Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Október 23. Kedd, Gyöngyi
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
A világ legérdekesebb tetoválásai
Exclusive női tetoválások
Tudta?
Érdekes fotók
Őrület
Miami Tattoo Expo 2009 - Stephanie Fleischman - Női tetoválás
Piercings :: Max Brand
Érdekes tetoválások
Piercings :: Jonny Needles
Sexy-Tattoo-Girls
Tattoo érdekességek
Testékszerezés
Idiot Tattoos
Női tetoválások
Piercingek és tágítók
Hülye piercing
Sexy-Tattoo-Girls 18+
Bizarr party (Usa) 18+
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Virágprotokoll a mindennapokban és az esküvőn

A virág a megtisztelő figyelem, az alkalomszerű megemlékezés, a gyengédség és a vonzalom kifejezője.

Kell egy csokor az örömanyának? Kezdjük a virág-kérdést a kályhától... pardon, a csokroktól! Ne vegyünk meg hervadt, kókadt fejű virágot, mert a vázában sem fog magához térni. Dróttal megerősített virágot se vásároljunk, mert az nem lesz tartós. A virágcsokrot tizenegy szálig páratlan számú virágból illik összeállítani, állítólag szebb csokor köthető belőle. Ha színes biedermeier csokrot vásárolunk, arra ügyeljünk, hogy színharmónia legyen a virágok között. Vannak olyan virágok, illetve színek, amelyekhez a közfelfogás szerint erkölcsi ítéletek tapadnak. Hivatalos rendezvény alkalmával piros rózsacsokrot nem adunk. (A német megítélés hasonlóan fogadja a piros szegfűt is.)

A liliomcsokor, a krizantém, a lila és a violaszínek - sokak szerint az őszirózsa is - a gyász kifejezője. Német szokás szerint a krizantém viszont az igen hivatalos mély tisztelet jele. Az ibolya a gyengéd érzelmekre való célzást jelenti, mérete miatt nem mutatós, ezért szóba sem jöhet. A liliom az ártatlanság kifejezője, bódító az illata. A növényvilág legkülönösebb és legszebb virágai közé tartozó orchidea, mely szerelmi vágyból született az ókori mitológia szerint. Nagyon szép ajándék, amely díszdobozban is kapható. A hagyományos cserepes virágot kaspóba vagy kis díszkosárba helyezve, szépen feldíszítve, csak családon belül, baráti társaságban vagy szerelmünknek ajándékozzuk. Fejedelmi vallomás volt az a több mint egy évszázada küldött óriási virágkosár, amellyel a walesi herceg (a későbbi VII. Edward) hódolt Eugénia hercegnőnek. Ez a csokor az akkor ismert összes rózsafajtából volt összeválogatva.

Mikor és kinek nem viszünk virágot?

- étterembe szóló meghíváskor,

- hivatalos megbeszélésre,

- üzleti tárgyalásra, interjúra,

- ha díszvendégként vagyunk hivatalosak valahol, továbbá

- nagyszabású hivatalos fogadásokon sem való virágcsokorral megjelenni és a

- hivatalos delegáció vezetője sem visz virágcsokrot külföldre.

Hivatalos tárgyalások alkalmával és ugyanúgy az ünnepi, esküvői partyn is nélkülözhetetlen az asztalra lapos tálban elhelyezett virág (ikebana), mely kellemes, üde színfolt. Vigyázzunk arra, hogy soha ne legyen magas ez a dísz, mert zavarja a tárgyaló feleket, ha nem látják egymást a virágtól. Az esküvőn a fotózást-filmezést gátolja! Érdekes, de nem egészen örömteli fotók készülnek az aráról, akinek "gaz" nő a nyakán helyes kis arca helyett - csak mert a virágdísz belelógott a képbe.

Hogyan adjuk át a virágot?

