Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
A világ legérdekesebb tetoválásai
Exclusive női tetoválások
Tudta?
Érdekes fotók
Őrület
Miami Tattoo Expo 2009 - Stephanie Fleischman - Női tetoválás
Piercings :: Max Brand
Érdekes tetoválások
Piercings :: Jonny Needles
Sexy-Tattoo-Girls
Tattoo érdekességek
Testékszerezés
Idiot Tattoos
Női tetoválások
Piercingek és tágítók
Hülye piercing
Sexy-Tattoo-Girls 18+
Bizarr party (Usa) 18+
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Új fogadalom a láthatáron

Aki nem önijesztgetéssel készül a nemszeretem-feladatokra, hanem a magába vetett hittel operál, az képes lesz örülni az eredményeknek. Az újévi fogadalmakról.

Mielőtt szemérmetlenül összefogdosnánk néhány kéménytisztító szakembert, és a másnaposságtól nyöszörgő gyomrunkba lapátolnánk a jövő évi bőség garanciájaként számon tartott lencsefőzeléket, már többnyire torkig vagyunk a terveinkkel. A kábé ősz óta színezgetett vágyálmainkkal arról, hogy január elsejét követően az énideálunk lebucskázik a földre, és rövidesen olyanok leszünk, amilyenek mindig is szerettünk volna. Teljesülhetnek-e azok a Nagy Átalakulással kapcsolatos fogadalmaink 2010-ben, amiket az óév(ek) első heteiben egyszer-párszor már csúnyán elbuktunk?

Talán "kamugyanúsan" hangzik, de azok, akik dédelgetnek némi pozitív illúziót magukról, sokkal boldogabbak és egészségesebbek, mint a világot, s benne önmagát is hótreálisan szemlélő, depressziós nagyátlag. Pszichológusok egy része többnyire épp az ellenkezőjét állítja: szerintük a "pszichésen egészséges" személy pontosan, azaz a valóságnak megfelelően észleli önmagát. Aki önző, utálatos leányként Teréz anyának, vagy százötven kilósan is Scarlett Johanssonnak véli magát, hamar kiérdemli a lelki zavarok valamelyik cifra címkéjét. Ha újabban viszont a torz észlelésért jár a pont, akkor hol fészkel pontosan a belső harmónia?Úgy áll a dolog - legalábbis néhány rafináltan tervezett és kivitelezett kutatás tanúsága szerint -, hogy az élettel elégedett, kiegyensúlyozott személyek a tényleges valószínűségekhez képest túlbecsülik az előttük álló örömteli dolgok megtörténésének esélyeit (és ezzel párhuzamosan lebecsülik a negatívumokat és a kockázatokat). Mondok egy példát. A fél éve a depresszió örvényében kapálózó csaj úgy tántorog haza a szilveszteri buliból, hogy előre látja: másnap reggel mézes kakaóval és bejglirudakkal indít az öt kilométeres futás plusz South Beach diéta helyett - ahogy azt a fogadalomnaplóba naivan beírta anno! -, hiszen kvázi-részegen nagyjából ahhoz lesz ereje, hogy lemondja az újévi Quimby-koncertmeghívást. Kacsintsunk össze: igaza van - s őt igazolja majd a másnapi valóság is. Ezzel ellentétben "irreálisan optimista" társnője még reggel hatkor danolászva is elhiszi, hogy másnap délután majd elbotorkál az uszodába, és leússza a kitűzött ötven hosszt. Ébredés után vagy az történik, hogy a terv felülírja a kínzó testérzéseket - vagyis példánk hölgye meggyőzi magát arról, hogy a hányinger/fejfájás kombó épp a klóros víz illatától szelídül -, vagy otthon marad ugyan, de képes elfogadni, hogy ettől nem omlik össze az újévi építmény, és a másnapi sport is ugyanolyan jótékony évnyitó aktus lesz, mint a január elsejei (lett volna).

