Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Június 22. Péntek, Paulina
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Az extrém féltékenység orvosolható

A párkapcsolati féltékenység egészséges, persze csak bizonyos határokig. A másikat úton-útfélen gyanúsítgató, magunkat és a kapcsolatot is emésztő indulatok viszont már a kóros és mindenképpen orvosolandó kategóriába tartoznak. Leggyakrabban magunkban kell keresnünk a probléma gyökerét.

"Eddig egyik szerelmem sem volt különösen jóképű, de most összejöttem egy nagyon vonzó férfival. Pontosan az történt, amitől féltem. Betegesen féltékeny lettem, és nem tudom kikapcsolni magam. Úgy érzem, ő sokkal jobb pasi, mint amilyen nő én vagyok, az önértékelésem romokban. Ha elmegyünk valahová, azt nézem, melyik lánynak tetszik meg, ha egyedül megy el, otthon emésztem magam, mert biztos vagyok benne, hogy megkörnyékezik, és nem fog tudni ellenállni egy nálam sokkal jobb nőnek. Nem merem elmondani neki a félelmeimet, és nem bírom már sokáig. Szétmarja a lelkem ez az érzés, meg fogok őrülni. Már arra is gondoltam, hogy szakítok vele, annyira nem bírom ezt a feszültséget" - beszél őszintén a féltékenységéről egy húszas évei végén járó fiatal nő. Állítása szerint mindig is kinevette, megvetette és kerülte a féltékeny típusú embereket, és nem gondolta volna, hogy egyszer az ő lelkét mardossa majd ez az érzés.

Sokan sokfélét írtak már a féltékenységről, elcsépeltnek és lerágott csontnak tűnhet a téma, de ha vetünk egy gyors pillantást a rendőrségi statisztikákra, rögtön kiderül, muszáj komolyan venni, ugyanis a gyilkosságok közel húsz százalékát féltékenység miatt követik el. Enyhe formája persze egyáltalán nem veszélyes sem a párkapcsolatunkra, sem az életünkre nézve, sőt nyugodtan kijelenthetjük, gyakorlatilag oda-vissza elvárjuk egymástól az egészséges szerelemféltést, de most nem az ilyen esetekről lesz szó.

"Az egész téma genezise, hogy a másik nemről alkotott ítéletet saját nemünkről mintázzuk, vagyis ha valaki odavan egy nőért vagy férfiért, az nagy valószínűséggel azért van, mert mások is megvesznek érte. Részben épp abból kezd kifejlődni, hogy az tetszik, aki másnak is tetszik, és ha én imádom, más is imádhatja" - határozza meg a féltékenység eredetét Baktay Miklós párterapeuta. Ez a magyarázat viszont csak részben állja meg a helyét, ha az extrém féltékenységről van szó. Ha a gyökeréig kell leásnunk, nem feltétlenül a másik fél viselkedésében, személyiségvonásaiban kell keresnünk az indítékokat, a féltékeny félnek inkább magában kell kutakodnia a válaszok után, és ha ezt megteszi, a legsúlyosabb esetben önbizalomhiány, önértékelési problémák, birtoklási vágy lesz, amit ott találni fog.

Féltékenység extra

Személyiség és helyzet függvénye, hogy az egészséges félelem mikor csap át fojtogató féltékenységbe. Ha igazán beindul, az irracionalitásnak ritkán van határa, és a problémát a modern kommunikációs eszközök csak még inkább felerősíthetik. Elég egy öt perce megválaszolatlan SMS, negyed órára néma csetablak, egy régi-új ismerős a közösségi portálon, és máris kész a veszedelem. "Most biztosan mással beszélget, már nem szeret, megkívánta azt a másikat, biztosan felveszi a kapcsolatot a régi szerelmével" - ehhez hasonló, de inkább sokkal meredekebb gondolatok váltják egymást leállíthatatlanul."A volt barátnőm nagyon féltékeny volt. Átnézte a leveleimet, belenézett a telefonomba, még a barátaimmal sem beszélhettem anélkül, hogy ne fordult volna a dolog agresszív faggatózásba és keserves zokogásba. Egyszer a mozgó autóból is kiugrott egy féltékenységi jelenet közben. Próbáltam neki segíteni, de nem ment. A folytonos drámák és gyanúsítgatások rendesen elkoptatták a szerelmünket, de az adta meg a végleges döfést, amikor ráeszméltem, hogy az alaptalan gyanúsítgatásai miatt már ártatlanul is hazudni kényszerülök" - mondja egy harmincas évei elején járó férfi, aki nem bírta elviselni társa féltékenykedését. A túlzottan féltékeny embereket az extremitásba hajló irracionális gondolatok erőszakossá és agresszívé is teszik, előtörnek belőlük hónapos, akár éves sérelmek, énképük, önértékelésük instabillá, ők maguk pedig a végletekig hajszolt személlyé válnak: a féltékenységből szinte drog lesz, ami kitölti minden gondolatukat.

A bennük tomboló erőszak akkor robbanhat különleges intenzitással, ha az illető egyébként visszafogott és szolid személy, aki elfojtja a szégyellni való alantas, de egyre inkább erőre kapó és kikívánkozó érzelmeket, nem engedi meg magának, hogy a dühe mások számára is láthatóvá váljon. Ebben a cipőben jár a cikkünk elején nyilatkozó fiatal lány is, pedig ha lehet, ez a legrosszabb viselkedésmód ebben a helyzetben. Haragudhatunk és utálhatjuk a féltékeny felet, azt viszont szem előtt kell tartanunk ilyenkor, hogy a probléma nekik a leginkább lélekölő, és bármelyikünk bármikor kerülhet hasonló helyzetbe, nem érdemes tehát pálcát törni az egyébként is szenvedő ember feje felett. Ellenkezőleg, segíteni kell nekik, akár a kapcsolat másik feleként, akár barátként állunk mellettük. Van, akinek elég néhány őszinte baráti beszélgetés, súlyosabb esetben viszont akár terápiára is szükség lehet.

