Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Június 18. Hétfő, Arnold, Levente
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
GASZTRO ÉRDEKESSÉGEK
KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZOK, PINCÉSZETEK
VILÁGHÍRŰ SZAKÁCSOK
DESSZERTEK
VASI GASZTRO
INTERJÚ
Ferences söröző
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Kaviár

Az emberiség már az ősidőkben észrevette - és kihasználta -, hogy a különböző halfajták nőstényei ikrákat hordoznak testükben, és hogy ezeket különleges étel formájában el is lehet fogyasztani. Mivel kevés az emberiség ízlésének megfelelő minőségű ikra, ráadásul igen könnyen romlandó és különösen kényes étekről van szó, a kaviár fogyasztása sokáig csak egyes halásztelepülések lakosainak adatott meg.


A kaviárról az első írásos említés Shakespeare nevéhez fűződik. A kaviár név a török "khavyar" (halikra) szóból származik, és szinte az összes európai nyelvben ilyen formában terjedt el.

A világ legjobb kaviárja a Kaszpi-tengerből származik, melyben talán a víz kémiai összetétele alapján, esetleg a mikroklíma hatására a legjobb minőségű ikrákat hordozó halfajták tenyésznek. A Kaszpi-tengeren évszázadokon keresztül két ország: az Orosz birodalom és Irán osztozott. Utóbbi a XIX. század végén bérbe adta Oroszországnak a saját kaviár-kitermelését is, s így a kaviár egészen 1953-ig orosz világmonopóliumnak számított. Ezután azonban Irán megelégelve a helyzetet, felbontotta a szerződést és ismét saját kezébe vette a tenger hozzá tartozó részét, és beindította saját exportját.

Az orosz cári udvarban és a nemesség köreiben a kaviár régen ismert és kedvelt csemege volt, de Európa felé az igazi áttörést az 1917-es forradalom hozta, mégpedig olyas formán, hogy a forradalom elől menekülő arisztokrácia nyugaton szétszóródó tömeges emigrációja népszerűvé és keresetté tette azt.

Készítése
A kaviárt természetesen nem készítik, a kaviár a természet csodálatos ajándéka. A tokhalakat kifogják, majd felmetszve - egyes elméletek szerint a halakat mindenképpen életben kell tartani az ikrák kinyeréséig, különben megkeseredhetnek azok - óvatosan kiszedik az ikrákat, melyeket gondosan átöblítenek, majd leszárítanak. Ezután az ikrákhoz - kézzel - sót kevernek. A sózás a tartósítás mellett fontos szerepet játszik a kaviár állagának kialakításában is. Túlsózástól a szemek keménnyé válhatnak, kevés só esetén pedig lágy, krémszerűek lesznek.

A hal felnyitásától kezdve a dobozolásig nem telhet el több mint 15 perc, mely idő alatt és utána - egészen a fogyasztás pillanatáig - -2, +2 fok közti hőmérsékletet kell biztosítani.

Tárolása
Ha az üzletekben sikerült friss kaviárhoz jutnunk, akkor a fent említett hőmérséklet tartományt a tárolás során szigorúan be kell tartanuk. Egy pár fok eltérés a kaviár romlását, vagy fogyaszthatatlanságát eredményezheti. A friss kaviár ebben a tartományban is csak egy hétig tárolható, illetve felbontás után pusztán 1-2 napig. A pasztörizált, vagy vákuumcsomagolt kaviár gyakran egy évig is eltartható, de felnyitás után egy héten belül ez szintén elfogyasztandó.

Fogyasztása
A kaviárt fogyasztása előtt legalább 10-15 perccel vegyük ki a hűtőszekrényből, de magát a dobozt csak az utolsó pillanatban nyissuk fel. Próbáljuk meg kerülni, hogy a kaviár hosszan érintkezhessen a levegővel.

Célszerű a kaviárt speciális kaviáredényben "felszolgálni", menyek alsó részét folyamatosan jég hűti. Maga a kaviár acéllal, vagy ezüsttel könnyen reakcióba lép, így hagyományosan csont, elefántcsont, arany vagy gyöngyház kanállal fogyasztják. Natúr fogyasztásnál a citromlé előnyös hatásáról ugyan megoszlanak a vélemények - (érdemes mindkét verziót kipróbálni. szerk.) -, de egyben mindenki egyetért: kaviárhoz csakis a legjobb minőségű italokat fogyaszthatjuk. Hiába a gasztronómusok sokéves kutatása, továbbra is csak két italt ajánlhatunk: a jéghideg vodkát és a szintén megfelelően hűtött pezsgőt.

A kaviár nehezen viseli a hőkezelést, ezért az ételekhez csak az utolsó pillanatban, közvetlenül tálalás előtt adható.

A kaviár fajtái
A valódi kaviár alatt kizárólag a tokhalfajtákból és a kecsegéből kinyert ikrákat értjük. Ezek szerint létezik:

Beluga: A legnagyobb és ma már legritkább tokhalfajta. Az éves fogás alig éri el a 100 darabot. Bár testének ikratartalma elérheti a 25%-ot is, a nőstény csak 20-30 éves korára válik ivaréretté. A beluga adja a legnagyobb szemű, az egész világon legfinomabbnak ítélt és természetesen legdrágább kaviárt.


Osetra, Oestrova: Ez a tokhalfajta adja méretében, színében, ízében legkülönbözőbb kaviárt. 12-15 éves korára éri el az ivarérettséget, először viszonylag nagyméretű, aranybarna ikrákat ad, majd idősebb korában borostyánszínűt. Összességében a belugáénál általában kisebb, viszont ízében intenzívebb.

Sevruga: A legkisebb és leggyakoribb tokhalfajta, átlagosan alig éri el a 25 kg-ot. A kaviárok közül is a legkisebb méretűt adja, viszont a legintenzívebb ízzel. 7-10 éves korára válik ivaréretté, mérete és gyakori előfordulása okán ez a legolcsóbb kaviárfajta.

Kecsege: A Kaszpi-tengerből mára szinte teljesen kihalt halfajta, mely a legendás imperial vagy más néven aranyszínű kaviárt adta a cárok, és uralkodók számára. Manapság már az uralkodók is ritkán, csak mutatóba jutnak hozzá.

Központi adminiszrátor (www.citistar.hu)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Playboy története

A Playboy egy amerikai erotikus életmód magazin, alapították 1953-ban Hugh Hefner és társai,

Körözés Top 100: őket keresi a rendőrség
Gyilkosok, rablók a körözött bűnözők százas listáján. Nézze meg a "rosszarcokat"!
Pióca farm
A pióca gazdaság nyereséges üzletág. Bizarr dolgok képekben.
Kicsöngettek a Bikinis autósiskolából - erotikus videó
Fülledt erotika 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Interjú Podmaniczky Jánossal, a balatonföldvári Podmaniczky pincészet borászával
Kiváló magyar borász
Eladó Gianni Versace miami villája
Százmillió dollárért kínálják megvételre a néhai Gianni Versace miami villáját,
A világ legdrágább szobája a hétmilliárdos házban
Eladó az Egyesült Államok egyik leghivalkodóbb kúriája, a házért hétmilliárd forintot kérnek.
Interjú Horacsek Ági sminkmesterrel

Exkluzív interjú

Akt modell 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.