Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Október 23. Kedd, Gyöngyi
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Fémallergia bárkinél kialakulhat

Bárki lehet fémallergiás, annak ellenére, hogy a fémek fontosak a szervezetünk számára. A fémallergia egyelőre nem gyógyítható, a tünetek viszont jól kezelhetők.

Anna egy új pár fülbevalóval gazdagodott, néhány nap viselés után azonban a bőre kivörösödött, és viszketni kezdett. Miután orvoshoz fordult a problémával kiderült, hogy búcsút kell intenie az új kedvenc ékszerének, ugyanis fémallergiát diagnosztizáltak nála, amiről eddig fogalma sem volt. Pech, gondolhatnánk, fémallergia viszont bárkinél, bármikor kialakulhat. De míg régebben a fémekkel szembeni kellemetlen testi reakció főleg a fémiparban dolgozókat sújtotta, addig manapság már a különböző ékszerek, órák, cipzárokkal és csatokkal felszerelt ruhák okozzák a legtöbb fémallergiás tünetet. Mindennek ellenére a fémek azért fontosak a szervezetünk számára, sőt bizonyos esetekben még gyógyhatásuk is van.

www.athenaallergy.com

A fémallergia, csakúgy mint minden más allergia típus az immunrendszer túlzott reakciója miatt alakul ki, hiszen a fémionok egy részét az allergiás esetekben testünk teljesen idegen "objektumként" kezeli, ezért aztán agresszívan lép fel ellene. "A fémek többféle képen is kapcsolatba léphetnek a szervezetünkkel, valamilyen fémtartalmú étel, ital fogyasztásakor, a légutakon keresztül és a bőrrel való érintkezéskor - izzadás esetén, vagy seb képződésekor" - magyarázza Nagy Borbála belgyógyász szakorvos. "A leggyakoribb fém, amely allergiás tüneteket válthat ki a nikkel, de a réz, a króm, a higany, a platina, de az arany és az ezüst is okozhat fémallergiát. A nikkel azért a főludas az allergiás reakciók kiváltásában, mert ezzel a fémmel találkozunk a legtöbbet, hiszen az allergia kialakulásához szükséges a gyakori érintkezés." Nikkel pedig szinte mindenütt megtalálható: ékszerekben, különböző ötvözetekben, kerámiákban, festékekben, pénzérmékben, fogtömésekben, kozmetikumokban (például szemhéjtus, hajfesték) és különféle élelmiszerekben (mogyoró, dió, paradicsom, kakaó, bab, borsó, krumpli stb.). A nikkelallergiások úgy 80 százaléka ráadásul pont a női nem képviselői között található, amit az ékszerviselés és a kozmetikumok számlájára írnak a szakemberek.

Fémallergia nem is létezik

Az érdekesség az egész fémallergia üggyel kapcsolatban viszont az, hogy a fémekre történő immunreakció tulajdonképpen nem is létezik, legalább is nem közvetlenül történik az allergiás tüneteket kiváltó esemény. "A szervezetbe kerülő fémionokra az immunrendszer nem tekint "ellenségként", ezek a fémek viszont különböző fehérjékhez kapcsolódnak a testünkben, amelyek ezáltal strukturális átalakuláson mennek keresztül. Az immunreakció aztán ezekre az új formájú fehérjékre érkezik, mivel így a védelmi rendszer már nem ismeri fel azokat" - mondja a Borsának nyilatkozó doktornő. "Fémallergia abban az esetben alakul ki, amikor az immunrendszer T és B sejtjei idegenként kezdik “kezelni” a fémekkel csatlakozott fehérjéket, aminek következtében beindul az "ellenséges" anyagokra specifikus antitestek termelése. Ezek az antitestek már felismerek a betolakodót, ha az még egyszer a szervezetbe kerül, és akkor már az immunválasz is működésbe lép. Pontosan úgy, mint amikor valamilyen kórokozóval kerülünk "bensőséges" viszonyba."

