Kiváló magyar borász - Interjú dr.
Bodri Istvánnal, a szekszárdi Bodri pincészet
borászával
Mikor és milyen indíttatásból kezdett
borászattal
foglalkozni? Hogyan indult el a Bodri
pincészet?
4
éves koromtól járok ki a szőlőbe és ettől az időponttól kezdve
meghatározta az
életemet. Fiatal koromban nem szerettem a hajnali felkeléseket, a
kapálást, a
permetezést és a zöldmunkát, de ennek ellenére megtanultam a
munkafolyamatokat.
A korral megjött a szőlő és a bor szeretete.
Az
előzményekről azt kell tudni, hogy már az ötödik generáció öregbíti a
família
hírnevét. A mostani vállalkozás felemelkedése 1992-ben kezdődött, akkor
nyílt
meg a Bodri-borozó, ahol kezdetben folyó változatban értékesítették
termésüket.
Jelenleg hárman munkálkodunk a további előrelépésen.
Édesapám,
aki még ma is teljes erejével kiveszi a részét a munkából. Én a
borokért vagyok
felelős, Tibor testvérem pedig a vendéglátásban és a kereskedelemben
mozog
otthonosan.
A
Bodri Pincészet már 5 generáció óta foglalkozik borkészítéssel, de a
palackozást 1997-ben kezdtük és két éve csinálom ezt
főállásban.
Milyen
fajtákat termeszt? Mekkora területen gazdálkodik?
Jelenleg 25 hektár termő
szőlőterülettel rendelkezünk . Faluhely-dűlőben található 11 hektár, a
szomszédos
Gurovica-dűlőben 11, emellett Csötönyi-völgyben, Gesztenyésben és
Iván-völgyben
is vannak kisebb területeink.
A fehér
fajták közül a sauvignon blanc és az olaszrizling van többségben, van
egy kis
rajnai rizling és chardonnay is. Kékszőlőink: kadarka, kékfrankos,
cabernet
sauvignon és franc, merlot, továbbá egy kis zweigelt és pinot noir.
Feldolgozónkat
modern koracél tartályokkal szereltük fel, teljes kapacitásunk alapján
akár kétszáz
tonna szőlő fogadására is képesek vagyunk. Itt persze még nem tartunk,
a 2004-es
évjáratban 40 ezer palack bort töltöttünk, 2005-ből 60 ezer palackot.
Terveink
szerint 100 ezer palack körülire bővülhet majd a termelésünk.
Alapkoncepciónk egyszerű.:
kiváló szőlőből kiváló bort készíteni.
Ennek jegyében fontos szempont a
terméskorlátozás. Minőségi boraink esetében átlagosan egykilós
tőkénkénti
terhelést tervezünk, ám a természet néha közbeszól, mint például
2005-ben,
amikor mindössze hatvan dekagrammot szüretelhettünk egy
tőkéről.
Melyik a kedvenc bora a
pincészetben?
Ez
mindig változik, mert van mikor egy rozé, van mikor egy kadarka és van
mikor
egy bikavér. Ez mindig változik.
Bizonyára
versenyekre is nevezi a borait! Milyen sikereket ért már el? Van olyan
esemény
amelyre fordulópontként emlékszik?
Fajtaboraink
között a Kékfrankos Selection van az élen, pincészetünk csúcsbora a
legerősebb
tételeinkből készült cuvée-nk, az Optimus. Másik két házasításunk a
Civilis
Cuvée, és természetesen a Bikavér, a Szekszárdi borvidék legendás bora.
Az
Optimus házasítást nem készítjük el minden évben, csak akkor, amikor az
alapanyag magas minősége erre lehetőséget ad. A 2005-ös évjárat ilyen
okokból
kimaradt, de 2006-ból újra lesz Optimus. Csúcsborunk minden esetben
három fajta. Cabernet sauvignon és franc, valamint merlot. Házasítása,
az érlelés során
24 hónapot tölt kisméretű tölgyfahordókban.
Eredmények:
Számos
borversenyen elindultunk és sok szép díjat nyertünk. A legfontosabbnak
az
alábbiakat tartjuk: Les Citadelles du Vin, Franciaország: Ezüst,
amelyet a
2003-as Kékfrankos Selection
kapott, továbbá bronz, amelyet a szintén 2003-as
Optimus Cuvée érdemelt ki. A Brüsszeli Nemzetközi
Borversenyen a 2003-as
Kékfrankos ezüstöt kapott. Ugyanez a bor Bordeaux-ban (Challenge
International
du Vin) bronzot szerzett.
