Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2022. December 08. Csütörtök, Mária
   
RÓLUNK
DÍJAZOTTAK
DÍJAINK
HÍREK, ESEMÉNYEK
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
TÁMOGATÓI SZINTEK
GASZTRONÓMIA
Kiváló magyar borász
Gasztrotúra
FOTÓ
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓ - ADATKEZELÉS - SZERZŐI JOG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú Podmaniczky Jánossal, a balatonföldvári Podmaniczky pincészet borászával

Kiváló magyar borász

A Podmaniczky Pincészet 2011-es rajnai rizlingjét választották Somogy borának Balatonlellén.

A kiváló borásszal Podmaniczky Jánossal, a balatonföldvári Podmaniczky pincészet borászával interjút készítettünk.

Mikor és milyen indíttatásból kezdett borászattal foglalkozni?

Szüleim szőlő és bortermeléssel foglalkoztak. Beleszülettem ebbe az életbe. A pályaválasztás előtt nem volt kérdés, hogy milyen irányba tanuljak tovább. Kiskunhalasi Mezőgazdasági Technikumba jelentkeztem. Ezután Gyöngyösre kerültem, 1974-ben kertészüzemmérnökként végeztem.Tanulmányaim befejezése után a Balaton mellé költöztem. Az első dolgom szőlő telepítés és pince építés volt.



Hogyan indult el a Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet?

1979-ben hobbiból telepítettünk 400 négyszögöl szőlőt és építettünk egy pincét Balatonföldváron. A kilencvenes évek elejétől nagyobb mértékű beruházásokba kezdtünk. Ekkor a pincénket bővítettük, Köröshegyen feldolgozót vásároltunk, korszerűsítettük, majd szőlőterületeket vettünk, és ezeket újra telepítettük.


Milyen fajtákat termeszt? Mekkora területen gazdálkodik?

Első nagyobb ültetvényünket 1998-ban Szóládon telepítettük. Humuszban gazdag agyagtalajon, dél-nyugati kitettségű területen 3 ha Cabernet sauvignont és 1 ha Pinot noirt. 2000-ben Köröshegyen a Magyaródi-tetőn ültettünk közel tíz hektár Rajnai rizlinget, Chardonnayt és Pinot blanc-t. A termőhely mély termőrétegű, meszes, ásványos. 2003-ban folytattuk a telepítést a Magyaródi-tetőn, ekkor 3 ha ültettünk be Pinot noir, Kékfrankos és Sauvignon blanc-al. A vörös fajtákat dél-dél-nyugati kitettségre, fehéret a terület hűvösebb részére ültettük. Az alkalmazott művelésmód egyszálvesszős ernyő vagy középmagas kordon művelés. A terhelés 1,8 - 2,5kg / tőke, fajtától függően.



Melyik a kedvenc bora a pincészetben?

Nekem a Rajnai rizling. Úgy gondolom Magyarországon nagy  potenciál van a fajtában. Ettől függetlenül nem igazán terjedt el. Az elegáns sava miatt egy igazi "Jolly Joker". Normál szüret esetén egy feszes,
őszibarack illatú, fajsúlyos bor készíthető. Jól reagál a fahordós és finomseprős érlelésre. De alkalmas késői szüretre is. 


Nagyon jól fel tudja venni a termőhely sajátosságait, szereti az ásványos talajokat, jól érlelhető. Az idősebb fiamnak a Sauvignon blanc a kedvence. Az ültetvényünk még fiatal, tavaly előtt termett először.Még keressük a helyét a pincénk szortimentjében. Talán a friss, reduktív, csalánra, bodzára emlékeztető illat és ízvilágú stílus a helyes irány. Feleségemnek a rozék a kedvencei. Szerintem a Pinot noir, Cabernet sauvignon és ezek házasításai lehet a legjobb megoldás.



Mitől jó a köröshegyi  és szóládi bor?

Úgy gondolom, a termőhely befolyásolja a legjobban a borok minőségét. A dolgunk az, hogy megfelelő technológiával törekedjünk a minél több érték átmentésére a gyümölcsből a borba. A Balaton közelsége, jó
fekvés, ásványos talaj, megfelelő alany, fajta, klón és szőlőművelés kulcsa a borainknak.


Milyenre szeretné formálni a Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet borait?

Mi egy kis pincészet vagyunk, nekünk a borainkban a 'terroir-t' kell megjelenítenünk. Minél jobban kell tükröznünk borainkban a területeink értékeit. Szívesen kísérleteznék régi magyar fajtákkal, klónokkal. Érdekes lehet a Kadarka, az apró fürtű Olaszrizling, vagy a rég elfelejtett Szerémi Zöld.



Milyen távlati céljai, tervei vannak a borászat területén?

Jelen pillanatban egy feldolgozó bővítést, fahordók vásárlását, kóstolóterem kiépítését kezdtük el. A kóstolóteremmel szeretnénk bemutatni minél több ember számára a boraink szépségét, báját. Ha majd a fiaim már 100%-ban a vállalkozásunkban dolgoznak egy új feldolgozó, pince, esetleg egy modern palackozó építése fog következni.


Pincénk elérhetősége:


Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet

8623 Balatonföldvár, Radnóti u. Hrsz. 013/14

Tel./fax: +36-84-341464

Mobil: +36-30-9393284

E-mail: podmaniczkyjanos@gmail.com

www.podmaniczkypince.com


                                 CITISTAR SELENCION - 2009. ÉV CITISTAR PINCÉSZETE








Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Interjú Kirschner Anna fotóssal, az Anna Kirschner Photostudio vezetőjével
Interjú Kirschner Anna fotóssal, az Anna Kirschner Photostudio vezetőjével
Citistar Selencion 2010
Citistar Selencion 2010 díjazottak
Interjú Füzessy Balázs nemzetközi aerobic prezenterrel
Exkluzív interjú
Interjú Kattra Imrével, az etyeki Kattra pincészet borászával
Kiváló magyar borász - Ezúttal egy nagyszerű etyeki borászt, Kattra Imrét mutatnánk be.
Interjú Markács Rózsával, a Naturisták Magyarországi Szövetségének (NAMASZ) főtitkárával

Tervezett naturista programok 2010

Interjú Strammer Zsaklin modellel, fotóssal
Exkluzív interjú
Interjú Marjai Judit fotóművésszel
Exkluzív interjú
Denise Milani
Denise Milani a legnépszerűbb modell az interneten.
Interjú Karász Rolanddal, az első freestyle foci világbajnokság negyedik helyezettjével
You Tube videók a világbajnokságról
Interjú Danis Grétával, egy fiatal, tehetséges modellel
Topmodell
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.