A celofánba csomagolt virágot nem bontjuk ki. De a selyempapírba csomagoltat igen. Bal kézzel adjuk át azért, hogy a szabad jobb kezünket kézfogásra nyújthassuk. A vendéglátó otthonában tett látogatáskor a háziasszonynak illik virágot vinni vagy küldeni. Ha személyesen visszük, többféle bonyodalom adódhat. Kézfogáskor, átöleléskor, kabátlevételkor nincs hová tenni, a papírt a virágról le kell venni, de nincs hová dobni, a háziasszonynak a csokrot azonnal vázába illene tenni, de mivel sorban fogadja a többi vendéget, nem hagyhatja el a bejáratot. Az előttünk vagy utánunk érkező kényelmetlen helyzetbe érezheti magát, ha ő történetesen megfeledkezett a virágról. Ezért hivatalos látogatás alkalmával - ide értve leendő anyósunknál megejtett látogatásunkat - sokkal elegánsabb és egyszerűbb, ha a virágot csomagküldő szolgálattal küldjük el, esetleg a virágbolt saját futárjával, hogy az a vendéglátás előtti órákban érkezzen meg.

A csokor nagysága mindig az alkalomtól függ. Nálunk sokan helytelenül azt tartják, hogy férfiaknak nem szokás virágot adni. A legkomorabb férfiszobát is felderíti a színes tavaszi ág. A férfilakásba illő virágdísznek talán ők is jobban örülnek, mint a szokásos zokninak, nyakkendőnek vagy éppenséggel a hamutartónak. Nyugodtan adhatunk a férfiaknak legényrózsát, kakastaréjt, kardvirágot - amit széplegény fűnek is neveznek - vagy díszdohányt. 


Tegyünk névjegyet a csokor mellé, és a névjegy bal alsó sarkába ceruzával írjuk rá: a. c., ez a francia "avec compliments" kifejezés rövidítése, ami annyit jelent: üdvözlettel. Vigyázat, ifjú hölgyek: ha vőlegényünk nekünk küld csokrot, ne felejtsük, hogy a küldött virágot illik közszemlére kitenni és a küldőnek érkezésekor vagy társalgás közben szóban is meg kell köszönni.

És az esküvőn?

A virágcsokor, melyet a menyasszony a kezében visz, nem kardinális eleme az esküvőnek, mégis - mint fontos kiegészítő - kell, hogy illeszkedjék az esküvő összhatásához, a ruha stílusához és színéhez. A kis csokor színvilágát és virágkompozícióját elevenítheti fel a kocsi dekorációja és a teremdekor is, gyönyörű élő keretbe foglalva a menyasszonyt. A klasszikus szín, melyet esküvőre választhatunk, a fehér. A fehér virág a szűziesség, ártatlanság jelképe és ráadásul lényegében bármilyen ruhához passzol, nem "veszi el" a terepet a többi kiegészítőtől.

A 4 legismertebb fehér virág:

Rózsa: talán a legelterjedtebb esküvői virág, mely a sokszínűségének és fajtaválasztékának köszönheti népszerűségét. A kisebb, tömött bimbótól a szétterülő, szinte bársony hatású szirmosig, sok fajta stílust képviselhet a moderntől a romantikusig. Arany vagy gyöngy dísszel anélkül tehető exkluzívvá, hogy megjelenése tolakodóvá válna.

Orchidea: tartóssága és gyönyörű színei teszik különlegessé az extravagáns és igényes csokrokat. Hideg eleganciája, rajzolt és kissé művi megjelenése fejedelmien drága, komponált megjelenést kölcsönöz a dívaszerű menyasszonynak.

Liliom: a fehér liliom a szűziesség jelképe. Sokszínűsége és pasztell árnyalatai teszik kedvelt virággá. Kisugárzása egyértelműen szűzies, határozottan rajzolt, így a zártabb, konszolidált ruhák kísérője, maga a tradíció.

Hortenzia: ma már szinte egész évben kapható apró virágokból álló tömör virágzatával népszerű a rövid tömör csokrokhoz, ma már tipikus esküvői virág. Fehér színben van egyfajta bohém habossága, ami a romantikus esküvőkre kiválóan alkalmassá teszi.

