Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Szeptember 24. Hétfő, Gellért, Mercédesz
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Világszerte hódít a csók, de vajon miért?

"A leglényegesebb az, hogy finom" - így foglalta össze az egyik legtekintélyesebb nemzetközi szakértő azt, hogy miért oly fontos a csók. Hozzátéve, hogy az olyan "világnyelv", amelyet mindenütt értenek. Minderről a konzervatív Die Welt című napilapnak nyilatkozott Elisbeth Oberzaucher, a bécsi egyetem magatartás kutatója abból az alkalomból, hogy szerte a világon - így Magyarországon is - ma ünneplik a csók világnapját. Németországban különösen, több nagyvárosban ugyanis az évfordulóra rendkívüli "csókolózási színpadokat" állítottak fel.

Elisabeth Oberzaucher - aki a Die Welt szerint a csókolózási szokások világszerte elismert kutatója - az interjúban "mindenkit" a csók minél aktívabb gyakorlására szólított fel. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy csókolózás közben az agyban olyan boldogsághormonok, úgynevezett endorfinok termelődnek, amelyek rendkívül jót tesznek az emberi szervezetnek. Arról nem is beszélve, hogy a csók két embert közelebb hoz egymáshoz, és ez már önmagában boldoggá tesz.

Miért is csókolózunk?

Oberzaucher szerint három feltevés van arra vonatkozóan, hogy miért csókolózunk. Az egyik elmélet a csókot egyfajta rituális szokásnak tartja. Abból indul ki, hogy korábban az anyák a táplálékot saját szájukban "aprították össze", majd szájon keresztül továbbították kisgyermekeiknek. Ily módon a csók a gondoskodás, a közelség, a szeretet és a kötődés jelképe lett, különös tekintettel az anya-gyermek kapcsolatra, amely a legerősebb kötődésnek számít. Egyes népeknél ez a fajta "csókolózás" még ma is divatban van, például Namíbiában a himbák esetében.
A másik elmélet tulajdonképpen az elsőből fakad. Eszerint az evolúció során az ember tovább "tökéletesítette" azt, ami amúgy is kellemes. És közben "elveszett" az eredeti cél, szándéknak megmaradt viszont a szeretet és a közelség "szájon keresztül" történő kinyilvánítása. Azaz miért is kellene lemondani a csókolózás oly hasznos és kellemes tapasztalatáról.

Azután van egy harmadik felvetés is, amely azt vallja, hogy a csókon keresztül két ember valóban "kóstolgatja" - kölcsönösen vizsgálja - egymást. Például vizsgálja azt, hogy genetikailag megfelelnek-e egymásnak, a "nyál íze" pedig arról ad felvilágosítást, hogy immunrendszerük harmonizál-e egymással. Az ember arra "ítéltetett", hogy kapcsolatot keressen és gondoskodjon az utódról. Ennek kapcsán a csók annak eszközévé vált, hogy mindehhez megtaláljuk az igazi partnert - vélekedett a bécsi egyetemi professzor.

Akkor sincs tragédia, ha nem működik

Persze előfordul az is, hogy az első csóknál nem minden "klappol". Elisabeth Oberzaucher szerint azonban nem szabad csupán ennek alapján ítélni, hanem az "összképet" kell tekinteni. Bárhogy is van, azért a csók mégis csak egy csók, és ha két ember között minden más "stimmel", akkor nem annyira drámai, ha a csókolózás nem éppen a legtökéletesebb - vélekedett a szakértő, aki az egész "műveletet" egyfajta információcsereként is jellemezte.


Központi adminiszrátor (privatbankar)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Izgató masszázsok egymás kényeztetésére
Valami izgató dolgot csinálnál a pasiddal?
Fehérnemű angyal Adriana Lima legújabb képei
A brazil szépség Victoria's Secret új vonalas fehérneműiben
Fülledt erotika 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Egymillió dollárt fizet Bill Gates egy magyar feltaláló ötletéért
Lézerfénnyel harcol a moszkitók ellen a magyar asztrofizikus. Bill Gates alapítványa egymillió dollárral támogatja a projektet.
30 dolog, amit 30 éves korára minden nőnek tudnia kell a szexről.
Boldog és egészséges szexuális életet élhetsz
Interjú Horacsek Ági sminkmesterrel

Exkluzív interjú

5 tökéletes és 5 borzalmas ruha a 82. Oscar-gálán
Az üde Demi Moore, a tökéletesen elegáns Kate Winslet és Sarah Jessica Parker is elnyerte
A legjobb zenék szerelmi légyotthoz

Kövezzetek meg, ha kell, de én bizony zenemániás vagyok.

Tóth Gabi

Fiatal, tehetséges énekesnővel Tóth Gabival beszélgettünk.

A koreai csillag főző olajjal fecskendezte be magát
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.