Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
A világ legérdekesebb tetoválásai
Exclusive női tetoválások
Tudta?
Érdekes fotók
Őrület
Miami Tattoo Expo 2009 - Stephanie Fleischman - Női tetoválás
Piercings :: Max Brand
Érdekes tetoválások
Piercings :: Jonny Needles
Sexy-Tattoo-Girls
Tattoo érdekességek
Testékszerezés
Idiot Tattoos
Női tetoválások
Piercingek és tágítók
Hülye piercing
Sexy-Tattoo-Girls 18+
Bizarr party (Usa) 18+
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Hol rontják el a lottónyertesek?

Érett személyiség szükségeltetik ahhoz, hogy egy lottónyertes átgondoltan, nyugodtan legyen képes rendelkezni a hirtelen érkezett vagyonról, amelyre addig gondolni sem mert. Szakemberek szerint ilyenkor ajánlatos bevonni egy tanácsadót, aki eligazítja a szerencsést a pénzügyek útvesztőjében. Magyarországon körülbelül 15 ember mondhatja el magáról, hogy a lottón nyerte a milliárdjait, de egyikük sem kérte a Szerencsejáték Zrt. tanácsadóinak a segítségét.

A nyertesek eleinte hihetetlen örömmámorban törnek ki, amikor megtudják, hogy sikeresen játszottak a lottón, aztán sokszor néhány óra vagy nap után jön a kétségbeesés, a tanácstalanság, hogy mit is kezdjenek az ölükbe hullott összeggel.

A váratlan helyzetekre a legtöbb ember furcsán reagál, szinte lebénul, legyen az örömtől vagy bánattól - közölte Janovszki István pszichológus. Szerinte bár mindenki eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha megnyerne egy hatalmas összeget, amikor ez megtörténik, a legtöbben nincsenek felkészülve, ezért elkezdenek kapkodni. Olyan dolgokat vesznek meg hirtelenjében, amelyekről egész addigi életükben álmodoztak, legyen az egy autó vagy egy hatalmas ház. Nem hajlandóak felmérni, mi lehet a pénzszórás következménye, és hogy akár rosszul is elsülhet a dolog.

iStock
Kezdődhet a pénzszórás (a kép illusztráció)

A megfontoltak leülnek és átgondolják, hogyan tovább, mihez kezdjenek a pénzzel. és ha egyedül ezt nem tudják eldönteni, akkor szakemberhez fordulnak. Vigyázni kell a lottónyertesnek arra is, hogy mit tesz, ha hirtelen megjelennek a rég elfeledett rokonok, barátok, akik megtudták, hogy nagy összeg állt "kedves cimborájuk" házához, ezért úgy gondolták, némi segítség nekik is jár. "Persze ha lehet, kell is segíteni, de fontos megtartani itt is az egyensúlyt, nehogy átessenek a ló túlsó oldalára" - figyelmeztet Janovszki István.

A pszichológus szerint ha mégis megesik a legrosszabb és a megnyert összeget nem sikerült megőrizni, befektetni, a pénzét elköltött nyerteseknek tudni kell örülni az életük "milliomos periódusának", és el kell fogadni, hogy az esetleg véget ért.

A pénzügyi tanácsadó szemével

Nagy összegű lottónyeremény tulajdonosának lenni nem is annyira jó és könnyű dolog, mint amilyennek azt a legtöbb ember elképzeli - mondja Tóth András pénzügyi tanácsadó. A szakember azzal indokolja ezt az igencsak meglepőnek tűnő kijelentést, hogy az emberek többsége - tízből kilenc - átlagosan másfél év alatt elkölti a nyereményét, utána pedig nem képes feldolgozni a történteket, és sokkal rosszabb élethelyzetbe kerül, mint előtte.

"Sajnos a legtöbb nyertes, miután megkapta a pénzét, elkezd költekezni: vesz magának egy óriási házat, luxusautót, valamint bőkezű a rokonokkal is - meséli Tóth András. Fortuna kegyeltjei itt követik el a legnagyobb hibát, hiszen nem gondolják végig, hogy az ingatlant és a gépkocsit később fenn is kell tartani. Hirtelen óriásiak lesznek az igényeik, viszont azt a legtöbben elfelejtik, hogy az ölükbe pottyant pénz nem egy rendszeres jövedelem, csupán egy egyszeri összeg, de a költekezést ennek ellenére sem hagyják abba.

