Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Szeptember 18. Kedd, Diána
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Időmenedzsment az üzleti életben

Az információáramlás gyorsasága századunkban alaposan megnövekedett - globalizált multimédia-korszakban élünk. A hetvenes évek óta a „high tech” korszakot a high speed (gyors sebesség) jellemzi.

A repülő tömegközlekedési eszközzé vált, a mobiltelefon mindennapos használati cikké, a szatellit-csatlakozás, internet és laptop realitás minden menedzser számára.

Képernyőn bármilyen szakinformációt kikereshetünk a világhálón, CD-n mindent megrendelhetünk, CD magunk is írhatunk, otthoni PC-nk egyre több kunsztra képes... Egyetlen hírlap naponta több információt közöl, mint amihez a múlt századi ember egy év alatt hozzájutott. A kutatók szerint azé a hatalom, akié az idő feletti uralom joga. (Ezt legjobban a médiák szenzációéhségén mérhetjük le: hamarabb, figyelemfelkeltőbben megmutatni valamit alig pár perc alatt - többre nincs igény - ez a siker záloga.)

Az idő egyike a nyelvek leggyakrabban használt főneveinek. Mivel pedig egy szűkre szabott forrást reprezentál, nagyon takarékosan kell vele bánnunk. Sajnos a legtöbb ember ugyanolyan pazarlóan bánik vele, mint bármelyik másik forrásával: saját vagy a föld energiáival. A felnőtt népesség nagy része munkával tölti nappalai nagyobbik részét, de nem osztja be az idejét tudatosan. Rabjává válik ahelyett, hogy uralná. Ahhoz, hogy a tovaszáguldó időt jobban hasznosítsa, tudatosan meg kell fogalmaznia azokat az tevékenységeket és körülményeket, melyek időrablóak. Amint leleplezte az időtolvajokat, újratervezheti a visszazsákmányolt időt.


AZ IDŐMENEDZSMENT TíZPARANCSOLATA

1. Irásban tervezni. Vegyen magának egy határidőnaplót, és ne csak a találkozókat és feladatokat írja bele, hanem tervezze meg a napját is. Nyilazza meg a sorrendet és a szükséges időráfordítást. (Járművek menetideje, kiszámíthatatlan megakadások.) Feladatait sorolja fel a rájuk fordítandó idővel együtt. (Válaszlevelek, bevásárlás, szabadidő stb.) Tartsa be ezeket a kiszabott időintervallumokat és ha nem elegek, azonnal írja be a maradék ráfordítandó időt a következő nap(ok)hoz.

2. Csak a rendelkezésre álló idő 60%-át betáblázni. Ha nem így tesz, állandóan késni és idegeskedni fog. A maradék 20%-ot elviszik a kikerülhetetlen időrablók, további 20% pedig kell a spontán ötletekre (kávészünet, mozi). A teli napló inkább mások elképesztésére jó, de nem vezet semmire. Sokkal kevesebbet teljesít az, aki 100%-ban tervez, mert az állandó csúszások, ad hoc átszervezések felborítják még az értelmes napi programot is. Racionalizálja a hivatali napját aszerint, hogy mire mennyi időt szán, majd tartsa be! Az pedig presztízsnövelő, ha azt mondja tárgyalópartnerének a rá szánt 60 perc végén: "Elnézést, most mennem kell" - nagyon fontos embernek fogja tartani!

3. Prioritásokat kijelölni. Akinek minden egyformán fontos, megbolondul a kapkodástól. Irásban állítson fel sorrendet az adott nap elintézendő ügyei között. Így önkéntelenül is áttekinti, rangsorolja és betartja a programot és a kiszabott időráfordítást. Nem talál ki elvileg ugyan elvégezhető feladatokat, melyek a gyakorlatban irreálisak, hanem látni fogja, hogy mire van igazán ideje egy max. 12 munkaórás nap folyamán.

4. A teljesítménygörbét figyelembe venni. Normál esetben a teljesítmény délelőtt a legjobb. Az ebéd után elálmosodunk, hullámvölgybe kerül a teljesítőképesség. Estefelé van egy felívelő fázis, majd hamar újra elfáradunk. A reggelt hasznosítsa a kemény, koncentrációt igénylő munkára, a koradélutánt pedig társadalmi feladatokra, rutinmunkára és adminisztrálásra. Késődélután, mielőtt hazaindul, készítse el másnapi programját.

5. Szüneteket beiktatni. A kis szünet nem időpocsékolás. Éppen ellenkezőleg, időmegtakarítás, hiszen ellazulva, kipihenten hamarabb elvégezzük a feladatot, mintha szenvedve rágódunk valamin. Az orvosi teljesítményvizsgálatok szerint minden aktív hatvan percet tíz perc lazításnak kell követnie.