www.industrialsurplusworld.com

Nagy Borbála elmondása alapján a fémallergia tünetei közül a legáltalánosabb a bőrön keletkezett bőrpír, viszketés, gyulladás, amely elsősorban a fémmel érintkező területen keletkezik, például a fülön, amikor egy fülbevaló a hibás a kialakult tünetekért. Súlyosabb esetekben ezek a tünetek a test más részein is megjelenhetnek. Fémek belégzése esetén viszont az allergia okozhat légúti gyulladásokat, sőt még asztma is kialakulhat az immunrendszer reakciója gyanánt. De olyan általánosnak mondható tünetek is szóba jöhetnek, mint fáradtság, gyengeség, hasmenés, szédülés és hányinger. "A legegyszerűbben nyilván a lokális bőrelváltozások kapcsán lehet a fémallergiát beazonosítani, persze ez sem egyszerű hiszen egy új fülbevaló vagy piercing esetében keletkezhet gyulladás, ami nem feltétlen fémallergia következménye" - világosít fel minket szakértőnk. Ha viszont felmerül a fémallergia gyanúja, azt egy igen egyszerű teszt segítségével lehet megállapítani, azzal együtt, hogy pontosan milyen fém is okozza az allergiás tüneteket.

A fémallergia kezelésére igen egyszerű módszer létezik: kerülni kell mindenfajta érintkezést az allergiát okozó fémmel. Ha mondjuk valakinél a nikkel okoz allergiás tüneteket, akkor a nikkelötvözetekkel készülő ékszerek viselése lesz tiltólistán, és szigorúan ki kell hagyni az étrendből a nagy mennyiségben nikkelt tartalmazó ételek fogyasztását is. "A fémallergiát sajnálatos módon nem lehet gyógyítani, csak a tünetek enyhítésére léteznek különféle megoldások. Akinél egyszer kialakult ez a fajta allergia, annak bizony élete hátralevő részében együtt kell élni vele" - mondja a doktornő.Bármennyire is tűnik rémisztőnek a fémallergia, a különböző fémek hasznossága mindennapjaikban elvitathatatlan. Sőt, bizonyos fémek még betegségek gyógyítására is alkalmasak. A fémallergiát okozó anyagok listáján szereplő arany például ízületi gyulladások kezelésére is alkalmazható. Kutatások során megfigyelték ugyanis, hogy a krónikus ízületi fájdalmakkal küszködő betegek közül azok, akik arany jegygyűrűt viseltek, panaszmentesek maradtak a gyűrűt viselő ujjukon, míg a többi ujj ízületeiben folyamatos volt a fájdalomérzet. A fémektől tehát nem kell tartanunk, a fémallergia kialakulása ellen viszont - gyakori jelenlétük miatt - egyelőre nem tehetünk túl sokat.

Központi adminiszrátor (borsa)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Négymilliárdot költött el egy üzletember, pszichiátriára vitték
Pszichiátriai intézetbe került egy milliomos. A 68 éves Ed Bazinet
Éjszakai szépülés
A nyugodt és pihentető alvás testnek és léleknek egyaránt felfrissülést hoz!
A jojó effektus teljesen ellehetetleníti a fogyást
Megtanulhattuk volna már, hogy a csodadiéták kiló/percben mért kecsegtető ígéretei soha nem teljesülhetnek.
A legjobb csajok mindig szinglik – avagy mitől fél a srác?
Tegyük fel, hogy mindent megtettél azért, hogy felhívd magadra az erősebbik nem figyelmét.
Izgató masszázsok egymás kényeztetésére
Valami izgató dolgot csinálnál a pasiddal?
Virágprotokoll a mindennapokban és az esküvőn
A virág a megtisztelő figyelem, az alkalomszerű megemlékezés, a gyengédség és a vonzalom kifejezője.
Szexis lányok - Sturgis (Usa) 2010. motoros találkozó
A Sturgis Motorcycle Rallye a világ egyik legjelentősebb motoros eseménye,
Az értelmiségieké a szexuális társkeresés?
A szexpartner kereső oldalak ismertsége igen gyors ütemben nő.
Ha átszalad előttünk egy fekete macska...
A különböző babonák nem tudáson és logikán alapszanak, mégis nagyon sokan hisznek bennük.
Sztárok- Pinocchio
Photoshop trükkök
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.