Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Szeptember 20. Csütörtök, Friderika
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

A jojó effektus teljesen ellehetetleníti a fogyást

Megtanulhattuk volna már, hogy a csodadiéták kiló/percben mért kecsegtető ígéretei soha nem teljesülhetnek. Az átkozott jojó-effektus, avagy sikertelen fogyókúráink oka.

Sokaknak ismerős szituáció: a kilencven napos szuperkúra utáni kilencvenegyedik nap; az egyhetes juharszirup-ivás vége, vagy a pizsamanadrágon feszülő gumírozás húsvét vasárnap sonkaillatú reggelén. Dőzs! Bevásárlókocsin rallizás a TESCO-ban, dupladesszert-rendelés a Gundelben, lábujjhegyen való kisettenkedés éjnek évadján a hűtőszekrény lefűrészelt lakatjáig. Miért érnek ilyen csúfondáros véget a diétáink (melyek során a legidiótábbnak tűnő szabályokat is képesek voltunk betartani: nem fogyasztottunk aszalt szilvát gyümölcsnapon; nem kanalaztunk Polisweetet a víznapi teánkba; megtudtuk, hogy a gomba nem zöldség, ezért csak fehérjenapon szaladtunk ki vargányázni a kiserdőbe, és így tovább), miért kell a jojó-effektus áldozatává válnunk?

A kudarcok pszichológiája

Paradox módon épp a "diéta" szót címükben viselő magazinok emlegetik időről időre, hogy hagyjunk fel a fogyókúrázással. Alakítsunk ki új életmódot! Ne bízzunk a néhány hetes, villámgyors szalonnaégetésben! Meg, hogy a fogyókúra jobban hizlal, mint a szerencsi csokigyár együltő helyben való beburkolása... Bár nem rendelkezem Béres Alexandrához fogható táplálkozástudományi szakismeretekkel, úgy gondolom, érdemes volna kicsit megpiszkálni a kudarcok mögötti pszichológiai tényezőket is.Mi történik egy fogyókúra kezdetén? Több szabályt magolunk be a leendő viselkedésünkkel kapcsolatosan, mint egy KRESZ-vizsgára. Kitűzzük a várva várt napot (amely előtt természetesen lukulluszi "utolsó vacsorát" rendezünk, csak hogy tovább növeljük a pluszkilók okozta hendikepet). Másnap azzal a simogató gondolattal állunk fel a fél grépfrútot tartalmazó reggeliző tálca mellől, hogy "Hm, tök finom volt! És igazán jól is laktam!". Váratlanul imádni kezdjük a nyers sárgarépából álló "ínyenc salátát", és fintorogva bámuljuk a Sport szeletet szopogató kollégánkat. (Az egészségtelen barma, infarktusban fog elhullani!) Magyarán: az étkezésünkkel kapcsolatos tudatos önkontrollunkat az egekig növesztetjük, s eközben elszakadunk a saját testünkből származó valódi érzéseinktől.

Visszavágó

A fogyókúra feladásával/szándékos befejezésével egyidejűleg aztán megkezdődik az addig megszorításokkal gyötört test "visszavágója". Kísérletek bizonyítják, hogy az élelemtől való megfosztás később túlzott evéshez vezet. Négy napig éheztetett patkányok akkor is folytatták a zabálást, amikor már visszanyerték a normál súlyukat, magyarán alaposan elhíztak a léböjtkúrát követően. Másrészt: a fogyókúra csökkenti az anyagcsere sebességét (ezért érzik a bőszen diétázók néhány hét után, hogy egyhelyben toporognak: hiába esznek kevesebbet, a csökkenő anyagcsere-sebesség kompenzálja az alacsonyabb kalóriabevitelt).

Mikor a hollywoodi szupertitkos kúra végén visszatérünk a normál étrendhez - miközben az anyagcsere sebessége alacsony szinten marad -, természetes, hogy pár napon belül a 40-es kosztümkabátot sem tudjuk begombolni. Ráadásul, mivel a test minden fogyókúrára az anyagcsere sebességének csökkentésével válaszol, az egymás utáni káposztalevesezések során egyre nehezebb és nehezebb lesz súlyt leadni. Ennyit a biológiai háttérről.

