Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Szeptember 23. Vasárnap, Tekla
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
A világ legérdekesebb tetoválásai
Exclusive női tetoválások
Tudta?
Érdekes fotók
Őrület
Miami Tattoo Expo 2009 - Stephanie Fleischman - Női tetoválás
Piercings :: Max Brand
Érdekes tetoválások
Piercings :: Jonny Needles
Sexy-Tattoo-Girls
Tattoo érdekességek
Testékszerezés
Idiot Tattoos
Női tetoválások
Piercingek és tágítók
Hülye piercing
Sexy-Tattoo-Girls 18+
Bizarr party (Usa) 18+
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Az Alcatraz története

Minden idők leghírhedtebb börtöne a San Franciscói öbölben fekvő Alcatraz.1850-1963-ig üzemelt hivatalosan, tehát végleg kereken 40 éve zárták be.


A sziget mai neve valószínűleg a spanyol Alcatraces szóból alakult ki. 1775-ben spanyol hajósok fedezték fel a San Franciscói öböllel együtt. A felfedező, Juan Manuel de Ayala úgy nevezte el a szigetet, hogy a Pelikán-sziget. Ez spanyolul Alcatraces. Ez a név később angolosodott és így lett Alcatraz Island a neve, mely hivatásának megfelelően többször is módosult, mint Fortress Alcatraz, Alcatraz (Prison Island) és most simán Alcatraz. A sziget sziklás felszíne és kinézete miatt idővel ráragadt a „The Rock” vagy „a Szikla” becenév. Az öbölben számos sziget van. A Szikla, a Lime Point és a Fort Point a legnagyobb történelmi jelenőségűek. Mindkét másik sziget neve az erődítmény mivoltukra utal. Ezzel a két szigettel az Alcatraz egy háromszög védelmet alakított ki és az öblöt, a Golden Gate-t és a várost hivatott megvédeni. A kaliforniai aranyláz, mely San Francisco hirtelen és gyors növekedését eredményezte valamint a tény, hogy a San Francisco öblének feltétlen védelemre volt szüksége, késztette a hadsereget, hogy egy citadellát vagy erődöt építsen a szigetre. Az építkezés az 1850-es évek elején kezdődött, a hadsereg tervet készített több mint 100 ágyú elhelyezésére. Így az Alcatrazt úgy alakították ki, hogy a nyugati partvidék és az akkori idők legjobban biztosított erődítménye volt.

A Szikla védelmi szerepe egyre csökkent, a szigeten soha nem volt ütközet. Valószínűleg, mert senki nem jutott el odáig. 1850-ben kerültek ide az első rabok. Így egyre nőtt a börtön szerepe. Itt lépett működésbe a nyugati partvidék első világítótornya, a Lighthouse Rock.
1909-ben a hadsereg a citadellát lebontotta, az alagsort meghagyva, ami egy katonai börtön alapjaként szolgált. 1909-től a 1911-ig katonai fegyencek építették fel Sziklán az új börtön épületét, ami az USA Csendes óceáni katonai Büntetőtábora lett.

Az amerikai hadsereg 8 éven keresztül használta a szigetet, amikor az Igazságügyi Minisztérium vette azt át a büntetés-végrehajtási intézet számára. Az USA kormánya elhatározta, hogy az Alcatrazból a lehető legbiztonságosabb és a személyiségi jogokat a legkevésbé sem figyelembe vevő fogházat alakít ki. Alcatrazban a börtönlakóknak négy féle joguk lehetett: lehetőség az étkezésre, ruházkodásra, egészségügyi ellátásra valamint fedél a fejük fölé. Minden egyéb hatalmas kiváltságnak minősült, amit ki kellett érdemelni. Ilyen privilégiumnak számított a munka, levelezés családtagjaikkal illetve azok látogatása, könyvtár használat és más szabadidős tevékenységek, mint pl. zenehallgatás, festészet. Az akkori kormány így próbálta megmutatni a törvénytisztelő polgároknak, hogy eltökélt szándéka a bűnözési hullám megállításának.

A börtönről készült könyvekkel és filmekkel ellentétben az Alcatrazból soha nem szökött meg senki. A rabok száma átlagosan 265-270 fő volt, ami a börtön teljes kapacitását -336 fő- soha nem érte el. Sok elitélt szerint itt jobbak voltak az életkörülmények, mint a más fegyintézetekben, sok rab kifejezetten ide kérte az áthelyezését. Az Alcatrazon több mint 1500 elitélt vendégeskedett, többek közt Al Capone, George „Machine Gun” Kelly, ,Alvin Korpis, Arthur „Doc” Baker és az „alcatrazi madárember” Robert „Birdman” Stoud. Ha valaki más fegyintézetekben nem megfelelően viselkedett, akkor a Sziklára küldték, ahol a rendkívül jól felépített monoton napirendi munkák, gyakorlatok megtanították az elítéltet a szabályok betartására. A szigeten 5 évnél tovább nem maradt senki. A büntetőtisztek úgy gondolták, hogy aki 5 évet eltöltött a Sziklán az már nem lehet veszélyes bűnöző. Ilyen esetben átszállították a fegyencet egy másik Államszövetségi börtönbe, hogy töltse le a hátralevő idejét. Ám voltak olyan elítéltek is, akik nem volt türelmük meg várni meg az 5 évet.