Kevesen jutnak el addig, hogy igazán jó helyre fektessék a pénzüket, a nyertesek nagy százaléka csalók áldozatává válik, akik kiváló üzletekkel kecsegtetik őket, ám általában csalódás lesz a történet vége.


Sokszor az évszázad üzletével kecsegtetnek (a kép illusztráció)

A pénzügyi tanácsadó maga is találkozott három magyarországi ötöslottónyertessel, akik tőle kértek javaslatot a pénzük befektetésére, mert előre látták és érezték, hogy gond lehet a későbbiekben. A háromból két ember "elverte" az óriási összeget, hiába vezette le nekik a szakember, hogy mit és hogyan kellene tenniük, nem hittek neki. "Arra hivatkoztak, hogy megbeszélik a családdal, és aztán döntenek. Ez általában az én olvasatomban azt jelenti, hogy nem értenek velem egyet és maguk sem hiszik el, hogy elveszíthetik a pénzüket" - emlékezett vissza Tóth András, aki természetesen nem kívánja elárulni egykori ügyfelei neveit.

Néhány hónap múlva ezek az emberek felhívták a tanácsadót, és arról számoltak be, hogy nincs meg az összeg, mert elköltötték és már bánják, hogy nem fogadták meg a javaslatait. Van viszont jó példa is, hiszen a három lottónyertes egyike nem követte "társai" példáját, és a mai napig megőrizte a vagyonát, igaz, ő vállalkozó, és ért a pénzhez. Nem kezdett őrült költekezésbe, inkább befektette az összeget. Ma is ugyanabban a házban él és ugyanolyan típusú autóval közlekedik, mint a nyeremény előtt.

A lakosság 95 százaléka annyit költ havonta, mint amennyit keres és csak 10 százalék képes megfelelően "elboldogulni" a saját jövedelmével.

A szakember szerint a következő egy-két évtizedben mindenkinek komoly esélye van arra, hogy váratlanul nagyobb összeghez jusson, mivel szinte havi szinten találkozik ilyen esetekkel. "Ilyenkor legyenek észnél. Számoljanak végig mindent, ne ragadtassák el magukat, és lehetőség szerint forduljanak szakemberhez" - javasolja Tóth András.

Tóth András eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a többség pénzügyileg műveletlen, és ez nem csupán a magyar oktatási rendszernek köszönhető, hanem annak is, hogy az ember bizonyos szempontból a mai napig megmaradt "ősembernek".

Ez azt jelenti, hogy mindent felélünk egyszerre, ugyanis attól tartunk, hogy holnap már nem lesz. Ezt a viselkedést csupán az emberek öt százaléka vetette le, illetve a 35 százalék részéről lehet arra számítani, hogy képes megtanulni a pénzzel bánni. Ez a magatartás egyfelől magyar "sajátosság", hiszen a kommunizmus idején és a rendszerváltás után sem tanultak meg spórolni a szüleink, így előttünk sem volt példa erre.


Központi adminiszrátor (deluxe)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
A koreai csillag főző olajjal fecskendezte be magát
A világ legnagyobb kártyavára! Fotó, videó!
Az amerikai Bryan Berg saját rekordját megdöntve felépítette a világ legnagyobb kártyavárát,
Justin Price
Justin Price's Photos
A legdrágább bevásárlóutcák
Az idén a párizsi Champs-Elysées luxusüzlet-helyiségeinek bérleti díja a legmagasabb,
Ételek, melyek ölhetnek

Egy adott ország megismeréséhez hozzátartozik a helyi gasztronómia felfedezése is.

Tabu téma: Az önkielégítés Vol.1. 18+
Ez olyan izé téma. Senki sem beszél arról, hogyan kell saját magunkat orgazmushoz juttatni,
Az idei őrület

Minden éveben van valami, amit először csak kevesen hordanak, a többiek pedig nem értik, hogyan is lehet az ominózus darabot viselni.

6 rendhagyó ötlet mézfogyasztáshoz
A tél egyik nélkülözhetetlen egészségőre és vitaminforrása a méz, amiből 6 különböző típust próbáltunk ki,
Piercingek és tágítók
Örök emlék vagy csak ifjonti hóbort?
Császároknak is főzött a francia mesterszakács
Yves Thuriès szerint a szakácsművészetben nagyon kevés szabály van, ha ismerjük az alapokat.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.