6. Egy óra csendespihenő. Azaz egy óra nyugalom, amikor Önt senki sem zavarja és elmélyülten tud dolgozni. Nem létezik, hogy valakire állandóan szükség van. Ha állandóan telefont kapkod és válaszolgat, mindannyiszor értékes idő megy el, míg visszazökken a feladatba. Az üzleti életben 6x10 perc hosszabb, mint 1x60 perc. A legtöbb irodában csak erre (!) az értékes munkaidő egynegyede megy el. Legjobban akkor jár, ha délelőtt 10-11 óra körül iktatja be ezt a "fájrontot", amikoris a telefont átirányítja a titkárnőre vagy üzenetrögzítőre kapcsolja. A fontos embereket majd délután visszahívja.

7. Delegálni. Ne vállaljon fel minden feladatot. Minden egyes feladatnál elemezze, hogy ki tudja a legjobban elvégezni. Minél magasabb pozícióban van, annál inkább szüksége van az Önt helyettesítő szakemberekre. Ha nincs olyan beosztott, aki bizonyos rutinmunkákat átvállal, összességében azzal jár jobban, ha szakosodott ügynökséget bíz meg a feladat precíz elvégzésével.

8. Logikusan dolgozni. Sokan hiszik azt, hogy a "csuklóból" elvégzett apró feladatok, melyek a nagyobb munkafázisokat megszakítják, időt takarítanak meg. Nem igaz! Az a produktívabb, ha egy fix időben egymás után elvégzi ezeket a feladatokat. Például telefonon mindent elintéz, majd válaszol valamennyi levélre és lefaxol minden ajánlatot. Erre kijelölhet két órát. A túlzottan időigényes, kellemetlen feladatokat hajlamosak vagyunk kitolni. Ne tegye! Inkább ossza be logikus részfeladatokra. Ennek két előnye is van: a szalámi-taktika segítségével kisebb hibalehetőséggel dolgozik, és a részeredmények fellelkesítik. A részfeladatok listáját természetesen szintén fektesse le írásban.

9. A legfontosabbra koncentrálni. A munkaideje 20%-ában el tudja végezni munkája 80%-át. Koncentráljon minden munkánál a legfontosabb, legalapvetőbb részletre, így sikerülhet kiszűrni a kreatív alkotófázist a szürke rutinmunkából. Azért, hogy már reggel ne döntse le a lábáról valamiféle előre nem látott program - pld. délelőtt munkamegbeszélés, amikorra pont a fontos reklámkampány megalkotását tervezte be -, végezzen el minden "muszáj" munkát reggel. Így előnyre tesz szert és variálhat.

10. Randi saját magával. Legalább két napra előre írjon be olyan fontos prioritású időpontokat, amikor csak a saját magánfeladataira koncentrál, s ezekhez foggal-körömmel ragaszkodjon.

Időrablók, melyek mindenkit fenyegetnek:

1. Telefonok és bejelentett vagy váratlan látogatók, hirtelen összehívott értekezletek.
2. Túl hosszúra sikeredett, semmilyen eredményhez nem vezető tárgyalások.
3. Egyszerre, fejetlenül megkezdett feladatok, fontossági rangsor nélküli projektek.
4. A feladatok elvégzésének magunk előtt tolása, majd elvégzése az utolsó pillanatban, túlórán.
5. Káosz az íróasztalon, növekvő aktakupac, átláthatatlan rendszer.
6. A kellemetlen munkák elszabotálása, majd tessék-lássék ellátása.
7. Állandó információhiány, gyenge kommunikáció.
8. Céltalan és bizonytalan tervek, vágyak, amiből abszolút értelmetlen napi programok születnek.
9. Gyenge motiváció, kevés kitartás és munkakedv, majd emiatt egyre rosszabb közérzet a munkahelyen.
10. Nem mond sem igent, sem nemet, mert fél állást foglalni - ezért nem Ön irányítja a mindennapjait, hanem a körülmények és a kollégák.


Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Egészséges a forralt bor, vagy csak jó?
Nincs csábítóbb a fahéj, a szegfűszeg, a kardamom és a narancs illatánál.
Neveletlenségek és rossz szokások a repülőn
Állítólag a tolerancia a felebarátunkkal megosztott tér csökkenésével egyenesen arányos:
Az Adria legcsodálatosabb partjai
Az Adria tengerpartjai mindig az első helyeken szerepelnek a magyar turisták nyári úti céljai között.
Fogyj PH csodával
Tudtad, hogy a plusz kilókért nem a zsír felelős, hanem a testünkben felhalmozódott savak?
A cocker spániel a legagresszívebb kutya
Ha agresszív kutyákról beszélünk, aligha ugrana be bárkinek is az angol cocker spániel elsőként.
Sexy 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Candice Swanepoel bikinis fotói
Candice Swanepoel(született 1988.október 20-án) dél-afrikai topmodell,
1. Napi ajánló
A programfüzetet lapozgatva számos érdekes programra akadhat az olvasó!
Lehet a vízen járni - videó
Jézus Krisztusnak konkurensei akadtak.
Az infraszauna
Az infraszaunázás során az infra sugarak
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.