Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

A pánszexuálisoknak nem számít a nem 18+

A pánszexualitást gyakran a biszexualitással keverik össze, pedig a kettő nem ugyanaz. A pánszexuális emberek ugyanis nem csupán a férfiak és a nők iránt képesek szerelmet és/vagy szexuális vágyat érezni.

A szexuális irányultságot a szóba jöhető nem vagy nemek mentén szokás definiálni, ez alapján osztjuk az embereket a hetero-, a homo- és a biszexuális kategóriákba. Léteznek azonban olyanok is, akik ebbe a rendszerbe csupán azért nem illeszthetők be, mert attól függetlenül képesek szerelmet és/vagy szexuális vágyat érezni valaki iránt, hogy az illető milyen nemű. A vonzalom alapját ugyanis náluk elsősorban a személyiség jelenti. Ők a pánszexuálisok.

Pán, azaz minden

A pánszexualitást felszínesen szemlélve meglehetősen könnyű összekeverni a biszexualitással, olyannyira, hogy kezdetben sokszor maguk az érintettek is biszexuálisnak hiszik magukat. "14-15 évesen jöttem rá, hogy nem csak a lányok, hanem a fiúk is tetszenek. Akkoriban még  biszexuálisnak gondoltam magam" - mondta a Borsának nyilatkozó pánszexuális férfi. A pánszexualitás és a biszexualitás között azonban különbség van. A biszexuálisok ugyanis nemfüggők és - ahogy azt a latin "bi" szócska is jelöli - két nem: a saját nemük és az ellenkező nem iránt képesek szerelmet, illetve testi vágyat érezni. A pánszexuálisok azonban nemfüggetlenek, ezért számukra mindenki - pán, azaz minden -, akiknek a személyiségét vonzónak találják, szóba jöhet, függetlenül az illető biológiai és társadalmi nemétől, függetlenül attól, hogy nő, férfi, esetleg transznemű, férfitestben élő nő vagy női testben élő férfi, vagy akár nem is rendelkezik egyértelmű testi nemmel.

blog.squa.re

A nemektől való függetlenséget illetően persze mindenképp árnyalnunk kell a képet. Ugyanis a biológiai nem, illetve a társadalom által elvárt nemi szereppel való azonosulás vagy épp ennek a nehézségei, elutasítása is természetesen a személyiség része. "Amikor beleszeretek valakibe, a nemébe és az ahhoz fűződő viszonyába is beleszeretek, de számomra az csak egyetlen darabkája egy nagyon összetett egésznek. Némi túlzással olyan, mint például a szeme színe. Ha mondjuk kizárólag férfiakba szerethetnék bele, az nekem nagyjából olyan lenne, mintha csak a barna szeműek közül válogathatnék. Pedig ott van még a többi szemszín, ami ugyanúgy lehet szép" - magyarázta egy huszonéves, pánszexuális nő. Ebben a megközelítésben tehát még a pánszexuálisok esetében sem beszélhetünk teljes nemfüggetlenségről, pontosabb, ha azt mondjuk, hogy párválasztásukat a nemek alapvetően nem determinálják.

Gyakran jelent akadályt

Tévedés volna ugyanakkor azt hinnünk, hogy a pánszexuálisoknak sokkal nagyobb az esélyük egy sikeres szombat esti randira, mint bárki másnak. Attól ugyanis, hogy a nemek nem befolyásolják őket, még számos egyéb tényező akad, mely számukra is - ahogy mindenki számára, legyen bármilyen a szexuális beállítottsága - irányadó a tekintetben, hogy milyen partnert tudnak elképzelni maguk mellett.

