Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Szeptember 23. Vasárnap, Tekla
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Gyakran kinyírjuk a biológiai óránkat

Alvási zavarainkat könnyű a környezetre fogni, de vajon figyelünk-e a rendszerességre, hogy sötétben próbáljunk meg elaludni és vajon elbóbiskolunk-e napközben? Kiderül, mi biztosítja számunkra a kellemes éjszakai pihenést, hogy másnap ki tudjunk kelni az ágyból.

Életünk nélkülözhetetlen része az alvás, a vízhez és ételhez hasonlóan szükségünk van rá. Nélküle ingerültek leszünk, képtelenek a koncentrációra, ami hosszú távon életminőségünk rovására megy. Nehezen ismerjük be, de az alvással kapcsolatos problémáink legnagyobb része nem a külső körülmények miatt kísért minket, hanem a rossz szokásaink következményei. 

Későn fekszünk le, olyan ételeket eszünk, amik ártalmasak, éjszaka iszunk egy pohár alkoholt. Ezek mindegyike befolyásolja az alvási ritmusunkat, aminek nagyjából egyenletesnek kell lennie ahhoz, hogy tényleg pihentető legyen az éjszakai "kikapcsolás", és reggel ne gyűrötten, az estinél is lestrapáltabban keljünk ki az ágyból. Idővel odáig fajulhatnak a problémák, hogy pirulák nélkül képtelenek leszünk aludni, ezért gyógyszerezni kezdjük magunkat, ami inkább elfedi, mintsem megoldaná a gondjainkat. 

Ahogy bármilyen krónikus betegségnél, az álmatlanságnál is a legfőbb feladat, hogy megkeressük annak okát és nagyon pontosan behatároljuk, mert csak így tudunk megszabadulni tőle, vagy tenni ellene. Összegyűjtöttünk néhány olyan kiváltó okot, ami az alvási problémák hátterében állhat. 

Keljünk és feküdjünk a megszokott rendben

Nem érdemes azzal áltatni magunkat, hogy az egyik éjszaka kimaradt alvást a következő napon képesek leszünk úgy bepótolni, hogy korábban bújunk ágyba. Biológiai óránknak ugyanis - amely az alvásritmust szabályozza - rendszerességre van szüksége, csak így működik megfelelően. 

A hétvégéket vagy arra fordítjuk, hogy az elmúlt napok fáradalmait kipihenjük, vagy éppen ellenkezőleg, belevetjük magunkat az éjszakába és hajnalig bulizunk. Mindkettő érthető, de figyelembe kell venni, hogy ezek felborítják természtes életritmusunkat és erre akár az egész következő hetünk is rámehet, ami álmatlanságban és fáradékonyságban mutatkozik meg.

Mi a teendő?: Próbáljunk meg közel azonos időben kelni és lefeküdni, beleértve a hétvégéket is. Ez a legfontosabb, amit a normális alvás érdekében tennünk kell. A következetes időbeosztás segít "eligazodni" a belső óránknak, hogy éppen a nap melyik részében járunk és milyen feladatok várhatnak még rá, amelyekre fel kell készülnie. A szabályosság emlékezteti az agyat arra, mikor kell az alváshoz, vagy éppen a felkeléshez szükséges hormont termelnie. Ez az oka annak, hogy minden reggel szinte ugyanakkor pattan ki a szemünk, ami jelzi, hogy a szervezet felkészült a napra. 

Nappal próbáljunk meg nem sokat aludni


A nappali hosszas szunyókálások (különösen 4 óra után) vagy a tévé előtti elbóbiskolás is támadást jelent szervezetünk biológiai órája ellen. Ha a napközbeni alvás kielégíti pihenési szükségletünket, előfordulhat, hogy éjszaka csak forgolódunk az ágyban, vagy rendszeresen felébredünk.