Kékfrankos Selection minőségi száraz
vörösbor
A Selection
borok a pincészet csúcsborai, melyek csak különlegesen magas minőséget
elérve
kerülhetnek forgalomba. Ez a bor Faluhely-dűlő-ben termett, válogatott
kitűnő
minőségű szőlőből készült. Erjesztése teljes kontroll alatt az egyik
legmodernebb, speciálisan az ilyen tételek előállítására készíttetett
tartályunkban történt. A fermentáció után a bor 16 hónapig
másodtöltésű,
kisméretű tölgyfahordóban érlelődött, majd az ezt követő palackozás
után még 12
hónapot pihent palackban.
Optimus Cuvée minőségi
száraz vörösbor
Az
Optimus Cuvée a Selection sorból kiemelt önálló márkanevű csúcsbor, ami
a
pincészet legjobbjainak a legjobbja. Az alapborok csak hibátlan
minőségű
Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon szőlőből készültek.
Erjesztésük
teljes kontroll alatt az egyik legmodernebb, speciálisan az ilyen
tételek
előállítására készíttetett tartályokban történt. A fermentáció után a
borok 12
hónapig külön-külön első töltésű, közepes égetésű, kis tölgyfahordókban
érlelődtek, majd házasításuk után még 12 hónapra visszakerültek további
érlelés
céljából. A bor a palackozás után 12 hónapot pihent
palackban.
Fordulópont 2003-ban,
az új telepítések első termése és a modern
feldolgozó építése.
Mitől jó a szekszárdi
bor? Milyenre szeretné formálni a Bodri pincészet borait?
Megvan
a tüzessége, a gyümölcsössége és a testessége. Gyümölcsös, jó ivású,
érdekes,
karakteres standard és prémium borokat.
dr. Bodri István, a
Szekszárdi Hegyközség elnökeként milyennek értékeli
a 2008-as évjáratú magyar borokat? Milyen a magyar borversenyek
színvonala?
A
2008-as évet jónak értékelem. Olyan, amilyenné a borversenyt szervezők
szeretnék. Pl. egy VINAGÓRA, egy PANNON BORMUSTRA….amelyek nemzetközi
versenyek, nemzetközi szinten bírálnak és ezek magas szintű
borversenyek.
Bodri
Borház egyik specialitása a vörösboros marhalábszár pörkölt, illetve a
házi
lekvárral készült palacsinta. Megosztaná az olvasókkal a két étel
receptjét?
Egyszerű
marhapörkölt, itt a vörösbor a fontos. A
palacsintánál meg a baracklekvár a fontos.
Milyen
távlati céljai, tervei vannak a borászat területén?
Kiváló
minőségű borokat szeretnénk készíteni. Egy nagy pinceberuházásunk indul
/ 1700 négyzetméter
/ amely a jövő évben lesz készen.
Szálláshelyeink:
Jól tudjuk,
hogy egy hangulatos, késő estébe nyúló borkóstolás után az a legjobb,
ha a
vendégnek már sehová sem kell mennie, mert a szálláshelyek a pincénél
rendelkezésre állnak.
Faluhely-dűlő
Halásztanya
PinceétteremEzenfelül Szekszárd
belvárosában is nyitottunk 2004-ben egy pinceéttermet-bormúzeumot, ahol
megint
csak van hely bőven: ott százhúsz borkedvelő kortyolgathatja
egyidejűleg a
legjobb Bodri-borokat.
Kapcsolat:
Bodri
Pincészet7100 Szekszárd, Vitéz
u.1.
Telefon: (36) 20 440 6666 (36) 20 440 6660 (36)
20 440 6022
(36) 74 887 200
Bodri Pincészet (Étterem,
bormúzeum)Cím: 7100 Szekszárd, Munkácsy u. és
Kálvária u. sarkán
Telefon: (+36) 20 9823-993 Fax: (+36) 74
416-903
E-mail:
bodribor@t-online.hu
www.bodribor.hu Előzetes
bejelentkezés esetén hangulatos pincei kóstolóra is lehetőséget
biztosítunk.
Központi adminiszrátor