A pánszexualitás ráadásul gyakran jelent akadályt, az emberek többségéből ugyanis egyelőre még minimum értetlenséget és sokszor bizony ellenérzéseket vált ki, ha megtudják valakiről - különösen, ha potenciális partner -, hogy ilyen beállítottságú. Egyik megkérdezettünk elmondta például, hogy pár hónappal ezelőtt alakulóban volt a kapcsolata egy nővel, aki akkor még heteroszexuálisként tekintett rá, hiszen abból kiindulva, hogy a férfi vonzódik hozzá, nem volt oka mást feltételezni. "Amikor elárultam neki, hogy pánszexuális vagyok, összezavarodott. Kért pár nap gondolkodási időt, majd végül arra jutott, hogy szerinte valójában meleg vagyok, csak nem vallom be magamnak sem és ezért próbálom elhitetni ezt a pánszexualitásos mesét."Az ilyen és ehhez hasonló reakciók egyáltalán nem ritkák a pánszexuálisokkal szemben. Gyakran éri őket az a vád - nem csupán a heterók, hanem akár a melegek és a biszexuálisok részéről is -, hogy a pánszexualitás, mint beállítottság, nem is létezik, az egész csupán valamiféle divathóbort, esetleg betegség vagy deviancia. Emellett pedig egészen vad tévhitek is keringenek a dologgal kapcsolatban, melyeknek alapja többnyire a tájékozatlanság.

"Találkoztam olyannal, aki úgy tudta, hogy a pánszexuálisok azok, akik állatokkal szexelnek, de olyannal is, aki azt hitte, hogy ez valami új szó a hermafroditára" - mesélte egyik nyilatkozónk. Amit érdemes határozottan leszögezni, hogy a pánszexualitás szakértők véleménye szerint sem betegség. Azt viszont, hogy divatos és "korszerű", nyilván nem lehet tagadni, mivel az androgünia, a nemek közötti hagyományos határvonalak elmosódása - ha tetszik, ha nem - jelenleg trendi, ebbe az irányzatba pedig nagyon is beleillik a pánszexuális felfogás. Megkérdezettjeink szerint azonban azok, akik csupán divatból vallják magukat pánszexuálisnak, döntő többségben tinédzserek. A magukat felnőttként is pánszexuálisnak tartók általában valóban ilyen beállítottságúak.

Ha úgy gondolunk a pánszexuálisokra, mint akik nem a „megfelelő nőt” vagy a „megfelelő férfit” keresik, úgy érezhetjük, hogy távol állnak tőlünk, legyünk akár hetero-, homo-, vagy  biszexuálisokak. Viszont ha úgy közelítjük meg, hogy ők is a megfelelő embert igyekeznek megtalálni, akkor máris van bennünk valami közös, hiszen - az elszánt magányimádókon kívül - mindannyian azt keressük. És ki tudja, még az is előfordulhat, hogy épp egy pánszexuális embertársunkban találjuk meg.

Központi adminiszrátor (borsa)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Értékes veterán autókat találtak a gazban
Több mint 30 ritka és értékes autót találtak Norfolkban egy elhagyatott telken,
Frizuratrendek 2009 tavaszára
A legtrendibb a fejtetőre halmozott haj, újra hódít a platinaszőke, és nem árt gyakorolni a szép fonatok elkészítését.
Kiadó az Edge Cián Yacht-ja
Bemutatnánk David Evans (művésznevén Edge) U2 gitárosának 12 méteres, 140 láb hosszú luxusjachtját
Hogyan tehetjük impotenssé szívszerelmünket?
Nyolc tipp, amivel kiakaszthatjuk kedvesünket az ágyban.
A japán konyha
Sehol nem fordítanak olyan nagy gondot az ételek felszolgálására, mint Japánban.
Lakhely: Stúdió 804 Off-Grid House galériája
Kép: 3716 Springfield, LEED platinalakhely, Előre gyártott , Studio 804,-rácsháló
Szemet gyönyörködtető desszertek az asztalokon
Szóval, ha ön tervez egy elegáns esküvőt, egy furcsa születésnapot, vagy egy elegáns eljegyzést,
Parókák díszítik a csillagokat
Képek
A világ legérdekesebb tetoválásai
A legjobb intim luxustermékek (18+)
Életünk minden szegletébe belopózik a luxus, még az intim szférába is.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.