Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2023. Január 29. Vasárnap, Adél
   
RÓLUNK
DÍJAZOTTAK
DÍJAINK
A CLUB
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
TÁMOGATÓI SZINTEK
GASZTRONÓMIA
FOTÓ
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓ - ADATKEZELÉS - SZERZŐI JOG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú Pflanzner Sándorral, az Aranysörte Kézműves Borászat tulajdonosával

Interjú Pflanzner Sándorral, az Aranysörte Kézműves Borászat tulajdonosával

Mikor kezdett el borászkodni? Ez családi hagyomány?

2006-ban vásároltuk meg az első területet, 2000 négyzetmétert egy kis pincével. Olaszrizling és muscat ottonel volt a területen - ma már ezekkel a fajtákkal egyáltalán nem foglalkozunk. A nagyapám és a dédapám is készített bort Dörgicsén, a hagyományos paraszti gazdálkodás keretében.

        
         

Hol szerezte meg ezt a tudást? Mekkora területen gazdálkodik?

Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végeztem, de ez a tudás nem volt elegendő a modern gazdálkodáshoz. A magyar mezőgazdászok legnagyobb problémája, hogy nem olvastak el egyetlen olyan könyvet sem, amit a XXI. században írtak - ezért rengeteget olvastam a neten a modern gazdálkodásról.


Milyen fajtákat termeszt?

Jelenleg 7 hektáron gazdálkodunk. A legfontosabb fajtánk a furmint, amit korábban a "borvidék matadorjának" tartottak. Ezen kívül a történelmi fajtákra helyezzük a hangsúlyt: vadfekete, fehér góhér, öregszemű sárfehér, szerémi zöld terem a birtokmagon. Nagyon hiszek a sárga muskotályban, valamint a kékfrankosban.


Hogy sikerült az idei szüret?

Az idei szüret nagyon nehéz volt: óriási volt a vadkár, ami tovább csökkentette a termés mennyiségét. A szőlő érése az aszályban leállt, így hiába volt megfelelő a cukorfok, az íz-illatanyagok kialakulásával meg kellett várni a késő őszi időszakot. Az őszi esők miatt viszont a termés romlásnak indult, így igazán nehéz volt meghatározni az optimális szüreti időpontot.


Koncepció szempontjából milyen változásokon ment át az Aranysörte Kézműves Borászat a létrehozása óta?

Eleinte olaszrizlinget is termesztettünk. Azonban megjelent a Balatonbor kezdeményezés, amelynek célkitűzése a minőségi asztali bor, és amit nagy mennyiségben állítanak elő a termelők, az olaszrizling ezen pozícionálása miatt érdektelenné vált számunkra.

Mennyire érezhető a borvidéken a klímaváltozás?

A Balatonra néző déli lejtőket minden más tájegységnél jobban érinti a klímaváltozás: az északi part elképesztően aszályos volt idén, amelyet a tó felületéről érkező "dupla napsütés" tovább erősített. Ezeken a területeken csak az öreg szőlők adtak értékelhető termést - már amit nem ettek meg a szomjazó vadállatok.


Mennyi munka van a szőlővel és a borok készítésével, aztán az értékesítéssel? Mi a legnehezebb dolog?

Mi kézművesen gazdálkodunk, azaz a zöldmunkákat nem gépesítjük. Ezért nekünk sok munkánk van a szőlővel, annak ellenére, hogy a gépesítettségünk meghaladja az átlagot.

A borok készítése egy jól felépített folyamat mentén történik, csak a szükséges mennyiségű improvizációval: a szőlő minősége határozza meg a feldolgozás módját, de az eltervezett technológián menet közben nem változtatunk. Aranysörte Kézműves Borászat az értékesítés zömét a pincénél tervezzük, így csökkenthető a kintlevőségünk, és növelhető az értékesítési ár. A helyi boltokban elérhető a termékünk.


Melyik borát kedveli a leginkább? Ki tudna egyet emelni közülük? Miért ez a kedvence?

A kedvencem az Örökség furmint 2020-ból, mert megtalálhatók benne a sárgabarackos és a körtés jegyek is, valamint a hordós érlelés aromái.


Milyen sikereket ért már el korábban a boraival?

Jelenleg a Winelovers "100 legjobb magyar bor" listáján két borunk is szerepel, a közérthetőbb Virtus furmint, valamint az Örökség, ami a száraz fehér borok listáján (azt hiszem) a 7. helyen áll.

Milyen trendeket figyelt meg az utóbbi időben? Milyen irányban tolódtak el a borfogyasztási szokások?

A Balaton-felvidékre látogató turisták kedvelik a borainkat, és hajlandók megfizetni a minőségi termék árát. A borokat fesztiválokon mutatjuk be, ahol általában sikerül új rajongókat szereznünk, akikből látogatók válnak.


Milyen fogyasztói igényeket tapasztalnak? Mi inspirálja?

Különös feladat elhitetni a vendégeinkkel, hogy a Balaton-felvidék nem csak a fehér borokról szól: a rozé, a siller, és a könnyed vörösborok is jól fogyaszthatók a nagy nyári melegben. Pet-nat pezsgőt is készítünk, ami a Buksi koktélunk alapja.

Nehéz inspirációról beszélni akkor, amikor az agrár-szakigazgatási rendszer a "big is beauty" elven gondolkozik. Bár sehol nincs leírva, az igazán támogatott szőlészetek a sok hektáron gazdálkodó, elsősorban mennyiségi terméket előállító, a szőlőt csak a traktorablakon át látó gazdaságok. Apró pici sikerekből építkezünk, amit elsősorban a vendégeink visszajelzései jelentenek számunkra.

Szerencsére a szőlőink panorámás területeken vannak, így ha széles néptömegek inkább fulladnak bele az alsópolcos, kétliteres pet palackokban árult borokba, még mindig valós exit stratégia a szőlészet értékesítése nyaralónak, és a gazdálkodás újrakezdése egy olyan országban, ahol megfelelő támogatást (pl. szövetkezeti rendszerbe integrálódás lehetősége) kapnak a gazdák.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!

Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Interjú Miskolczi Ágnessel, a 2008-as Miss Szegedi Egyetem szépe győztesével
Szépségkirálynő
Interjú Bognár Tamás FIFA játékvezetővel

Exkluzív interjú

Justin Price
Justin Price's Photos
Interjú Danis Grétával, egy fiatal, tehetséges modellel
Topmodell
Citistar Selencion 2010
George Hoffman
George Hoffman - Onyx Photography igazi művész, aki hozza a kreativitás és a képzeletet.
Sztárok- Pinocchio
Photoshop trükkök
Interjú Marjai Judit fotóművésszel
Exkluzív interjú
Interjú Markács Rózsával, a Naturisták Magyarországi Szövetségének (NAMASZ) főtitkárával

Tervezett naturista programok 2010

Anja Rubik topmodell
Anja Rubik igazi topmodellé nőtte ki magát.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.