Nagy kérdés az esküvőn, hogy díszítsük-e a csokrot. Hiszen az asztaldísz vagy éppen a torta a virágdíszen kívül gyakran tartalmaz egyéb csillogó kellékeket, de a kis csokrok esetében sokan félnek attól, hogy extrémebb design-elemekhez folyamodjanak. Való igaz, hogy a komponált, extrémebb csokorhoz a virágkötő és a menyasszony együttműködésére van szükség: a ruha stílusának és színének, valamint az ékszerek ismeretében kell megálmodni a csokor díszeit.

Az esküvői csokrok különleges díszítő elemei pld. a gyöngyök, melyek természetesen üvegből a legszebbek. Romantikus vagy klasszikus esküvői ruhához pompás ötlet. A gyöngy megjelenhet a száron körülfont gyöngy-masni formájában is. Vigyázzunk, ha a menyasszony babonás, ugyanis a gyöngy könnycseppeket jelképez. Színes üveggyöngy is szóba jöhet, akár áttetsző, irizáló típusa is. A toll légiesebbé teszi a csokrokat, minden extrém és különleges csokorba alkalmazható, de inkább a modern vagy extravagáns ruhák kísérője. A fehér toll, akár hosszabb száron függve és lebegve fehér színben az igazi - extravagáns, színes ruhához persze akár papagájszínekben is tündökölhet. Használhatunk továbbá zsinórokat és chiffonmasnikat, de ezek inkább régies, retro jellegű csokrokhoz illenek, valamint ötvözhetjük a stílusokat dekor drótokkal, ami szinte minden stílushoz adekvát.

A következő kérdés, hogy milyen típusú csokrot válasszunk. Stylist szemmel a tömörebb, jól kézben tartható csokrok a praktikusak és jól fotózhatóak, de egyes ruhatípusokhoz a más kötéssel készültek is nagyon dekoratívak lehetnek.

- a csepp formájú csokor felülről lefelé keskenyedik, felső része egy szépen kidolgozott kerek csokor. Ez a stílus szinte minden virágból készülhet, és mivel nagyon hatásos, terjedelmes, botanikai bemutatóra hasonlít, inkább romantikus és nagyon egyszerű ruhákhoz illik.

- a kerek csokor a nevében elmondja, milyen: felülről kerek, oldalról nézve félgömb vagy kissé kúp alakú. Készülhet egy vagy többféle virágból, melyek lazán helyezkednek el. Fiatalos, klasszikus vagy romantikus ruhákhoz illik, minden alkathoz csinos, kivéve a nagyon molett hölgyeket, mert az ő kezükben nevetségesen hatna egy apró kis csokor. Polgári esküvőre is bájos egy kis kerek, jelzésszerű csokor, esetleg hosszabb, lelógó masnikkal. Sokan összekeverik a kerek csokrot a biedermeier csokorral. Az utóbbi nagyon tömör, teljesen gömb formájú csokor, ebben zöldeket csak a csokor lezárásához használnak. Nagyon romantikus, bohém, feltűnő ruhához illik és szintén nem való molett hölgyeknek.

- a karon hordott, avagy más néven íves menyasszonyi csokor angolszász eredetű, a hagyományos, fehér, hosszú klasszikus vagy letisztultan elegáns, modernebb ruhához illik leginkább. Kifli vagy félhold alakú, melynek egyik ága hosszabb, mint a másik. Igen mutatós fotón, és egyes modern ruhákhoz is a legjobb megoldás, azonban nehezen lehet közlekedni vele és igen kimódoltan lehet csak tartani, mint egy újszülöttet.

- a vonalas, grafikus stílusban készített csokor leginkább orchideákból vagy uralkodó jellegű virágokból készül, melyet a középpontból kiinduló vonalrendszerek tesznek izgalmassá. Modern, egyszerű vonalú ruhához illik.

