Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
A világ legérdekesebb tetoválásai
Exclusive női tetoválások
Tudta?
Érdekes fotók
Őrület
Miami Tattoo Expo 2009 - Stephanie Fleischman - Női tetoválás
Piercings :: Max Brand
Érdekes tetoválások
Piercings :: Jonny Needles
Sexy-Tattoo-Girls
Tattoo érdekességek
Testékszerezés
Idiot Tattoos
Női tetoválások
Piercingek és tágítók
Hülye piercing
Sexy-Tattoo-Girls 18+
Bizarr party (Usa) 18+
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok új elnöke


Barack Hussein Obama II (Honolulu, Hawaii, 1961. augusztus 4. – ) amerikai jogász és politikus, az amerikai szenátusban Illinois szenátora, a 2008-as amerikai elnökválasztás demokrata elnökjelöltje és az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke. Ő az első afroamerikai elnökjelöltje nagy politikai pártnak az Egyesült Államokban, és az első színesbőrű, megválasztott elnöke az országnak. A 2008-as elnökválasztás során számos további rekord is megdőlt.[1]

Obama a Columbia Egyetemen és a Harvardon végzett. Mielőtt a szenátusba választották, dolgozott polgárjogi ügyvédként, a Chicagói Egyetem jogi karán tanárként és volt képviselő is az illinois-i szenátusban. 2000-ben az amerikai képviselőházi választásokon sikertelenül indult, négy évvel később azonban a szenátusba döntő többséggel, a szavazatok 70%-ával került be.

Család és fiatal kora

Barack Obama Stanley Ann Dunham (19421995) és idősebb Barack Obama gyermekeként született Honoluluban. A kenyai Alegóban született apa közgazdaságtant tanult a Harvard Egyetemen. Az anya a kansasi Wichitából származott. A szülők a Hawaii Egyetemen ismerték meg egymást, és a szigeten is házasodnak össze, mivel a házasság az USA egyes részein ekkor még nem volt megengedett fehérek és feketék között. A szülők 1963-ban elváltak, Barack az anyja új férjével ekkor annak hazájába, Indonéziába költözött. Ez idő alatt született két anyai féltestvére.

1971-ben visszaköltözött Hawaiira, ahol nagyanyja nevelte; 1979-ben itt tette le az érettségit kiváló eredménnyel.


Egyetem munka

Barack Obama két évet tanult a Los Angeles-i Occidental College-ban, majd a New York-i Columbián folytatta tanulmányait. Miután politológusként végzett az egyetemen a nemzetközi kapcsolatok szakon 1983-ban, egy évet a Business International Corporationnek dolgozott New York-ban. 1985-ben Chicagóba költözött. 1988-tól 91-ig a Harvard Law Schoolon hallgatott jogot, ahol első afroamerikaiként lett a Harvard Law Review című szaklap elnöke. 92-ben visszaköltözött Chicagóba, 93-tól jogászként dolgozott, ezenkívül a 2004-es szenátusbeli megválasztásáig jogtudományt tanított a Chicagói Egyetemen

Politika

A politikával 1992-ben, Illinois-ban került kapcsolatba. Chicagóban ő szervezett egy politikai kampányt az afroamerikaiak választási regisztrációjával kapcsolatban, ami 150 000 embert mozgatott meg. 1996-ban Chicago déli választókörzetéből bekerült Illinois állam szenátusába, ahol az állami egészségügyért felelős bizottság élére került.

Képviselősége alatt meggyőződéses balliberálissá és szociálpolitikussá vált. Többedmagával törvényt kezdeményezett a szegény családok megsegítésére, ezenkívül dolgozott egy törvénytervezeten, ami a betegbiztosítás nélküli embereket segítette. Támogatott homoszexuális-szervezeteket is, és közbenjárására emelték az AIDS-ellenes felvilágosítás és -kezelés normatíváját.

2000-ben Bobby Rush ellen vesztett a képviselőházi helyért zajló versenyben. 30%-kal végzett. 2002-ben ellenjelölt nélkül választották be újra a szenátusba. Mindvégig az iraki háború ellen volt; egy alkalommal „hülye háború”-nak nevezte.

Szenátusi tevékenység

Obama 2004-ben megpróbált bekerülni az amerikai szenátusba, miután a hivatalban levő szenátor, Peter Fitzgerald lemondott az újraválasztásáról, és Illinois-ból négy kongresszusi képviselő is Obamát támogatta, olyanok is, mint a korábbi demokrata elöljáró, a liberális David Wilhelm. Az előválasztásokat 52%-os eredménnyel nyerte meg. Obama az előválasztási kampány alatt is több prominens személyiség és két neves újság, a Chicago Tribune és a Chicago Sun-Times támogatását élvezte.

Miután az előválasztást megnyerte, a republikánus jelölttel, Jack Ryannel kellett megküzdenie. Miután Ryannel kapcsolatban több kényes dokumentum is előkerült a kampány során, az kénytelen volt visszalépni. A helyére hosszas keresgélés után Alan Keyes került. Obama előnye már jóval a választások előtt akkora volt riválisával szemben, hogy más államok demokrata jelöltjeinek segíthetett jelenlétével és a kampányban el nem költött pénzével is.

A választást végül elsöprő fölénnyel, 70%-kal nyerte Keyes 27%-ával szemben.

