Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Október 22. Hétfő, Elöd
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
A világ legérdekesebb tetoválásai
Exclusive női tetoválások
Tudta?
Érdekes fotók
Őrület
Miami Tattoo Expo 2009 - Stephanie Fleischman - Női tetoválás
Piercings :: Max Brand
Érdekes tetoválások
Piercings :: Jonny Needles
Sexy-Tattoo-Girls
Tattoo érdekességek
Testékszerezés
Idiot Tattoos
Női tetoválások
Piercingek és tágítók
Hülye piercing
Sexy-Tattoo-Girls 18+
Bizarr party (Usa) 18+
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Mi a különbség a nők és a férfiak között?

A nők és a férfiak különböznek egymástól, ez vitathatatlan és szemmel látható tény. Beszélhetünk létező, megfigyelhető, elsődleges, elsősorban biológiailag determinált különbségekről, illetve másodlagos jellegű, elképzelt, kulturálisan meghatározott eltérésekről. E két tényezőt gyakran nem könnyű elkülöníteni egymástól. Először is vizsgáljuk meg, milyen fizikai eltérések mutatkoznak nő és férfi között, melyek a pszichológiai különbségek hátterében állnak:

1. Méret – a férfiak testmagassága átlagosan 7%-kal haladja meg a nők magasságát, egyes népcsoportok ettől az aránytól eltérnek; a férfiak testsúlya átlagosan 20%-kal több a nőkénél; testaránybeli különbségek, pl. végtagok relatív hossza, váll–csípő arány, stb.

2. Izomerő – a fehér és vörös izomrostok eltérő összetétele, nőknél az állandóan változó kémiai feltételek nem kedveznek az izomrost fejlődésének.

3. Állóképesség, atlétikai eredmények – az előző pontból következik, hogy a férfiak a sportban jelentősen jobb eredményeket tudnak elérni.

4. Egészség, betegség, halál, élettartam – a két nem hajlama eltérést mutat betegségtípusonként, a nők ellenálló képessége némileg jobb már embrionális kortól, élettartamuk is magasabb.

5. Hangulat – az érzelmi élet stabilitását befolyásoló ciklikus jellegű hormonszint-ingadozások mértéke nőknél nagyobb (kismértékben férfiakra is jellemző).

6. A szexuális örömérzés eltérő mintázatot mutat.

7. Különbségek az agyalapi mirigy és a hormonrendszer működésében (egyes szerzők szerint ez áll a férfiak nagyobb mértékű agressziójának hátterében).

8. Agyfelépítésbeni eltérések, lateralizációs (agyféltekék közötti) különbségek – ezek magyarázhatják a férfiak jobb tájékozódóképességét, illetve a nők magasabb szintű verbalitását, beszédkészségét – ezeket az izgalmas tényeket érdemes részletesebben is vizsgálni!

A két nem közötti pszichológiai különbségek elsősorban arra vezethetők vissza, hogy agyuk más módon dolgozza fel az információkat, nők és férfiak eltérő módon észlelik a világot, más dolgokat tartanak fontosnak, s mindez viselkedésükben is különbségeket eredményez.

Az evolúció során a két félteke eltérő módon specializálódott a férfiakban és a nőkben: a férfiaknál a bal agyfél tagoltabbá vált, mint a jobb, a nőknél viszont a féltekék közötti összeköttetés fejlettebb, így a női agy rugalmasabb, alkalmazkodóképesebb, esetleges sérülés esetén a sértetlen agyfél könnyebben átveszi a sérült agyfél funkcióit. Nagyszámú férfi és nő átlagát tekintve intelligenciaszintjükben a két nem közötti eltérések minimálisak, ugyanakkor férfiaknál nagyobb számban fordulnak elő a szélsőségek, a nagyon alacsony (már értelmi fogyatékosnak számító) és a nagyon magas (akár a zseni kategóriájába sorolható) személyek. Ez utóbbi ténynek lehetnek társadalmi, kulturális okai is, hiszen a nők sokáig háttérszerepre voltak kárhoztatva, nem tanulhattak, nem lehettek vezetők. Jellegzetes nemi különbségeket találunk bizonyos agyműködések esetén: a férfiak (átlagukat tekintve) jobb eredményeket mutatnak térérzékelési és térlátási feladatokban, matematikában, elemző problémamegoldásban vagy olyan jellegű, kreativitást igénylő helyzetekben, mint a zeneszerzés.

Ebből következik, hogy a nők között kevesebb kiemelkedőt találunk olyan absztrakciót, elvonatkoztatást igénylő tevékenységekben, mint a sakk, a zeneszerzés vagy a matematika.

