Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Jól fizetett profik voltak a római gladiátorok

Az ókori Róma amfiteátrumaiban harcoló gladiátorok hájas, magasan képzett, igen busásan megfizetett, dédelgetett profik voltak, akik sokkal inkább elkápráztatták harctudásukkal a tömegeket, mintsem az életükért küzdöttek volna, állítja egy új tanulmány, ami rekonstruálta a gladiátorok harcászatát és viadalaik lefolyását.

A tanulmány vitatja az olyan ókori harci jeleneteket, mint amit a Gladiátor című film is felvonultat. Állításai szerint az i.sz. első századtól a gladiátorharc a szórakoztatás, a nézőközpontú művészet egyik formájává vált. "Az irodalmi források és a Birodalom feljegyzései szerint a gladiátorok nagy hírnévre tettek szert - mitöbb olyan hírességeknek számítottak, akiknek nevét az egész római világ ismerte" - mondta Steve Tuck, a Miami Egyetem régésze. "Ritkán harcoltak és rövid karrierjük volt, rendkívül költséges volt a szerződtetésük és általános elvárás volt, hogy túléljék mérkőzéseiket."


Tuck a korszak római művészetének 158 aktív gladiátorharcot bemutató ábrázolását vizsgálta meg tanulmányához. Elsősorban az egy-egy elleni összecsapásokban alkalmazott harci módszerekre összpontosított, majd ezeket összevetette a középkori német és az észak-olaszországi reneszánsz kardvívási és harcművészeti leírásokkal. "A leírások jól kivehető párhuzamokat vonnak a gladiátorábrázásokkal. A harctéri taktikákkal szemben, a gladiátorokhoz hasonlóan vagy megegyezően felfegyverzett és páncélozott katonákra vonatkoztatva magukban foglalják a párbajt is." - magyarázta Tuck.

A tanulmányból kitűnik, hogy a küzdelmeknek általában három kritikus fázisuk volt. Az első a kezdeti összecsapás volt, amikor még mindkét gladiátor teljes fegyverzetben, nyíltan támadt egy testre mért találat érdekében. A másodikban az egyik gladiátor - aki megsérült vagy valamilyen hátrányba került - elkezdett hátrálni vagy távolságtartásra törekedni ellenfelével szemben. A harmadikban a gladiátorok eldobták sértetlen pajzsaikat majd birkózásba kezdtek. Tuck szerint ez a fázis gyakori módja volt a küzdelem eldöntésének, azaz a cél nem az ellenség megölése, hanem "a seb nélküli győzelem" volt, ahogy a római költő, Martialis is írja.


Tulajdonosaik szemében egy megvásárolt és jól kiképzett gladiátor jelentős befektetést képviselt, ez magyarázhatja miért nem végződtek a küzdelmek automatikusan a küzdő felek egyikének halálával, magyarázta Bryn Walters, a Brit Római Régészeti Társaság igazgatója. "A szenátorok, tehetős kereskedők és császárok aligha rajongtak volna, ha legjobb szórakoztató csillagukat lemészárolják az arénában csak azért, hogy a tömegnek meglegyen az öröme" - mondta Walters.

A tény hogy a gladiátorok rendszerint nehéz sisakokat, pajzsokat, karvédőket és gyakran páncélt is viseltek, tovább erősíti ezt az elvet. "Ha halálra ítélték volna őket, ilyen fokú védelem már abszurd és értelmetlen lett volna. A gladiátorokat felfegyverezték és felpáncélozták, hogy szembeszállhassanak a halál kockázatával, de nem a biztos halállal..." - mondta Tuck. "A gladiátorok művészete a túlélés elvárását valamint a seb nélküli győzelem képességét hordozta magában. Ez lehet az eredete a Nyugat-Európában elterjedt harcművészeti tradícióknak."

Központi adminiszrátor (www.sg.hu)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Jóga nagyi 83 évesen is hajlékony
"Felejtsd el a korodat!" - mondja az ausztrál "szupernagyi",
Egészséges barnulás külső és belső bőrvédelemmel
Strandszezon van, nem csoda hát, hogy mindenki szeretne szebb és egészségesebb bőrszínt,
Karácsonyi akció a legjobb amerikai pólókra

Nincs jobb ajándék, mint egy extrém, egyedi póló!

Migrén
Rendszeres fejfájása az emberek 20%-ának van.
Szex és önbizalomhiány
Az önbizalom hiánya az élet minden területén kimutatja foga fehérét, de a szexualitással való kapcsolatodat is
Az öltönyetikett
Egy férfi öltözködésének egyik legfontosabb darabja az öltöny.
A tavasz slágere: a fagyismink
A tavasz gyorsan belibbent, de ne aggódj, nem késtél el semmivel!
Top 7: A világ legegészségesebb étrendjei
Ausztrália egyik legnevesebb sztártrénere körbeutazta a világot azért,
5 nőtípus..
Aki tönkreteheti párkapcsolatodat
Bikinis szépségek kézenállása - Képek

Nézd meg a lányokat kézenállás formában.

Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.