A lelkileg kiegyensúlyozottak tehát úgy vélik, hogy a valóságosnál kisebb az esélyük súlyos betegségben elhalálozni, közlekedési balesetet szenvedni, vagy börtönbe kerülni. Ezzel párhuzamosan azonban bíznak abban, hogy a karmának fittyet hányva űrhajósok, manökenalkatúak vagy múlhatatlanul szerelmesek lehetnek még ebben a létformában. Az önmagukba vetett hit oly módon képes "hegyeket mozgatni", hogy az optimizmus számos új tevékenység kipróbálására, illetve nagyobb erőfeszítésre és kitartásra sarkallja őket. Ha hiszek abban, hogy lefutom a félmaratont, legalábbis benevezek a versenyre. Ha az ötvenedik cigileszokás után is bízom abban, hogy ez a mostani végre sikerülni fog, akkor a korábbi buktatókat szem előtt tartva valóban adok magamnak némi esélyt/bizalmat (amit a környezetemben talán már senki sem előlegez meg nekem). Kutatások szerint a pesszimizmus egyetlen esetben bizonyul "kissé hatékonynak" a teljesítményeink szempontjából. Amikor iskolai megmérettetések előtt mondogatjuk, hogy "Jaj, ez annyira kemény, hogy tutira elkaszálnak!" - nos, ez egyes embereket a vizsgaidőszakban meghirdetett bulidömpingen való részvétel helyett inkább könyvtárazásra sarkallhat. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy aki nem önijesztgetéssel veszi rá magát a nemszeretem-feladatokra, hanem inkább a magába vetett hittel operál, nemcsak jobban teljesít, de képes örülni is az elért eredményeknek.Az újévi fogadalmakra visszatérve: az élet egyéb területeihez hasonlatosan nyilván itt sem kéne a szkizofréniát súroló torzításokkal élni az önmagunkra vonatkozó pozitív illúziók megfogalmazásakor. Higgyük el nyugodtan, hogy nem fogunk vérvörös arcbőrrel dadogni az államvizsgán, hogy megtaláljuk álmaink lovagját, ha végre fényképpel is be merünk jelentkezni a társkeresőre, és feleannyi vörösborral is át tudunk vészelni egy baráti összejövetelt, mint korábban. Ugyanakkor valószínűtlen, hogy a wellingtoni vaddisznószeletek receptje elsőre sikerülni fog, ha szilveszterkor még a virslit is a kamrában bujkáló nagyanyánk készítette el éjfélkor. Bár roppant hasznosak az illúziók, a valóság kiélezett Freddy-karmai könnyen megsebeznek, ha nem tartjuk tiszteletben az optimizmus és az álomvilág tartományai közötti halovány határvonalat. Hogy mekkorát "hazudhat" magának az ember őszintén ahhoz, hogy legyen ereje végighaladni a kitűzött úton; vagy hogy mennyire legyen józan legbelül, amikor éppen elviselhetőbbé "torzítja" a világot önmagának - nos, a mérték eltalálásához kell némi önismeret és szerencse is.

Mindkettőből egy rahedlivel kívánok az új esztendőre minden kedves Citistar olvasónak!


Központi adminiszrátor (borsa)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
A londoni Black Cab - a világ legjobb taxija
London "s fekete taxik első helyen végeztek minőségi felmérés szerint taxi szolgáltatásban.
Interjú Kattra Imrével, az etyeki Kattra pincészet borászával
Kiváló magyar borász - Ezúttal egy nagyszerű etyeki borászt, Kattra Imrét mutatnánk be.
Öl is, gyógyít is - mi az?
Egészségesebbek leszünk, ha sólámpát tartunk a szobánkban, az étkezési sóval viszont ártunk szívünknek és szervezetünknek.
Fokhagyma
A történelem folyamán sokan vélték úgy, hogy a sátán illatát terjeszti,
Legyél Te az új nője!

Párkapcsolatod jól működik, csak már nem olyan izgalmas, mint az elején?

Állati jó
Photoshop
Tíz parancs lakásvásárláshoz
Mindenkinek megvannak a maga szempontjai, amikor a lakásvásárlás mellett dönt, és ez így is van jól.
A horkolás betegség jele is lehet!
Nagyon kellemetlen, ha valaki hangosan "húzza a lóbőrt", vagyis alvás közben
Albert Einstein életre kelt
Bizarr robotot készített a Science and Technology
A csillagok kampányolnak az állatokért
Képek
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.