Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

A szépülés kockázata

Egy plasztikai műtét vagy beavatkozás sikeressége és tartóssága a felhasznált anyagok minőségétől is függ, ezek között pedig igen nagy különbségek is lehetnek. Az Európai Unióban csak szigorú minőségellenőrzésen átesett termékeket lehet forgalmazni, a világ más részein történt elrontott műtétekről azonban számos rémhír látott már napvilágot. Utánajártunk, milyen veszélyekkel járhat, ha nem a megfelelő helyen fekszünk kés alá, és mi a teendőnk, ha hibázott a plasztikai sebész.

Egy plasztikai műtét megtervezésénél a sebész és a helyszín kiválasztása után érdemes tájékozódni a forgalomban levő anyagokról és implantátumokról. Bár a végső döntést a szakember hozza meg, nem árt, ha tisztában vagyunk, milyen anyagok kerülnek a testünkbe az elkövetkezendő néhány hónapos vagy akár több évtizedes időszakra.

Szimpátia, bizalom és pénz

Az orvos kiválasztását elsősorban szimpátia és anyagi kérdések befolyásolják, mondta Dr. Afshin Dehghani, az Aesthetica Orvosi Központ plasztikai sebésze. "A legfontosabb, hogy a páciensnek meg kell bíznia az orvosban. Vannak dolgok, aminek utána lehet nézni, például hogy milyen minősítéssel és referenciákkal rendelkezik egy klinika" - tette hozzá.

iStock
Nem mindegy, mivel töltik

"Plasztikai sebészként úgy gondolom, hogy a műtét előtti tájékoztatás ugyanolyan sarkalatos pontja az egész folyamatnak, mint maga a műtét" - mondta Dr. Afshin Dehghani.

Európában a plasztikai sebészek főleg 5-7 különböző márkájú implantátumot használnak, mondta a plasztikai sebész. Ezeknek azonos súly és térfogat esetén is lehet eltérő az alakja. 
Az orvosok általában ragaszkodnak egy-egy márkához, hiszen tapasztalataik alapján látatlanban is el tudják képzelni, hogy az adott cég terméke a behelyezés után milyen lesz, és hogy fog kinézni. Azt, hogy melyik implantátum a legjobb, különbözően látják a szakemberek, de sok esetben kis eltérésről szólnak a szakmai viták. 

"Angliában például a magyar és a lengyel plasztikai sebészetekkel riogatják a pácienseket, hogy elvegyék a kedvüket az olcsóbb lehetőségektől" - mondta Dr. Afshin Dehghani, amikor az ázsiai műtétekről szóló rémhírekről kérdeztük. "Kínában, Indiában és Thaiföldön is vannak kitűnő orvosok és klinikák, de persze az sem kizárt, hogy a szegénység miatt rosszabb minőségű anyagokat is használnak."

"Egy plasztikai beavatkozás eredményét több tényező is befolyásolja: a sebész tapasztalata, a műtéti technika, a felhasznált implantátum vagy töltőanyag minősége"- mondta a plasztikai sebész.

"Az ügyfél testi adottságai, az izmok és a bőr viselkedése is ugyanolyan mértékben meghatározó egy plasztikai műtét esetén.  

Azt sem tudjuk ellenőrizni, mit tesz a páciens, betartja-e az orvosi utasításokat. Lehet, hogy a tiltás ellenére napozik, szoláriumba megy vagy megerőlteti magát" - mondta a szakember.  Így garanciát plasztikai műtétre nem vállalnak, de egy klinikának rendelkeznie kell felelősségbiztosítással az egészségügyi szolgáltatás során okozott kár megtérítésére. 

Biztonságos anyagok

Nem kell azonban aggódnunk, ha az Európai Unióban választunk plasztikai sebészetet. Amióta Magyarország az EU tagja, azóta csak CE minősítéssel lehet forgalmazni implantátumokat és töltőanyagokat, tudtuk meg Szalai Anitától, az Aesthetica Orvosi Központ esztétikai tanácsadónőjétől. A CE (Conformité Européenne, vagyis európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen annyit jelent, hogy a termék gyártója, vagy az Európai Unión belüli első forgalmazója eleget tesz azoknak a biztonsági követelményeknek, amelyeket az Európai Unió előír. 