A kis lelked

A fogyókúra abbahagyásának természetesen pszichológiai következményei is akadnak. Mint azt korábban már említettem, a diéta lényegében tudatos önkorlátozás, melynek során a testünk belsejéből származó érzéseket figyelmen kívül hagyjuk. Voltaképpen ez az, amit a kúrák során a legalaposabban elsajátítunk: nagy ívben tenni arra, amit a testünk üzen. Éppen emiatt, amikor úgy döntünk, hogy elég a csalamádéból és a frissen préselt céklaléből, úgy fogunk neki a harmadik tábla Milkának két bödön pörkölt után, hogy nem veszünk tudomást a jóllakottság érzéséről sem. Megtanultunk nem odafigyelni a belső jelzésekre. Mivel fogalmunk sincs arról, mikor vagyunk "tele", naná, hogy a kipukkadásig tömjük az Esterházy-tortát befelé!


Mindenki besokall egyszer

A legtöbb elhízott ember a napokat kétféleképpen címkézi: vannak diétás, illetve mindent-szabad napok. Amikor éppen hiperpontosan teljesítik a diéta által előírtakat, irreálisan keveset esznek. Mihelyt azonban becsúszik egy falat péksüti, metrópék-pogi, rögvest úgy érzik: "Á, ez a nap már el lett rontva, majd holnap újra kezdem. Tökéletesen!". És ettől kezdve napnyugtáig csak zabálnak, zabálnak a másnapi kőkemény korlátozástól való félelmükben.

A jojó átka

A jojó effektus egy idő után teljesen ellehetetleníti a fogyást, aláássa az elhízott emberek egyébként is alacsony önértékelését, és ördögi körbe zárja a diétázókat (akik eleinte azt tapasztalták, hogy akár egy hét alatt megszabadulnak az öt kilónyi feleslegtől, s ezért egyre halogatnak, halogatnak, végül a mindent-szabad napok miatt könnyen akkorára híznak, hogy egy egyéves súlycsökkentő program válik szükségessé ahhoz, hogy elkerüljék a magasvérnyomás-betegséget vagy a szívinfarktust). A megoldás valóban az életformaváltás lehetne, amelyről ritkán írják le, mit is jelent valójában. A testünkkel való kapcsolat újrafelvételét, a belső jelzéseinkre való odafigyelés helyreállítását, az éhség és a jóllakottság állapotainak megkülönböztetését, és az ezeknek megfelelő táplálkozást. Nem könnyű. Az első lépés azonban mindenképpen a csodakúráktól való könnyes, örök búcsú!

Központi adminiszrátor (borsa)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Csírák a mindennapjainkban
Csírák a mindennapjainkban.
5 dizájnos beltéri kert
Ha nem kertes házban élünk, mit több, még erkélyünk sincs, attól még lehet saját kertünk akár
Veszélyben a Föld? Az oroszok űrhajót küldenének egy aszteroida ellen + Képek
Oroszország kész űrprogramot indítani annak érdekében,
Legkreatívabb ágyak
Ágyak felsőfokon
Mítosz a G-pont brit kutatók szerint 18+
A G-pontnak nevezett erogén zóna valószínűleg mítosz - állítják brit kutatók.
Pióca farm
A pióca gazdaság nyereséges üzletág. Bizarr dolgok képekben.
Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?
A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes,
5 pác grillezéshez

A kerti sütögetés jó lehetőség a kreatívkodásra. A grillezett hús lelke a pác,

17 feltűnően szép modern stílusú hálószobák
Az olasz design ház Colombini néhány látványos modern hálószobát mutat be a Citistar olvasóinak.
A skót whisky története
Összefoglaljuk, mit érdemes tudni a whiskyről,
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.