Természet
Üzletember, manager
Egészség
Életvezetési tanácsadás
PR CÉGBEMUTATÓ
PROGRAMAJÁNLÓ
GASZTRONÓMIA
FASHION
FOTÓ
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓ - ADATKEZELÉS - SZERZŐI JOG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes súlyemelővel

Exkluzív interjú

A Haladás VSE sportcsarnokában találkozom Szombathely egyik legendás sportolónőjével, Márkus Erzsébettel, aki épp edzést tart.


16 Világ és Európa bajnokságon vettél részt, melyik volt a legemlékezetesebb versenyed?

A legemlékezetesebb versenyem természetesen a 2000 Sydney-i olimpia volt. Felemelő érzés volt részt venni a játékokon. Keményen készültem rá, napi két edzéssel, hogy a lehető legjobbat kihozhassam magamból. A Sydneyben elért eredménnyel elértem pályámnak a csúcsát.

Igen ez így van, a következő kérdésem pont ezzel kapcsolatos. Milyen érzés volt a dobogón állni, illetve az itthoni fogadtatás?

Fantasztikus érzés, szavakkal ki nem fejezhető, amit akkor éltem át, eufórikus állapotba kerültem.  A verseny alatt felgyűlt feszültség, izgalom és drukk azután jön ki az emberből. Itthon a városháza előtti fogadáson emberek ezrei jöttek el, hogy velem ünnepeljenek. Leírhatatlan érzés volt, az emberek még ma is megismernek.

Már aktív versenyzői korszakodban megszerezted az edzői és nemzetközi bírói képesítését, tudatosan készültél erre a pályájára?

Igen, nem akartam elszakadni a sportágtól, az egyik épült a másikra. Tanítványaim között vannak fiúk és lányok egyaránt, a legfiatalabb 11-12 esztendős, a legidősebb 24.

Életedben meghatározó a család, első kislányod 1996-ban született, mikor még aktív versenyző voltál. Hogy sikerült a napirendedet beosztani a család és napi 2 edzés mellett?

Első kislányom születésekor fontolóra vettem a visszavonulás gondolatát. De aztán jött Atlanta. Kiderült, hogy 2000-ben a női súlyemelés bekerült az olimpiai számok közé. Mint minden sportoló én is ott akartam lenni, egy sportolónak az olimpián való részvétel hatalmas erőt és tüzet ad a folytatáshoz. Így folytattam, naponta kétszer edzettem, mely idő alatt lányomra a család vigyázott, az életünk ugyanolyan mederben folyt.


Mennyire kellett odafigyelned az étkezésre?

Nagyon. Tudatosan étkeztem, étkezem. Mindig figyeltem, hogy mit és mennyit ehetek. Ez hozzátartozott a sporthoz. Egy precíz életmóddal, életstílussal jár, egy szemlélet kell a sporthoz.

Visszavonulásod után megszületett 2. gyermeked, aki ma már 7 esztendős. Gyermekeid örökölték a sport, illetve a súlyemelés iránti szenvedélyed?

A lányaim nem sportolnak versenyszerűen, Nagyobbik lányom kick box-ra jár, míg a kicsivel úszni járunk. Csupán a mozgás öröme miatt sportolnak. Nem is erőltettem rájuk, hiszen a sportot csak önszántából csinálhatja az ember, és akkor szívvel lélekkel mindent megtesz az eredményekért.

Milyennek látod a sportág jelenlegi helyzetét? 2 év múlva lesz a londoni olimpia, mit gondolsz?

Sajnos a sportág nagyon gyenge lábakon áll, nagyon kevés pénz jutott a sportra az elmúlt években. A sport és a súlyemelés is jóval több társadalmi hátteret, több támogatást érdemel. Több finanszírozás kellene a felszerelésekre, a versenyeztetéshez, az utazásokhoz.

Az olimpiához elsősorban kvalifikálni kell a sportágat, majd pedig a versenyzőket. Pekingben 1 fős a magyar küldöttség. Londonban 1-2 főre számítok. A sportágat uralják az ázsiai, amerikai és a Szovjetunió tagállamainak versenyzői.

Olvastam egy cikket arról, hogy nagyon sokan azt kérdezték Tőled: mondja, Erzsike, hogyan tudott maga akkora súlyokat fölemelni? Megválaszoltad a kérdést, de láttad, hogy a kérdező még akkor is csak arra gondolt, egyáltalán szabad-e nőnek ekkorákat emelni. Szerinted az évek alatt mennyiben változott meg az emberek véleménye a női súlyemeléssel kapcsolatban?

Szerintem már nem így állnak hozzá az emberek. Ez is egy sportolási mód, kiugrási lehetőség. Nem mindenki születik tornásznak, vagy épp gazella alkattal, hogy sprinter lehessen. Számomra ez volt a legideálisabb sportág. Igaz elsőre nem fogott meg. Bátyám is súlyemelő volt, így jöttem le ide a terembe őt megnézni. De a versenyzés, a versenyeken való részvétel megfogott. A sportághoz nem árt az adottság, tehetség, és nagyon sok kemény munka. Egy-egy versenyre nemcsak fizikailag kell felkészülni, mert az nem elég. Mentálisan is meg kell érni a versenyekre. Nemegyszer találkoztam olyannal, aki kiváló fizikai formában volt, a versenyen mégsem tudta azt nyújtani, amit kellett volna.


Jelenleg is Antalovits Ferenccel dolgozol együtt.  Mindig szoros kapcsolat volt köztetek, milyen módon változott meg ez, hogy Te is edző lettél? Szoktál edzői tanácsokat kérni tőle, vagy hagyatkozol a megérzéseidre?

Saját elképzeléseim szerint folytatom a munkám, teszem a dolgomat. Együtt tudunk dolgozni, nem tagadom sokat tanultam tőle mikor a tanítványa voltam, de önálló típus vagyok.  Természetesen ő vezetőedző, a Mester.

Mivel töltöd szabadidődet?

Szabadidő? Nagyon kevés szabadidővel rendelkezem, de ami plusz az életembe az a tanulás. Jelenleg az egyetemen sportszervezést és sportmanagmentet hallgatok. Igyekszem képezni magam. Amit el akartam érni az életben, azt már elértem.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Citistar csapata!

 

                                                                                                                                         Szatmári Ágnes

 


Központi adminiszrátor (www.citistar.hu)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Interjú Polgár Ildikóval, a 2008-as év Miss Hungary győztesével
Szépségkirálynő
Alessandra Ambrosio
Alessandra Ambrósio, brazil szupermodell 1981 április 11-én született Erechimben, Rio Grande do Sul tartományban.
Citistar Selencion 2010
Citistar Selencion 2010 díjazottak
Belmondo együttes
Interjú a Belmondo együttessel
David Finnegan
David Finnegan és a csapata 6 Sense  széles körű tapasztalattal, vizuálisan hatásos életmód képeket készít.
Interjú Nagy Petrával, a Citistar Kommunikációs managerével

Interjú Nagy Petrával, a Citistar Kommunikációs managerével.

Interjú Danis Grétával, egy fiatal, tehetséges modellel
Topmodell
Lord együttes

Interjú a Lord együttessel

Phillip Lim - amerikai divattervező
Phillip Lim kínai származású amerikai divattervező, jelenleg a 3.1. Phillip Lim divatház vezetője.
Interjú Prancz Petrával, a 2009-es Miss Kalocsa győztesével
Szépségkirálynő
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.