Mi a teendő?: Ha mégis szükségünk van némi feltöltődésre, a legfontosabb, hogy nappal ne aludjunk többet 30 percnél és mindössze egyszer pihenjünk így, kizárólag délután 4 óra előtt. Általában a hasonló rövidségű pihenő nem zavarja meg a napi ritmusunkat, sőt a legtöbb embernél pozitív hatással vannak a produktivitásra, ezután ugyanis sokkal könnyebb koncentrálni és megfelelni a munkahelyi kihívásoknak. 


Arra számítani, hogy a test az egésznapos pörgés után pillanatok alatt képes leállni és mély álomba tudunk esni, irreális. A testünknek időre van szüksége ahhoz, hogy elég anyagot termeljen, ami visszajelez az agy alvásközpontjának, hogy aludni szeretnénk, ezért kezdje el termelni az ehhez szükséges hormont.

Mi a teendő?: Hagyjunk maunknak elég időt arra, hogy fokozatosan lassítsuk le az életfolyamatainkat. Határozzunk meg egy időpontot - például este 10 óra -, amikor felállunk a számítógép vagy a tévé elől, és kikapcsolhatunk minden olyan elektromos eszközt a lakásban, ami nem fontos. 

Egy órával lefekvés előtt már csak halvány fény világítson a szobában, vegyünk egy meleg fürdőt és hallgassunk kellemesen lágy zenét, persze halkan. Az elmét és a testet tehát egyaránt fontos felkészíteni az alvásra. Mindent, ami elterelheti a pihenésről a figyelmünket, ki kell iktatni az életünkből. 

Boruljon teljes sötétség a hálószobára

Az eddigiekből is kiderült, hogy a testünk azoktól a jelektől függ, amelyeket küldünk neki, hogy eldöntse, mikor mi a dolga. De mi történik akkor, amikor "átvágjuk" saját magunkat is azzal, hogy nem megfelelő jelzésekkel szolgálunk felé. A fény számára azt jelenti, hogy fel kell kelni, a sötétség pedig alvásra buzdít. 

Napunk legnagyobb részét azonban lassan már mesterséges fényben töltjük, így pedig megvonjuk maguktól a legjobb szabályozó eszközt, a természetes fényt. Az alváshoz szükséges melatonin nevű hormon termeléséhez teljes sötétség szükséges, és ha ez nem következik be, nem lesz elég a szervezetünkben ahhoz, hogy elaludjunk.

Mi a teendő?: Este sötétítsük be a szobát annyira, amennyire csak lehetséges. Nézzünk körül a szobában: az ébresztőóra számlapja, villogó telefon, DVD-lejátszó. Ezek mind befolyásolhatják a hormontermelést, nehezebbé téve ezzel az alvást.

Központi adminiszrátor (hirszerzo)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
A hat legdivatosabb fogyókúra
A fogyókúrának  Magyarországon inkább az elméleti jelenléte figyelhető meg,
Tim Hartley férfi és női fizurák 2011

Ahogy megszokhattuk, a többszörös brit év fodrásza, Tim Hartley most is egy igen merész,

Női szemmel: Titkos szexuális fantáziáink
Mindannyian gondolunk a szexre. Egyes felmérések szerint mi nők, pont ugyanannyit, mint férfitársaink.
Öt életmentő gyógynövény
A gyógynövények egy része enyhe tüneteket tud enyhíteni, mások azonban egészen komoly betegségekből is felgyógyíthatnak minket.
Fendi ősz / tél 2010-2011 kampánya
Modell Baptiste Giabiconi és Anja Rubik szerepelt Fendi ősz / tél 2010 kampányában,
Kísérletezgetnek a női potencianövelővel
A flibanserin nevű szer bizonyítottan növeli a nők szexuális étvágyát, de
Bruce Brandon Photography
Ragyogásfényképészetre specializálódott,
Hol rontják el a lottónyertesek?
Érett személyiség szükségeltetik ahhoz, hogy egy lottónyertes átgondoltan, nyugodtan legyen képes rendelkezni
Vanília, a nyári kedvenc
Ma már rengeteg helyen találkozhatunk a vaníliával.
A kínai konyha
Kína hatalmas ország, így éghajlati sokszínűségének köszönhetően az élelmiszerek széles tárházát megtalálhatjuk.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.