Kiváló magyar borász
A Podmaniczky Pincészet 2011-es rajnai rizlingjét választották Somogy borának Balatonlellén.
A kiváló borásszal Podmaniczky Jánossal, a balatonföldvári Podmaniczky pincészet borászával interjút készítettünk.
Mikor és milyen indíttatásból kezdett borászattal foglalkozni?
Szüleim szőlő és bortermeléssel foglalkoztak. Beleszülettem ebbe az életbe. A pályaválasztás előtt nem volt kérdés, hogy milyen irányba tanuljak tovább. Kiskunhalasi Mezőgazdasági Technikumba jelentkeztem. Ezután Gyöngyösre kerültem, 1974-ben kertészüzemmérnökként végeztem.Tanulmányaim befejezése után a Balaton mellé költöztem. Az első dolgom szőlő telepítés és pince építés volt.
Hogyan indult el a Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet?
1979-ben hobbiból telepítettünk 400 négyszögöl szőlőt és építettünk egy pincét Balatonföldváron. A kilencvenes évek elejétől nagyobb mértékű beruházásokba kezdtünk. Ekkor a pincénket bővítettük, Köröshegyen feldolgozót vásároltunk, korszerűsítettük, majd szőlőterületeket vettünk, és ezeket újra telepítettük.
Milyen fajtákat termeszt? Mekkora területen gazdálkodik?
Első nagyobb ültetvényünket 1998-ban Szóládon telepítettük. Humuszban gazdag agyagtalajon, dél-nyugati kitettségű területen 3 ha Cabernet sauvignont és 1 ha
Pinot noirt. 2000-ben Köröshegyen a Magyaródi-tetőn ültettünk közel tíz hektár Rajnai rizlinget, Chardonnayt és Pinot blanc-t. A termőhely mély termőrétegű, meszes, ásványos. 2003-ban folytattuk a telepítést a Magyaródi-tetőn, ekkor 3 ha ültettünk be Pinot noir, Kékfrankos és Sauvignon blanc-al. A vörös fajtákat dél-dél-nyugati kitettségre, fehéret a terület hűvösebb részére ültettük. Az alkalmazott művelésmód egyszálvesszős ernyő vagy középmagas kordon művelés. A terhelés 1,8 - 2,5kg / tőke, fajtától függően.
Melyik a kedvenc bora a pincészetben?Nekem a Rajnai rizling. Úgy gondolom Magyarországon nagy potenciál van a fajtában. Ettől függetlenül nem igazán terjedt el. Az elegáns sava miatt egy igazi "Jolly Joker". Normál szüret esetén egy feszes,
őszibarack illatú, fajsúlyos bor készíthető. Jól reagál a fahordós és finomseprős érlelésre. De alkalmas késői szüretre is.
Nagyon jól fel tudja venni a termőhely sajátosságait, szereti az ásványos talajokat, jól érlelhető. Az idősebb fiamnak a Sauvignon blanc a kedvence. Az ültetvényünk még fiatal, tavaly előtt termett először.Még keressük a helyét a pincénk szortimentjében. Talán a friss, reduktív, csalánra, bodzára emlékeztető illat és ízvilágú stílus a helyes irány. Feleségemnek a rozék a kedvencei. Szerintem a Pinot noir, Cabernet sauvignon és ezek házasításai lehet a legjobb megoldás.
Mitől jó a köröshegyi és szóládi bor?Úgy gondolom, a termőhely befolyásolja a legjobban a borok minőségét. A dolgunk az, hogy megfelelő technológiával törekedjünk a minél több érték átmentésére a gyümölcsből a borba. A Balaton közelsége, jó
fekvés, ásványos talaj, megfelelő alany, fajta, klón és szőlőművelés kulcsa a borainknak.
Milyenre szeretné formálni a Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet borait?
Mi egy kis pincészet vagyunk, nekünk a borainkban a 'terroir-t' kell megjelenítenünk. Minél jobban kell tükröznünk borainkban a területeink értékeit. Szívesen kísérleteznék régi magyar fajtákkal, klónokkal. Érdekes lehet a Kadarka, az apró fürtű Olaszrizling, vagy a rég elfelejtett Szerémi Zöld.
Milyen távlati céljai, tervei vannak a borászat területén?Jelen pillanatban egy feldolgozó bővítést, fahordók vásárlását, kóstolóterem kiépítését kezdtük el. A kóstolóteremmel szeretnénk bemutatni minél több ember számára a boraink szépségét, báját. Ha majd a fiaim már 100%-ban a vállalkozásunkban dolgoznak egy új feldolgozó, pince, esetleg egy modern palackozó építése fog következni.
Pincénk elérhetősége:
Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet
8623 Balatonföldvár, Radnóti u. Hrsz. 013/14
Tel./fax: +36-84-341464
Mobil: +36-30-9393284
E-mail: podmaniczkyjanos@gmail.com
www.podmaniczkypince.com
CITISTAR SELENCION - 2009. ÉV CITISTAR
PINCÉSZETE
Központi adminiszrátor