Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
GASZTRO ÉRDEKESSÉGEK
KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZOK, PINCÉSZETEK
VILÁGHÍRŰ SZAKÁCSOK
DESSZERTEK
INTERJÚ
Ferences söröző
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú Podmaniczky Jánossal, a balatonföldvári Podmaniczky pincészet borászával

Kiváló magyar borász

A Podmaniczky Pincészet 2011-es rajnai rizlingjét választották Somogy borának Balatonlellén.

A kiváló borásszal Podmaniczky Jánossal, a balatonföldvári Podmaniczky pincészet borászával interjút készítettünk.

Mikor és milyen indíttatásból kezdett borászattal foglalkozni?

Szüleim szőlő és bortermeléssel foglalkoztak. Beleszülettem ebbe az életbe. A pályaválasztás előtt nem volt kérdés, hogy milyen irányba tanuljak tovább. Kiskunhalasi Mezőgazdasági Technikumba jelentkeztem. Ezután Gyöngyösre kerültem, 1974-ben kertészüzemmérnökként végeztem.Tanulmányaim befejezése után a Balaton mellé költöztem. Az első dolgom szőlő telepítés és pince építés volt.



Hogyan indult el a Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet?

1979-ben hobbiból telepítettünk 400 négyszögöl szőlőt és építettünk egy pincét Balatonföldváron. A kilencvenes évek elejétől nagyobb mértékű beruházásokba kezdtünk. Ekkor a pincénket bővítettük, Köröshegyen feldolgozót vásároltunk, korszerűsítettük, majd szőlőterületeket vettünk, és ezeket újra telepítettük.


Milyen fajtákat termeszt? Mekkora területen gazdálkodik?

Első nagyobb ültetvényünket 1998-ban Szóládon telepítettük. Humuszban gazdag agyagtalajon, dél-nyugati kitettségű területen 3 ha Cabernet sauvignont és 1 ha Pinot noirt. 2000-ben Köröshegyen a Magyaródi-tetőn ültettünk közel tíz hektár Rajnai rizlinget, Chardonnayt és Pinot blanc-t. A termőhely mély termőrétegű, meszes, ásványos. 2003-ban folytattuk a telepítést a Magyaródi-tetőn, ekkor 3 ha ültettünk be Pinot noir, Kékfrankos és Sauvignon blanc-al. A vörös fajtákat dél-dél-nyugati kitettségre, fehéret a terület hűvösebb részére ültettük. Az alkalmazott művelésmód egyszálvesszős ernyő vagy középmagas kordon művelés. A terhelés 1,8 - 2,5kg / tőke, fajtától függően.



Melyik a kedvenc bora a pincészetben?

Nekem a Rajnai rizling. Úgy gondolom Magyarországon nagy  potenciál van a fajtában. Ettől függetlenül nem igazán terjedt el. Az elegáns sava miatt egy igazi "Jolly Joker". Normál szüret esetén egy feszes,
őszibarack illatú, fajsúlyos bor készíthető. Jól reagál a fahordós és finomseprős érlelésre. De alkalmas késői szüretre is. 


Nagyon jól fel tudja venni a termőhely sajátosságait, szereti az ásványos talajokat, jól érlelhető. Az idősebb fiamnak a Sauvignon blanc a kedvence. Az ültetvényünk még fiatal, tavaly előtt termett először.Még keressük a helyét a pincénk szortimentjében. Talán a friss, reduktív, csalánra, bodzára emlékeztető illat és ízvilágú stílus a helyes irány. Feleségemnek a rozék a kedvencei. Szerintem a Pinot noir, Cabernet sauvignon és ezek házasításai lehet a legjobb megoldás.



Mitől jó a köröshegyi  és szóládi bor?

Úgy gondolom, a termőhely befolyásolja a legjobban a borok minőségét. A dolgunk az, hogy megfelelő technológiával törekedjünk a minél több érték átmentésére a gyümölcsből a borba. A Balaton közelsége, jó
fekvés, ásványos talaj, megfelelő alany, fajta, klón és szőlőművelés kulcsa a borainknak.


Milyenre szeretné formálni a Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet borait?

Mi egy kis pincészet vagyunk, nekünk a borainkban a 'terroir-t' kell megjelenítenünk. Minél jobban kell tükröznünk borainkban a területeink értékeit. Szívesen kísérleteznék régi magyar fajtákkal, klónokkal. Érdekes lehet a Kadarka, az apró fürtű Olaszrizling, vagy a rég elfelejtett Szerémi Zöld.



Milyen távlati céljai, tervei vannak a borászat területén?

Jelen pillanatban egy feldolgozó bővítést, fahordók vásárlását, kóstolóterem kiépítését kezdtük el. A kóstolóteremmel szeretnénk bemutatni minél több ember számára a boraink szépségét, báját. Ha majd a fiaim már 100%-ban a vállalkozásunkban dolgoznak egy új feldolgozó, pince, esetleg egy modern palackozó építése fog következni.


Pincénk elérhetősége:


Podmaniczky Szőlőbirtok és pincészet

8623 Balatonföldvár, Radnóti u. Hrsz. 013/14

Tel./fax: +36-84-341464

Mobil: +36-30-9393284

E-mail: podmaniczkyjanos@gmail.com

www.podmaniczkypince.com


                                 CITISTAR SELENCION - 2009. ÉV CITISTAR PINCÉSZETE








Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Milyen parfümöt használnak a sztárok?
A parfümök, és a saját illat kiválasztása manapság ugyanúgy a stílus szigorú velejárója,
Bikinis szépségek kézenállása - Képek

Nézd meg a lányokat kézenállás formában.

Heidi Blair Montag
Heidi Blair Montag amerikai valóságshow-sztár
Éjszakai szépülés
A nyugodt és pihentető alvás testnek és léleknek egyaránt felfrissülést hoz!
Hol rontják el a lottónyertesek?
Érett személyiség szükségeltetik ahhoz, hogy egy lottónyertes átgondoltan, nyugodtan legyen képes rendelkezni
Punkanimals
Photoshop 
Szexis horgászlányok 18+
Horgászat nem csak férfi  sport?
A horkolás betegség jele is lehet!
Nagyon kellemetlen, ha valaki hangosan "húzza a lóbőrt", vagyis alvás közben
Szexuális problémák dohányossal vagy dohányosként
A dohányzásra sajnos sokan éppen azért szoknak rá, mert úgy gondolják,
Ajakvariációk

Ahány ember, annyiféle szájforma.

Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.