Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 20. Kedd, Jolán
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
CITISTAR SELENCION 2009 - 2010
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
Kéz és lábápolás - Műkörömépítés
Haj
Smink
Szépség hírek
Egészség
Szépség titkai - Csillagok
SPA ellátás
Szépségkirálynők és udvarhölgyek
Szépségszalonok

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Fiatalító táplálkozás

Szeretné minél tovább megőrizni fiatalságát, lassítani az öregedés folyamatát és ezáltal megelőzni különféle megbetegedéseket? Bár a ránctalanító kencék és szérumok reklámjainak bedőlve és az öregedéstől rettegve sokan már huszonévesen erős vegyszereket használnak, pedig a megoldás az életmódban rejlik.

A korral együtt járó öregedés mellett bőrünk ráncosodását egy másik folyamat is elősegíti: a szabadgyökök által okozott korai öregedés. Szervezetünkben a szabad gyökök túlzott termelődését különféle környezeti tényezők és a helytelen életmód idézik elő, így ha a természetes öregedést el is kell fogadnunk, bőrünk idő előtti „elhasználódása”, elöregedése ellen védekezhetünk.

Antioxidánsok kontra szabad gyökök

Számos betegség kialakulásában és az öregedési folyamatok felgyorsulásában a szervezetünkben lévő szabad gyökök tehetők felelőssé. Ezek olyan, páratlan elektront tartalmazó labilis, agresszív molekulák, amelyek azért lépnek kapcsolatba más molekulákkal, hogy azoktól elektront „raboljanak”, károsítva ezzel a környező szöveteket.

A túlszaporodott szabad gyökök szinte bármelyik szervünkben okozhatnak károsodást, előidézve ezzel különféle betegségeket, mint például szív- és érrendszeri megbetegedéseket, idegrendszeri zavarokat, daganatos megbetegedéseket valamint az öregedést.

A szabad gyökök főként az anyagcsere-folyamatok során keletkeznek a szervezetben, és bizonyos mennyiségben szükségesek is az immunrendszer védekező sejtjeinek működéséhez, védelmet nyújtva a szervezetünket megtámadó mikroorganizmusokkal szemben.

Emellett azonban kívülről is bejuthatnak a szabad gyökök a különféle környezeti ártalmak (pl. légszennyezés, erős UV sugárzás) és a helytelen életmód (pl. dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek, tartós stressz, egészségtelen táplálkozás) révén.

A szabad gyökök „garázdálkodását” egy bonyolult védelmi rendszer tartja kontroll alatt: speciális folyamatokkal szervezetünk képes semlegesíteni, megkötni a szabad gyököket, mégpedig az antioxidáns védelmi mechanizmus segítségével.

Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek átadják saját elektronjaikat a szabad gyök molekuláknak, semlegesítve azokat. Az antioxidáns rendszer különböző alkotóelemei együttműködve, egymás hatását erősítve növelik a szervezet ellenállóképességét és dolgoznak a szabad gyökök káros hatásainak leküzdéséért.

Azonban ha a védekezőrendszer megsérül, vagy ha a szabad gyökök túltermelődnek az egyensúly felborul, az oxidáció felgyorsul. Ezért egészségünk és fiatalságunk megőrzése érdekében gondoskodjunk szervezetünk megfelelő antioxidáns-szintjéről, és csökkentsük a szabad gyökök fokozott termelődését előidéző kockázati tényezőket!

Antioxidánsokban dús táplálkozás

Mivel szervezetünk nem minden antioxidánst képes előállítani, ezért a védő hatású anyagok egy részét kívülről kell felvennünk táplálkozás útján. Az antioxidánsok megvédik szervezetünket a felhalmozódott, felesleges szabad gyökök által okozott sejtkárosodástól, így ha megfelelő mennyiségben vannak jelen testünkben, a negatív folyamat megállítható, megakadályozható.

Ezáltal lassíthatják az öregedést, hozzájárulnak egyes betegségek kialakulásának megakadályozásához, erősítik immunrendszerünket és általános egészségvédő hatásúak.

Bár az állati eredetű élelmiszerekben is fellelhetők, a legnagyobb mennyiségben a növényi táplálékok tartalmaznak antioxidánsokat: a gyümölcsök, zöldségek és az olajos magvak.

A napi étkezéseket ezért célszerű ennek megfelelően összeállítani: a legoptimálisabb, ha 70-80%-ban növényi eredetű, elsősorban nyers élelmet tartalmaz. Ezen belül is részesítsük előnyben a kiemelkedően magas antioxidáns tartalmúakat, és ne feledjük, hogy a zöldségek és gyümölcsök a feldolgozás során sokat veszítenek vitamin- és antioxidáns tartalmukból, ezért főként nyersen érdemes őket fogyasztani.

A legideálisabb, ha étrendünk csak 20-30%-ban tartalmaz feldolgozott, hőkezelt élelmiszereket, pl. húsokat, tojást, tejterméket, pékárut.

Az antioxidánsok kombinációja

Mivel az egyes típusú antioxidánsok más-más féle szabad gyökök ellen nyújtanak védelmet a szervezet különböző részein, ezért a különféle antioxidáns hatású anyagok kombinációja jóval nagyobb védelmet nyújt, míg önmagukban az egyes tápanyagok nem biztosítanak teljes körű védelmet.

Egyes antioxidánsok csak mások jelenlétében képesek megfelelően működni: a legtöbb flavonoid például más antioxidánsokkal (pl. C-vitaminnal) együtt fejti ki leginkább kedvező hatását, az E-vitamin meggátolja a C-vitamin oxidációját, a szelén és az E-vitamin pedig fokozzák egymás hatását. Hogy a legkedvezőbb eredményt érhessük el, az antioxidánsokhoz elsősorban természetes forrásból, a táplálkozás révén kell hogy hozzájusson szervezetünk, az egészséges, változatos étrend részeként.

Ehhez elengedhetetlen a napi többszöri nyers zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a legoptimálisabb az idénynek megfelelő összeállításban.

Mivel azonban szinte lehetetlen az antioxidáns védelmi rendszer alkotóelemeit az éppen megfelelő arányban és mennyiségben a szervezetbe juttatni, a szabad gyökök elleni küzdelemben az egészséges táplálkozás mellett érdemes megfelelő táplálék-kiegészítőt választani, illetve ehhez szakember tanácsát kérni.


Központi adminiszrátor (vitaminsziget)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Kígyótámadás 18+
Erős idegzetűeknek18+
A Bermuda-háromszög rejtélye
Az Atlanti-óceánon, különös dolgok történnek.
Lakástrend&Dizájn kiállítás - Képekkel

Továbbra sem kell lemondani az otthoni fényűzésről,

Császároknak is főzött a francia mesterszakács
Yves Thuriès szerint a szakácsművészetben nagyon kevés szabály van, ha ismerjük az alapokat.
Szexi rajongók a világbajnokságon
Pillantást néhány legszexisebb focirajongóról
Partizz a kutyáddal!
Amerikában megnyílt az első klub, amelyet kimondottan kutyák számára terveztek.
Négy tanács, hogyan válj olyanná, akitől minden nő begerjed!
Te akarsz lenni A fickó az edzőteremben?
Klasszikus California design - Buckhead kastély
A nagy Buckhead kastély 12.500 négyzetméter alapterületű. Klasszikusan modern"
Nem mindig ártalmas a szolárium
Napjainkra a tudomány és a technológia fejlődésével lezárulhat a szoláriumok körüli évtizedes vita.
Raguk a világ minden tájáról
Ahogy őszbe csavarodik a világ, úgy vágyunk egyre jobban a tartalmas ételekre.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.