2005. január 4-én kezdte meg hivatali idejét a szenátusban. Az első hónapjai a posztján való elhelyezkedéssel teltek, ekkor nem voltak látványos akciói. Condoleezza Rice külügyminiszterré való kinevezését azonban támogatta, amivel többen nem értettek egyet. 2005 márciusában megalapította saját Political Action Committee-jét, vagyis lobbiszervezetét.

A 2005-ös és a 2006-os évben 12 törvénytervezetet kezdeményezett, és további 427-et támogatott. 2007 januárjában egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami visszahívná az amerikai csapatokat Irakból.

Obama az egészségügyi, a külpolitikai, a munkaügyi és a védelmi bizottságnak a tagja, valamit a veteránoké is.

Obama sokáig tagadta, hogy elnöki ambíciói lennének, azonban 2006 októberében az NBC televízió egyik adásában elismerte ezeket. Hivatalosan 2007. február 10-én az illinois-i Springfieldben jelentette be indulását, több mint 18 000 ember előtt. Könnyen lehetséges, hogy Obama megválasztásáról az afroamerikaiak döntöttek. Közülük eleinte Hillary Clintont háromszor annyian támogatták, azonban végül Obama lett az elnökjelölt.

Elnökválasztási kampánya

Az USA-ban rendkívül fontosak a választások során a jelöltek pénzügyi lehetőségei. 2007 első negyedéve után közzé kellett tenniük a jelölteknek az addig összegyűjtött pénzük összegét a nyilvánosság és a hatóságok előtt is. Ennek nagysága jól jellemzi a jelöltek támogatottságát, és könnyen eldöntheti a rendkívül fontos előválasztásokat. Obama 24,8 millió dollárt gyűjtött (ebből 6,9-et az interneten), míg legfőbb demokrata riválisa, Hillary Clinton csak 19,1 milliót.

A január 3-án megrendezett iowai caucus után, az előzetes várakozások ellenére, győzelmet ünnepelhetett, 38%-ot szerezve John Edwards 30 és Hillary Clinton 29%-ával szemben. Ez a győzelem talán nagy jelentőséggel bírt a későbbiekben, mivel az amerikai lakosság, ezen belül is a fekete kisebbség egy része addig nem hitte el, hogy esélye lehet egy afroamerikai elnökjelöltnek.

Iowai győzelmének köszönhetően a New Hampshire-i primary előtt a közvélemény-kutatók akár 10%-nál is nagyobb arányú győzelmet jósoltak Obama számára, azonban óriási meglepetésre, ha csak 2 százalékponttal is, Hillary Clinton nyerte a Demokrata párt előválasztását. Ezt sokan annak tulajdonítják, hogy Clinton a primaryt megelőző napon egy kötetlen televíziós beszélgetés során, az egyik néző kérdésére válaszolva, elsírta magát. Ennek ellenére Obama számára nem számított rossznak ez az eredmény, hiszen itt igazán csak Clinton veszthetett volna egy esetleges vereséggel, ráadásul a kis különbség miatt az „elnyert demokrata delegáltak” számában nem volt különbség kettőjük között. A szoros eredmény miatt viszont a verseny még megjósolhatatlanabbá vált. Végül a demokraták elnökjelöltje az illinois-i szenátor (Obama) lett.

Családja

Barack Obama 1992 óta él házasságban Michelle Obamával, aki a chicagói közigazgatásban tevékenykedik. Michelle szintén a Harvard Law Schoolon tanult. Egy ügyvédi irodában ismerték meg egymást, ahol Michelle az érettségi után a fiatal Obamával együtt gyakornokként dolgozott. Két lányával, az 1998-ban született Maliával és a 2001-ben világra jött Natashával („Sasha”) együtt Chicagóban él.

Bár saját bevallása szerint nem vallásosként nőtt fel, időnként a United Church of Christnál, egy közhasznú szervezeténél dolgozik. A elnökválasztási kampány idejére Obama, felesége legnagyobb örömére, megpróbált leszokni a dohányzásról.


Lapozós nézet

Nagyítás
 
Nagyítás
 
Nagyítás
 
Nagyítás
Nagyítás
     


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Exclusive női tetoválások
Tetoválások
Jordan Carver legújabb fotói
Vegyünk egy pillantást Jordan Carver legújabb képeire.
Egészséges a forralt bor, vagy csak jó?
Nincs csábítóbb a fahéj, a szegfűszeg, a kardamom és a narancs illatánál.
Hírességek divatbolondságai
Divatcsatár vagy jelmez?
12+1 szextipp házasoknak
Már régóta házasok vagytok és kezd eltűnni a kezdeti lángolás?
Női szemmel: Titkos szexuális fantáziáink
Mindannyian gondolunk a szexre. Egyes felmérések szerint mi nők, pont ugyanannyit, mint férfitársaink.
Az extrém féltékenység orvosolható

A párkapcsolati féltékenység egészséges, persze csak bizonyos határokig.

A mértéktelen kólafogyasztás veszélyei
A napi több liternyi kólafogyasztás görög kutatóorvosok szerint krónikus káliumhiányt okozhat
Kakas Detty - modell, műkörömépítő

Exkluzív interjú

A gőzszauna elűzi a feszültséget és a stresszt
Úgy tűnhet, hogy a gőzszaunák a legújabb hóbort tárgyai, azonban az igazság,
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.