A termék engedélyezési eljárása során a tervezéstől kezdve, a gyártási eljárásokon át, a felhasznált anyagokig bezárólag minden szempontot alaposan megvizsgálnak, így ez évekig is eltart. Miután a termék egy országban megkapta a CE minősítést, akkor az egész EU területén forgalmazható. Amennyiben bármely országban probléma merülne fel, az egész EU területén betiltják a gyártást és a forgalmazást.

Fontos különbségek

Dr. Sashegyi Mihály plasztikai sebész segített eligazodni a botox-kezelések, különféle töltőanyagok és implantátumok között. A botoxnál egyáltalán nincs választási lehetőségünk, a szakember többféle botoxot látott már forgalomban, de Magyarországon esztétikai célra csak a Vistabel nevű termék rendelkezik engedéllyel.

Az úgynevezett ránctöltő anyagok alatt különféle típusú és bázisú, hatástartalmú anyagokat értünk. Ami közös bennük, hogy a bőrön keletkezett ráncot térfogatuknál fogva alátöltik, kiemelik, és ezáltal megszüntetik a ránc képezte bemélyedést.

A nem felszívódó ránctöltő anyagok szilikon- vagy hidroxilapatit bázisúak. Dr. Sashegyi Mihály ezeket nem használja, mert annak ellenére, hogy 16 évvel ezelőtt még veszélytelennek tartották ezeket, néhányukról kiderült, hogy igen sok probléma van velük.

iStock
A méret maximumát a szakember határozza meg

A felszívódó anyagokhoz tartoznak a kollagén készítmények, amelyeket állati szövetekből vontak ki, valamint a szintetikus úton előállított hyaluronsav és az ún. poliszacharid bázisú töltőanyagok. A kollagén készítményekkel szemben gyakoribb az allergiás reakció, mint a hyaluronsav termékek ellen.

Természetesen az implantátumok között is rengeteg különbség van, és nemcsak a méretüket és a formájukat illetően. A korszerű implantátumok általában többrétegű szilikonfallal és ún. kohezív gél töltéssel készülnek Ez azt jelenti, hogy ha elvágjuk az implantátumot, a benne levő gél nem folyik ki, egyben marad, mint az aszpik. Előnye, hogy ha bármilyen oknál fogva megsérül az implantátum burka, a benne levő anyag nem folyik ki belőle. Felszínük texturált, és miután a kezünkbe vettünk néhány mintát, a zselés cukrok felületét juttatta az eszünkbe.

A régi típusú, sima felszínű, vékonyabb falú implantátumokon egy ragasztott patch, azaz folt található. A patch időnként elengedhet, és ezáltal kilyukad az implantátum. Más esetben levegőzárványok kerülhetnek az implantátumba. Ezek lassan kikerültek a forgalomból.

Az implantátum típusának és méretének kiválasztása mindig a szakember feladata, jegyezte meg Dr. Sashegyi Mihály. A páciens a plasztikai sebész által meghatározott intervallumon belül választhat méretet.

Központi adminiszrátor (deluxe)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Állati jó
Photoshop
Ami a Csajokat zavarja szex közben 18+
Szerinted mi a legidegesítőbb egy szeretkezés alkalmával?
A világ legszebb akváriumai
A tenger titkai mindig érdekelték az embereket.
Botrányos kampány a Calvin Kleinnél

Mit főzzek ma - Bakonyi sertésszelet
Bakonyi sertésszelet
Britney Spears
Jóga nagyi 83 évesen is hajlékony
"Felejtsd el a korodat!" - mondja az ausztrál "szupernagyi",
Életveszélyes vacsora százezerért
Izlandról valószínűleg senkinek sem a piknik jut eszébe.
Eladó Gianni Versace miami villája
Százmillió dollárért kínálják megvételre a néhai Gianni Versace miami villáját,
Interjú Podmaniczky Jánossal, a balatonföldvári Podmaniczky pincészet borászával
Kiváló magyar borász
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.