- a virággömb vagy kosárba helyezett menyasszonyi dísz többnyire tűzött technikával készül és minden esetben karra akasztható. Ezeket a díszeket koszorúslányoknak is készíthetjük. Az ilyen a hosszú, laza szabású, jó esésű anyagból készített ruhákhoz illik, klasszikus stílusban, például zártabb, csipkeujjú templomi ruhához.

A virágok kiválasztásakor adjunk a virágkötő tanácsára: a legszebb virág mindig az itthoni, szezonális virág. Nagyon sokféle virágból választhatunk egész évben, de vannak szezonális virágok, melyeket csak bizonyos évszakban vagy hónapokban lehet kapni. Ezek használata még emlékezetesebbé teszi az esküvőt! Ilyen például a gyöngyvirág (Convallaria majalis), bizonyos orchideafajták (Cymbidium), tulipán, boglárka (Ranunculus), szellőrózsa (Anemone), dália (Dahlia), napraforgó (Helianthus annuus), amarilisz (Hippeastrum), jácint (Hyacinthus), nárcisz (Narcissus), kála (Zantedeschia) stb. Ha más virágfajtákat szeretnénk, konkrét elképzeléssel is elmehetünk a virágboltba, előzetes egyeztetés alapján bármi, bárhonnan beszerezhető. Bárhol rendelünk virágot, a virágkötő minden bizonnyal felvilágosít, ha olyat rendelnénk, ami az adott évszakban nem kapható, vagy amit esetleg az adott év virágminősége miatt nem ajánl.

Választásnál mire vigyázzunk?

A virágkötő gyakran pontosan úgy, mint a sminkes, végleges eredménnyel és döntéssel szokott szembesülni - adott ruha, ékszer és smink... Ehhez kérik a virágot. Ami fontos: a virágokat úgy válasszuk ki, hogy harmonizáljanak a menyasszonyi csokorhoz színben és formában, ne nyomják el a ruha hatását, inkább aláfessék, mint konkuráljanak színével, semmiképpen ne jelentsenek túl sok plusz színt, kivéve ha a kiegészítők a sima ruha mellett szándékosan extravagánsak! A menyasszonyi csokornál vegyük figyelembe a menyasszony alkatát, ruhája szabását, anyagát, színét. Apró észrevétel, de fontos, hogy olyan virágot válasszunk, amire nem vagyunk allergiásak, hiszen a csokrot majdnem egész nap kézben kell fognunk. Ha a menyasszonynak nincs tudomása arról, hogy milyen csokrot kap, mert a hagyományok szerint a vőlegény rendeli azt meg, akkor nagyon sok mindent ki kell puhatolni. A ruha formáját, színét, mennyire díszes a ruha, a smink jellegzetességeit, színét. Természetesen mindenki a tökéletes esküvőről álmodik, de nem biztos, hogy az a legjobb, amit megálmodott. Ezért figyelembe kell venni alkatunkat, adnunk kell a stylist véleményére - ha van - és a virágkötőre, aki már ezernyi esküvőt látott, és pontosan tudja, mi fog jól mutatni! A képeken minden látszik, utólag kár lenne bosszankodni holmi vacak kis csokor miatt, ami picinységével ellentétben nagy stílusgalibát is okozhat.

Érdekes kérdés lehet az is, van-e különbség a polgári és az egyházi esküvő csokrai között? Különbséget tenni igen nehéz, hiszen ez a nagy nap. Legyen az polgári vagy egyházi esküvő, mindenki a legszebbet és legjobbat szeretné megkapni. Régen az egyházak vezették az anyakönyvet, melyet a szertartás után, mint férj és feleség aláírtak. Ma csak az anyakönyvvezető jelenlétében lehet ezt megtenni egy polgári esküvő keretében. (Kivételek vannak.) Ezért van sokszor az, hogy egy napon két szertartást tartanak. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a polgári esküvőre, ha a menyasszony kosztümöt visel kisebb, kevésbé látványos csokrot készíttessünk. A templomi esküvő virágai díszesebbek, látványosabbak, hiszen a ruhát így választják, egy feltűnőbb és nagyobb tömegű ruha sokkal több "anyagot" bír el biomasszában is, hogy úgy mondjuk!

