Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Augusztus 18. Szombat, Ilona
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
GASZTRO ÉRDEKESSÉGEK
KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZOK, PINCÉSZETEK
VILÁGHÍRŰ SZAKÁCSOK
DESSZERTEK
VASI GASZTRO
INTERJÚ
Ferences söröző
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

A hízott libamájnál nincs jobb zsír

Csak liba, csak liba ne legyen,mert nem fogják megenni, köszi. A libamáj kizárása eszembe se jutott, mi köze annak a libahúshoz? Azt se ették meg, mert zsíros.


Olasz barátainkkal vacsoráztunk az Olimpiában, a hétfős asztal füstölt tokhalba csomagolt, szemtelenül mediumra sütött köszöntőfalatját ketten ettük meg a pármai kollégával. Ő mindent szeret, majd mesélt vidékük kukacok érlelte sajtjáról, mert az nem csak szardiniai specialitás. Most találkoztam először húsevőkkel, akik az íze miatt utasították el a libamájat. Volt, aki meg se kóstolta, mert a másik azt mondta, zsíros.

Thomas Keller könyve meglepően bájos hangulatú, ami a libamáj fejezeténél a legfeltűnőbb. Majd megértettem, csak nekem. Nekünk. Itt élünk a gyárban. A szockó és a sok főzelék, darás tészta közepén is akadt zsírban eldugott libamáj. Annál értékesebb volt, hogy büntetlenül lehetett volna mohón felzabálni, így sunyiban, a hideg zsír felületén a legkisebb kárt téve próbáltam hozzájutni. Karácsonykor is formára csomagoltam vissza a kifosztott szaloncukorfóliát. Legutóbbi libamájas próbálkozásom is az előbbi könyvből ered, a nyers májat pár miliméter vastagra szeletelem, és tűzforró zsírral meglocsolva tálalom. Nevezhetjük carpacciónak.

Nem szeretem a májat. Nem szereted, ahogy Mexikóban sütik a sertésmájat, nem is csodálom, de majd meglátod milyen jó az, az én konyhámban nem lesz finnyázás. A válogatás mennyire nem szexi, ez még a Neander völgyből megmaradt ösztön lehet, hogy is élne túl aki nem tud mindenből energiát gyártani? A vágyak nem mindig haladnak a korral, mások édességimádatát se az ész diktálja, ugyan mire kell ma már hirtelen az energia? Így vettem egy kis libamájat, kiereztem, kettéválasztottam és kevés zsíron, magas lángon a domború oldalát négy, a homorút három percig sütöttem, majd betoltam a 100 fokos sütőbe öt percre, kicsit pihentettem, felszeleteltem. Húú de finom, még soha nem ettem ilyet, ez milyen belsőség, mi ez? Máj. Azóta minden májat, májast, májashurkát el tudok otthon adni, más alapanyagokkal előtte se volt baj.

Megvettem a libamájat. Ilyenkor még örülök, mert csak otthon fogok ráeszmélni az erezés szépségeire. Fél órás turkálás a fokozatosan kiolvadó zsírtömbök között. Ne törjem szét, ne törjem szét, csócsálom az egyre rövidebb darabokban kiszakadó ereket, amik tönkretennék a pástétomot. A májat ela művelet előtt hideg vízbe áztatom egy éjszakára. A pástétomnak szánt darab két lebernyegét szétválasztom, lehártyázom. Hosszában óvatosan kettétöröm és megkeresem a főeret. Eddig mindig jól megy, mutatóujjal követve felszedem a drótot.

De a kicsik se maradhatnak bent. A májban kutakodás, további darabokra tördelés és átkozott maszatolás kezdődik, a máj egyre csak kenődik a kezemre, szempillányi ereket rázogatok zsíros ujjaimról a mosogatóba. Ha borban pácolnák a májat, előbb forralják el belőle az alkoholt, és próbálkozzanak száraz borokkal is, ne mindig csak az édes tokaji, portói. A darabokat enyhén sózom, fehérborsozom és légmentesen lenyomkodom egy terrine formába, vagy akár jénaiba, de a pástétom legyen legalább három centi vastag. Fél óra alatt megsütöm a 100 fokos sütőben. Leöntöm róla a zsírt és a formába passzoló súllyal pár napig lenyomatva kihűtöm. Mutatós fogás.

Ha libamáj retróra vágyom, veszek mellé fél kiló testhájat is. A májat ehhez nem hártyázom le, sőt, rettegve óvom a hártyát, a középső nagy törésvonal után már nem pusztítom a felületét, a hártyán belül próbálok erekre vadászni. A sérüléseket a májat kívülről óvatosan összenyomva gyógyítom be. A gyöngyöző, zsírrá olvadt hájba süllyesztem a májat, hamar megsül, oldalanként 1 perc+ minden 10 dekánként még 1. Zsírral leöntve hetekig nem romlik meg, üvegben, masnival karácsonyi ajándéknak is megáll.

Frissen készítve fölösleges köré a sok zsír. Könnyű sztékként kezelve pár perc alatt megsül, érdemes mediumra hagyni, mert sokáig melegítve eltűnhet az egész. A májat vastag, két ujjnyi szeletekre vágom, és egy kevés zsíron egy tűzforró serpenyőben alig egy percig sütöm mindkét oldalát.

A libamáj a velővel nem sokban hasonlítanak a többi belsőségre. Nem furcsa és taszító szövetből készülnek, hanem a nyelvünk melegétől olvadó zsírból. A libamáj, 40%-os zsírtartalmával egy kész kenőmájas. Nem igényel sok fűszerezést, az erezést mindenki könnyedén meg tudja tanulni, ügyetlenek is látványos vacsorát készíthetnek belőle. Kezdésnek talán a konfitálás a legbiztonságosabb módszer. 

Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Jessica Simpson szerint spárgából a kiló is kevés!
„Spárgából naponta akár egy kilót is ehettem; jól laktam tőle, mint a duda - mesélte Jessica Simpson. 
Albert Einstein életre kelt
Bizarr robotot készített a Science and Technology
Escada őszi kollekció
Klasszikus, nőies, ám túlontúl szürke (szó szerint és átvitt értelemben egyaránt) az Escada őszi kollekciója.
Antioxidánsok – a nagyobb mennyiség árt izmainknak
Az antioxidánsok – mint például a C- és E-vitamin
Fülledt erotika 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Sardinissima
Ha egy francia szardíniás- dobozon a „sardines millésimées” feliratot látjuk, akkor ez igazi esemény:
A brazilok kiteszik,‭ ‬az olaszok beteszik farsangkor
Az elmúlt héten a világ karneváljait kísértük figyelemmel:‭ ‬melyik nemzet‭ ‬mennyi ledérséget vállal be
Szinglik, irány Amerika!
Az angol kutatók nemrég azt vizsgálták, hogy a britek szerint hol élnek a legvonzóbb emberek.
Rozgonyi István - Bodrogkeresztúri Rozgonyi pincészet
Kiváló magyar borász - Interjú Rozgonyi Istvánnal, a bodrogkeresztúri Rozgonyi pincészet borászával
Bringás csajok 18+
Fiatalok, szépek és szexisek - kerékpáros csajok képei.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.