29 év alatt számos szökési kísérlet történt, meg szám szerint 14 különböző kísérletet jegyeztek fel és 36 rab próbálta meg elhagyni a szigetet. Ezek közül huszonhármat elfogtak, hatot szökés közben agyonlőttek és kettő vízbefúlt. Az elfogott szökevények közül kettőt később a Kaliforniai Állami Börtön San Quentin-i gázkamrájában kivégeztek, mert az 1946-ban „Alcatrazi Ütközet” néven elhíresült szökési kísérletben egy büntetőtiszt meghalt. A tiszt haláláért a két szökevényt tették felelőssé. Felmerülhet ezek után a kérdés, hogy vajon tényleg sikerült- meglépnie valakinek is a Szikláról. 


Attól függ mit értünk szökés alatt. Azt, hogy sikerül-e kijönni a cellából, a börtönépületből, eljutni a partra, be a vízbe, vagy esetleg, ha eljutunk talán a túlpartra. Ezek után meg nyomtalanul eltűnni. Nos, ilyenre az Alcatraz történetében nem volt még példa. Ugyan hivatalosan soha senkinek nem sikerült megszöknie a szigetről, vannak olyan esetek, amik kérdésesek maradtak. Például, hogy mi lett azzal az öt emberrel, akik elhagyták ugyan a szigetet, de nem érték el a túlpartot, valószínűleg út közben vízbefúltak.
1963-ban a szigeten a börtönt bezárták, számos okra hivatkozva, mint például nehéz volt az élelmet elszállítani a szigetre vagy, mert az Alcatraznál már voltak fejlettebb fegyintézetek is. Mind ezek ellenére a bezárás valódi okáról a szakirodalmak nem tesznek említést. 


A szigeten különös kegyetlenség uralkodott. Nemegyszer megtörtént, hogy a legkisebb engedetlenségért annyira megverték, megkínoztak elítéltet, hogy az belehalt sérüléseibe. Vagy aki lement a partra szökés gyanújával, azt kérdezés nélkül agyonlőtték. Persze ez csak ritkán fordult elő. Ez a különös kegyetlenség arra vezetett, hogy be kell zárni a börtönt.


1964-ben egy csoport sziú indián csoport magának követelte a szigetet egy 1868-as egyezményre hivatkozva, hogy a rezervátumban élő indiánoknak joguk van bevonulni bármely „el nem foglalt állami földre”. 1969 novemberében egy 89 fős indián csoport elfoglalta a szigetet és ott is maradtak 1971 júniusáig, amikor a szövetségi rendőrség elhajtotta őket. 


1972-ben Az Alcatraz Island az újonnan megalapított Golden Gáté Nemzeti Üdülőszervezet része lett. Bár nem történtek intézkedések a szigeten lévő lepusztult, az időjárás viszontagságaitól megviselt létesítmények, a történelmi világítótorony és négy más, 1970-ben leégett épület helyreállítására, a sziget most nyitva áll a látogatók előtt.


Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Útvesztő számukra a világ: bővebben az autizmusról
A világ nagyrésze 1988, azaz az Esőember film óta tud az autizmus létezéséről,
Dolce & Gabbana kampány - 2012 tavasz/nyár

A Dolce & Gabbana 2012-es tavaszi/nyári kampányának képei olyanok,

Fémallergia bárkinél kialakulhat
Bárki lehet fémallergiás, annak ellenére, hogy a fémek fontosak a szervezetünk számára.
Partizz a kutyáddal!
Amerikában megnyílt az első klub, amelyet kimondottan kutyák számára terveztek.
Főnöktípusok
A felettesedet nem választhatod meg, ám mivel legalább napi nyolc órát együtt vagytok, és rá vagy szorulva elégedettségére,
A világ legfurcsább kávézói
Ön megkóstolná a világ legdrágább kávéját,
Le a stresszel!
Kimerültség, görcsösség, idegesség – mindenki másképp reagál a stresszre.
Ősi stresszűzés illóolajokkal

Az aromaterápia napjainkban újra virágkorát éli,

Sexi 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Ki a legcsúnyább futballista?
A The Sun című angol lap összeállította minden idők legrondább játékosainak névsorát.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.