Interjú Pflanzner Sándorral, az Aranysörte Kézműves Borászat tulajdonosával
Mikor kezdett el borászkodni? Ez családi hagyomány?
2006-ban
vásároltuk meg az első területet, 2000 négyzetmétert egy kis pincével.
Olaszrizling és muscat ottonel volt a területen - ma már ezekkel a fajtákkal
egyáltalán nem foglalkozunk. A nagyapám és a dédapám is készített bort
Dörgicsén, a hagyományos paraszti gazdálkodás keretében.
Hol szerezte meg ezt a tudást? Mekkora területen gazdálkodik?
Gödöllői
Agrártudományi Egyetemen végeztem, de ez a tudás nem volt elegendő a modern gazdálkodáshoz.
A magyar mezőgazdászok legnagyobb problémája, hogy nem olvastak el egyetlen
olyan könyvet sem, amit a XXI. században írtak - ezért rengeteget olvastam a
neten a modern gazdálkodásról.
Milyen fajtákat termeszt?
Jelenleg
7 hektáron gazdálkodunk. A legfontosabb fajtánk a furmint, amit korábban a
"borvidék matadorjának" tartottak. Ezen kívül a történelmi fajtákra
helyezzük a hangsúlyt: vadfekete, fehér góhér, öregszemű sárfehér, szerémi zöld
terem a birtokmagon. Nagyon hiszek a sárga muskotályban, valamint a
kékfrankosban.
Hogy sikerült az idei szüret?
Az
idei szüret nagyon nehéz volt: óriási volt a vadkár, ami tovább csökkentette a
termés mennyiségét. A szőlő érése az aszályban leállt, így hiába volt megfelelő
a cukorfok, az íz-illatanyagok kialakulásával meg kellett várni a késő őszi
időszakot. Az őszi esők miatt viszont a termés romlásnak indult, így igazán
nehéz volt meghatározni az optimális szüreti időpontot.
Koncepció szempontjából milyen változásokon ment át az Aranysörte
Kézműves Borászat a létrehozása óta?
Eleinte
olaszrizlinget is termesztettünk. Azonban megjelent a Balatonbor kezdeményezés,
amelynek célkitűzése a minőségi asztali bor, és amit nagy mennyiségben
állítanak elő a termelők, az olaszrizling ezen pozícionálása miatt érdektelenné
vált számunkra.
Mennyire érezhető a borvidéken a klímaváltozás?
A
Balatonra néző déli lejtőket minden más tájegységnél jobban érinti a
klímaváltozás: az északi part elképesztően aszályos volt idén, amelyet a tó
felületéről érkező "dupla napsütés" tovább erősített. Ezeken a
területeken csak az öreg szőlők adtak értékelhető termést - már amit nem ettek
meg a szomjazó vadállatok.
Mennyi munka van a szőlővel és a borok készítésével, aztán az
értékesítéssel? Mi a legnehezebb dolog?
Mi
kézművesen gazdálkodunk, azaz a zöldmunkákat nem gépesítjük. Ezért nekünk sok
munkánk van a szőlővel, annak ellenére, hogy a gépesítettségünk meghaladja az
átlagot.
A
borok készítése egy jól felépített folyamat mentén történik, csak a szükséges
mennyiségű improvizációval: a szőlő minősége határozza meg a feldolgozás
módját, de az eltervezett technológián menet közben nem változtatunk.
Aranysörte Kézműves Borászat az értékesítés zömét a pincénél tervezzük, így
csökkenthető a kintlevőségünk, és növelhető az értékesítési ár. A helyi
boltokban elérhető a termékünk.
Melyik borát kedveli a leginkább? Ki tudna egyet emelni közülük?
Miért ez a kedvence?
A
kedvencem az Örökség furmint 2020-ból, mert megtalálhatók benne a sárgabarackos
és a körtés jegyek is, valamint a hordós érlelés aromái.
Milyen sikereket ért már el korábban a boraival?
Jelenleg
a Winelovers "100 legjobb magyar bor" listáján két borunk is
szerepel, a közérthetőbb Virtus furmint, valamint az Örökség, ami a száraz
fehér borok listáján (azt hiszem) a 7. helyen áll.
Milyen trendeket figyelt meg az utóbbi időben? Milyen irányban
tolódtak el a borfogyasztási szokások?
A
Balaton-felvidékre látogató turisták kedvelik a borainkat, és hajlandók
megfizetni a minőségi termék árát. A borokat fesztiválokon mutatjuk be, ahol
általában sikerül új rajongókat szereznünk, akikből látogatók válnak.
Milyen fogyasztói igényeket tapasztalnak? Mi inspirálja?
Különös feladat
elhitetni a vendégeinkkel, hogy a Balaton-felvidék nem csak a fehér borokról
szól: a rozé, a siller, és a könnyed vörösborok is jól fogyaszthatók a nagy
nyári melegben. Pet-nat pezsgőt is készítünk, ami a Buksi koktélunk alapja.
Nehéz inspirációról beszélni akkor, amikor az agrár-szakigazgatási rendszer
a "big is beauty" elven gondolkozik. Bár sehol nincs leírva, az
igazán támogatott szőlészetek a sok hektáron gazdálkodó, elsősorban mennyiségi
terméket előállító, a szőlőt csak a traktorablakon át látó gazdaságok. Apró
pici sikerekből építkezünk, amit elsősorban a vendégeink visszajelzései
jelentenek számunkra.
Szerencsére a szőlőink panorámás területeken vannak, így ha széles
néptömegek inkább fulladnak bele az alsópolcos, kétliteres pet palackokban
árult borokba, még mindig valós exit stratégia a szőlészet értékesítése
nyaralónak, és a gazdálkodás újrakezdése egy olyan országban, ahol megfelelő
támogatást (pl. szövetkezeti rendszerbe integrálódás lehetősége) kapnak a
gazdák.
Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a
továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!
Központi adminiszrátor