Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2019. December 08. Vasárnap, Mária
   
RÓLUNK
DÍJAINK
DÍJAZOTTAK
TÁMOGATÓI SZINTEK
SAJTÓSZOBA
SZTÁRVILÁG
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
PROGRAMAJÁNLÓ
GASZTRONÓMIA
FASHION
FOTÓ
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓ - ADATKEZELÉS - SZERZŐI JOG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú Kiss Márton zongoraművésszel

Interjú Kiss Márton zongoraművésszel, a Citistar a Kultúráért 2016 díjazottjával


Mikor érezted meg igazán azt, hogy tehetséges vagy?  

Még nagyon fiatal voltam az első koncertsikereim és versenygyőzelmeim idején. Akkortájt csak szerettem zongorázni, örömet okozott a zene, és hogy mellette még másoknak is tetszett, az egy pluszt adott hozzá. 2003-ban mikor felvettek a grazi Zeneművészeti Egyetem Ifjú Tehetségek osztályába, akkor játszottam el talán először igazán komolyan a gondolattal, hogy nekem a zenével kell a jövőben is foglalkozni.


Egy előadóművész életében a „nagy elődöknek”, nagy mestereknek mindig fontos szerep jut. Kik voltak azok a tanárok, akik a legnagyobb hatással voltak a zenei-művészi fejlődésedre?

Első óráimat a Bartók Béla Zeneiskolában kaptam Horváth Annamáriától és Németh Csabáné Lenke nénitől. Tőlük tanultam az alapokat. Grazban Lioudmilla Satztól kaphattam ízelítőt 7 éven keresztül az igazi orosz iskolából - talán ezért is lett a romantika és az orosz zene a kedvenceim. Érdekes, hogy akik igazán nagy hatást gyakoroltak rám, talán nem is tanítottak soha, csak hallottak koncerten, és utána tanácsokkal láttak el. Ilyen volt Alexander Satz zongoraművész, akit példaképemnek is tekintek.

Fiatal korod ellenére máris számos nagy zenekarral és karmesterrel dolgoztál együtt. Melyek azok a legfontosabb tényezők, amelyek meghatározzák a közös zenei munka élményét és minőségét?

Amikor a színpadra lépnek a zenészek, a próbafolyamat és a koncert alatt is félretesznek mindent, és teljesen egyenrangú partnerként kezelik egymást. Legyen akár köztünk 60-70 év korkülönbség, mint például Nikolaus Harnoncourttal vagy Vásáry Tamással, nagyon jólesett, hogy sosem fiatal tehetségként, hanem zenésztársként kezeltek.


Számtalan koncertteremben játszottál már, jellemeznéd azt a közönséget, amely a leginkább inspirálni tud?

Minden közönség másra vevő. Egy koncertteremben a hallgatóság komoly, klasszikus műveket vár, legyen az ismeretlenebb vagy híres sláger, ők a komolyzene kedvelői. Amennyiben viszont nem koncertlátogató közönség előtt kell fellépnem - például a Zene mindenkinek koncertsorozatom részeként, iskolákban, vagy a Mini Reggelizőben - ott igyekszem olyan alkotásokkal hatni rájuk, amiket mindenképp ismernek. Ez két teljesen külön műfaj, és mindkettő másmás örömöket tartogat.

Milyen művek szerepelnek a repertoárodban? Van kedvenc korszakod, zeneszerződ?

Kedvenc zeneszerzőim Liszt, Bartók és Gershwin, nagyon szeretem a romantikus, orosz és magyar műveket.


Van különbség az itthoni és a külföldi közönség között?

Igazából nagy különbség nincsen, talán a közösségen belül jelent más rangot, ha valaki koncertre jár. Külföldön nagy társadalmi eseménynek számít egy nagyobb koncert, számos vezető, legyen polgármester, igazgató vagy jegyző, elmegy koncertekre, és így azok a társasági élet központjává válnak - mint a 19. században. Itthon viszont nagy százalékban továbbra is kikapcsolódási formát jelent.


Van olyan zongora, amire azt mondanád, hogy „na, ez az”?

Rajongok a Fazioli zongorákért! Ritkán fordulnak elő, de igazi minőséget képviselnek.

Mit gondolsz, a zene segíthet a világ bajain? A neves szólistáknak van-e felelősségük abban, hogy élve ismertségükkel, jó ügyekért szálljanak harcba?

Mindenképpen egy közösséget összefogó erő a zene. Az ismertség is egyfajta hatalom. És a nagy hatalom nagy felelősséggel jár. A nagy művészeknek ki kéne használniuk befolyásukat, és segíteni ilyen esetekben véleményem szerint. Én is igyekszem minél több jótékonysági rendezvényen részt venni.


Kiss Márton, szombathelyi zongoraművész lett az Új Európa Alapítvány jubileumi arca!Mondanál erről valamit?

A MOL Új Európa Alapítványa 10 éves lett idén. Az eddigi támogatottak közül ( körülbelül 3000-4000) választottak ki 30 sportolót, művészt, tudóst, akik egy közönségszavazás keretein belül versenyezhettek egymással egy egyszeri nagy összegű támogatásért. Az utolsó napon közel 400 szavazat hátrányt sikerült megfordítani, és a díjat elnyerni. Ezért nem tudok elég hálás lenni mindenkinek, aki csak egyszer is szavazott, köszönöm!!


Mik a jövőbeli terveid?

Jövő év elején fogok diplomázni mesterképzésen, emellett sok koncertfelkérésem is van, Magyarországon, Ausztriában, Olaszországban. Szeretném a Zene mindenkinek koncertsorozatom folytatni, melyhez a meghívásokat továbbra is várom! Izgalmas időszak elé nézek, remélem hogy az iskola végeztével lassan beléphetek a nagybetűs Életbe!

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Citistar csapata!

                                                                                                                                


Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Interjú Horacsek Ági sminkmesterrel

Exkluzív interjú

Interjú Strammer Zsaklin modellel, fotóssal
Exkluzív interjú
Velünk pörög az élet!
Belmondo együttes
Interjú a Belmondo együttessel
Interjú Nagy Petrával, a Citistar Kommunikációs managerével

Interjú Nagy Petrával, a Citistar Kommunikációs managerével.

Citistar Selencion 2010
Képek a bálról
Phillip Lim - amerikai divattervező
Phillip Lim kínai származású amerikai divattervező, jelenleg a 3.1. Phillip Lim divatház vezetője.
Candice Swanepoel bikinis fotói
Candice Swanepoel(született 1988.október 20-án) dél-afrikai topmodell,
Interjú Kattra Imrével, az etyeki Kattra pincészet borászával
Kiváló magyar borász - Ezúttal egy nagyszerű etyeki borászt, Kattra Imrét mutatnánk be.
Citistar Selencion 2010
Képek a díjazottakról
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.