A nők viszont fejlettebb verbális képességük (többnyire előbb is tanulnak meg beszélni) és gazdagabb szókincsük révén nem csak pontosabban, gyorsabban, magasabb szinten tudják magukat kifejezni, de nagyobb eséllyel válhatnak kiemelkedővé vagy akár zsenivé a színházművészet, zenei előadóművészet és az irodalom világában. Mindehhez hozzájárul kifinomultabb érzékszervi érzékenységük, hiszen a nők könnyebben ismernek fel és különítenek el hangokat, színeket, arcokat, sőt szagokat és ízeket is.

Türelmesebbek, ügyesebbek aprólékos tevékenységekben, figyelmi működésük, részletek iránti fogékonyságuk is erősebb.

A férfiak és a nők agyműködésbeli különbségei a személyiségbeli különbségeket is meghatározzák. A nők jobb kommunikációs készségük miatt szívesebben keresnek kontaktust, társas nyitottságuk nagyobb fokú, ebből következően probléma vagy öröm esetén is kifelé fordulóbbak, azaz extrovertáltabbak. Ezt tesztfelmérések is bizonyítják, akárcsak férfitársaikhoz viszonyított magasabb bizalmukat és gyengédségüket. A férfiak ugyanakkor a felmérések szerint szerte a világon nagyobb önbizalommal rendelkeznek, függetlenebbek és individuálisabb beállítottságúak. További férfias személyiségjegyek: aktivitás, dominancia, agresszivitás, versenyképesség, kezdeményezőkészség, sikerorientáció; nőies jegyek pedig: alkalmazkodóképesség, érzelmi meghatározottság, passzivitás, segítőkészség, rendszeretet, precizitás.

A két nem hagyományos munkamegosztásának értelmében a nő elsősorban otthonteremtő, a férfi pedig kenyérkereső funkciót tölt be. Ezen munkamegosztás mögött biológiai, etológiai okokat feltételezhetünk, mivel az ősközösségi szintű társadalomban a harcoló férfiak elvesztése kevésbé veszélyezteti a csoport fennmaradását, mint a gyermeket nevelő nőké. Jelenlegi világunkban nevelés és más környezeti hatások befolyásolhatják, erősíthetik vagy gyengíthetik az eltérő személyiségfejlődés mértékét – az adott kultúra és az adott család, a szülők szemlélete, személyisége egyaránt befolyásolja. Frissen házasodott párok munkamegosztás-vizsgálata szerint minél hagyományosabb volt a pár egymáshoz viszonyított munkahelyi elfoglaltságának aránya, annál kevésbé vett részt a férj a női szerepre jellemző háztartási munkákban. A két nem eltérően viszonyul a karrierhez, azonos lehetőségek mellett is eltérő irányba fordul érdeklődésük, a nők szívesebben választanak emberekkel kapcsolatos pályát, gyakrabban lesznek tanárok, ápolónők vagy szociológusok, míg a férfi világa inkább a tér és a tárgyak, ezért nagy számban lesznek mérnökök, katonák és fizikusok.

A siker és ambíció fogalmait is eltérően értelmezi a két nem: a férfi számára leglényegesebb a hierarchia és a dominancia, a nőket viszont jobban érdekli a választott munka természete. Mivel a munka területén is vannak jellegzetes női (kitartás, monotóniatűrés, nagyobb stressztűrő képesség) és férfi (jobban terhelhető, nagyobb teljesítményre képes, de rövidebb ideig) tulajdonságok, célszerű versengés helyett egymást kiegészítve összedolgozniuk egy munkahelyi csapatban.


Központi adminiszrátor (patikamagazin)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Milyen színeket hoz a tél
Hűvös tél, hűvös színek? Van benne valami, de azért nem ennyire zord a kilátás.
Futás sajttal
Futás sajtokkal hegyről. Vad nép, rettenetes következmények.
Interjú Marjai Judit fotóművésszel
Exkluzív interjú
Interjú Sebestyén Gáborral, a Szombathelyi Haladás Fan törzsszurkolójával
Interjú Sebestyén Gáborral, a Citistar Selencion díjas  Haladás Fan törzsszurkolóval
Bikini örület 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Fülledt erotika 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Franciaország lett a világ legjobb országa
Immár negyedik alkalommal választotta éves felmérésén az amerikai International Living magazin a világ legjobb országának Franciaországot.
Sexi 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Szenzációs magyar találmány! - 35 országból érdeklődnek
A jövő cserepei
Christina Aguilera diétája
Mínusz 5 kiló 2 hét alatt - Nem kell számolni a kalóriákat,
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.