Megoldási stratégiák

Ha józanul belegondolunk, tényleg butaságnak tűnik, hogy egy későn megválaszolt SMS, telefon vagy még ennél is enyhébb okok miatt negatív gondolatokba hajszoljuk magunkat, de amikor az ember belekerül ebbe a helyzetbe, nagyon nehéz kívülről, objektíven látnia saját magát. Legalább egy barátnak jó ilyenkor elmondani a félelmeinket, ha a párunkat nem akarjuk ezzel idegesíteni, mert egy józan fél segítségével könnyebben átcsoportosíthatjuk a gondolatainkat. Ne szégyelljük magunkat, mondjuk el a legelképesztőbb gondolatainkat is, mert aztán látni fogjuk, hogy félelmeink köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Értékes, szeretni való emberek vagyunk, a másik sem véletlenül választott bennünket, ennek kell gondolataink középpontjában lennie. Ha pedig elkap a gépszíj, és beindulnak a negatív asszociációk, gyanúsítgatás helyett hívjuk fel inkább azt a barátot, hogy segítsen jó irányba fordítani a figyelmünket. Ahelyett, hogy különböző szexpózokban képzeljük el a partnerünket valaki mással, gondoljunk inkább arra, hogy milyen, amikor velünk szeretkezik, milyen, amikor ránk néz. Ez a módszer garantáltan megakadályozza, hogy valami nagy butaságot csináljunk. Ugyanezt javasolja Baktay Miklós is: "A féltékeny félnek meg kell tanulnia átfókuszálni a figyelmét valami másra, elkergetni az irracionális félelmeket, gondolatokat." Nagyon nehéz az egymás után gyűrűző hamis gondolatok áradatát kordában tartani, megfékezni, de nem lehetetlen. Ha ezek a módszerek valami miatt nem működnek, mert már túl mélyre ástuk magunkat a negatív érzelmekben, avassuk be a másik felet, beszéljünk őszintén a félelmeinkről, és ha valami miatt mégsem tudunk a kérdésben összhangba kerülni, még mindig fordulhatunk a párterapeutához.Ennek során szembesítik a feleket a kommunikációs stílusukkal, hogy mit mondanak, és milyen gesztusaik vannak, megtanulják, hogy hogyan lehet eredményesen kommunikálni a másikkal. Megtanuljuk figyelmesen meghallgatni, lefordítani a szavak valódi jelentését, és úgy megfogalmazni a gondolatainkat, hogy azzal a másikat ne bántsuk. Ehhez sokszor rögzítik a kommunikációt, majd a szakértő segítségével pontról pontra elemzik, javítják és újrajátsszák a beszélgetést. A párterapeuta szerint ez a módszer elég jól működik, mert rákényszeríti a feleket arra, hogy egy másik szemszögből lássák saját magukat, és így szépen lassan rájönnek, hogy van másik igazság is a sajátjukon kívül. A féltékenykedő fél megértheti a másikat és fordítva.

Bonyolultabb a helyzet, ha nem a rossz kommunikációban található a féltékenység gyökere. Ilyenkor már nehezebb a megoldandó feladat, de nem reménytelen. A terapeuta segítségével fel kell ismerni azokat a titkos és elfojtott érzelmeket, amelyek az extrém féltékenységet és a vele párban álló agressziót kiváltják. Ehhez sokszor olyan mélyre kell leásni, hogy nem elégséges a párterápia: pszichoterápiára van szükség, mert a szálak nem a kapcsolatba, hanem a féltékeny személy múltjába és személyiségébe vezetnek vissza. Ez a munka már sokkal hosszabb folyamat, de nagyon megéri, mert közben közelebb jutunk magunkhoz, és közelebb ahhoz, hogy egészséges önképpel, reálisan tudjunk működni egy kapcsolatban.

Központi adminiszrátor (noilapozo)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Sammy nagy kalandja - a Titkos átjáró
Sammy nagy kalandja - A titkos átjáró
Nagy szeretettel ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt Sammy a kis teknős nagy kalandját!
Nem minden mozdulatunk jelent szexuális szándékot
A pasik jóval gyakrabban érzik úgy, hogy a velük bájcsevegő nőnek sem jár más az eszében,
Antioxidánsok – a nagyobb mennyiség árt izmainknak
Az antioxidánsok – mint például a C- és E-vitamin
Kiegészítők a leggazdagabb magyar kutyáknak
Az állatkiegészítők kollekciója folyamatosan bővül, és egyre több neves divatmárka kapcsolódik be
Ami a Csajokat zavarja szex közben 18+
Szerinted mi a legidegesítőbb egy szeretkezés alkalmával?
Sexy-Tattoo-Girls
Tattoo
Interjú Nagy Amarilla aerobikoktatóval és személyi edzővel

Exkluzív interjú

Mi a Zumba?
A világon is nagy teret hódító Zumba fitness elhozta az alakformálás új módszerét.
Szexi Soccer popó 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Életveszélyes vacsora százezerért
Izlandról valószínűleg senkinek sem a piknik jut eszébe.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.