Az esküvő színei követhetik az évszakokat, igazodhatnak a ruha színéhez, tükrözhetik a menyasszony virág kedvenceit, lehetnek dekorációk az étkészlethez....

Általánosságban elmondható, hogy a hideg szín inkább a modern vagy klasszikus ruhákhoz, és így a hidegebb színű ruhákhoz, sminkhez való. Az ilyen csokor kontrasztos, a dekoráció is primér, erőszakosabb színekből tevődik össze. A hideg színű csokor ezüst kiegészítőkkel, elsősorban a pink és mályva vagy lila színeivel operál, és a világítóan hófehér, kristályokkal vagy strasszokkal díszített ruhákhoz szép, vagy a szürkített, kékes ruhák társául szegődik, melyekhez kékes vagy zöldes-fehér harmóniát alkot. A csokor maga is egyéniség, nem merünk vele haverkodni, hanem mereven tartjuk. A teremben hideg fehér porcelánon kerek kompozíciók, ikebanák a jellemzőek, előkelő fém kiegészítőkkel. A hatás fátyolos, mintha esőfüggönyön keresztül néznénk, vagy éppen kristálytiszta, hivalkodóan pompás és elegáns. A csokor hűvös eleganciáját aláhúzzák a rajzolt szirmú, merevebb virágfajták, a merev, hosszabb szárak, a kevesebb virág a csokorban. A meleg hatású csokor zöld levelekkel, természetigénylő kompozícióval bájol el minket. A meleg rózsaszín, lazac, vanília virágok, a nugátos vagy rozsda masnik a tört színű, kissé retro, múlt századi és mintás, romantikus ruhákhoz szép. Önkéntelenül is belefúrjuk az arcunkat, hogy elmerüljünk a bódító illatban. A kompozíció szinte díszletszerű, túlcsorduló, alig fér el a marokban, ami által még törékenyebbnek mutatja a menyasszonyt.

A csokor maga kissé bohém, rendezetlen: buja, kibuggyanó virágfejek, szétterülő szirmok jellemzik, melyek a frissen szedettség érzetét keltik. A csokorban gyermekded műpillangók is helyet kaphatnak. Az összhatás gyakran túlzó, színpadias és művészies, így extravagáns ruhákhoz, szabadban tartott esküvőkhöz is ajánlható. A terem-dekoráció csak odavetett száras virágokból áll, a dekor dekadens, nem megszokott elemekből, kövekből áll, kerámiák és üveg együtt, virágos és színes étkészletek jellemzik.Központi adminiszrátor (protokoll-etikett)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Alternative Hair Show 2010 London
Akkor most egy kicsit hagyjuk ott az ExCel Exhibition Centert és a Salon Internationalt,
Sexi 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Körözés Top 100: őket keresi a rendőrség
Gyilkosok, rablók a körözött bűnözők százas listáján. Nézze meg a "rosszarcokat"!
Képeken a 6 legdivatosabb rövid haj 2013-ra
A rövid haj nem unalmas, idén is sokféle fazonból válogathatsz.
Fülledt erotika 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Kő körmön nem marad?
A manikűrözés ma már külön művészetté nőtte ki magát.
12 férfi titok
Fedezd fel mit gondolnak a férfiak valójában a szexről, kapcsolatról, rólad.
Exclusive női tetoválások
Tetoválások
Néhány ok, amiért nem éri meg rámenősködni a nőnek
Ha egy nő túl zárkózottan reagál a közeledésre, azzal könnyen zavarba hozhatja a férfiakat.
1. Napi ajánló
A programfüzetet lapozgatva számos érdekes programra akadhat az olvasó!
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.