Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Őszülés: divat és egészség

A fehér haj az öregedés egyértelmű jeleként él a köztudatban. De míg a férfiakat sármossá varázsolja a mákos frizura (gondoljunk George Clooney-ra vagy Richard Gere-re), addig a nőknél takargatnivalónak számít. A helyzet azonban változik, így mi is körbejárjuk egy kicsit az ősz halántékot és a vele kapcsolatos kérdéseket.

Meglepő, de mindenesetre jó hír, hogy a trendszakértők szerint végre divatba jöhetnek az ősz tincsek. Épp ezért - amire még nem volt példa - valószínűleg lesznek, akik egyenesen ezüstszínűre fogják festetni hajukat. A divathullám megint Nyugatról jön, ahol már felütötte a fejét az a nézet, hogy aki nőként meri vállalni magát őszen, az karakteres, egészséges és önbizalommal rendelkezik. Amerikában és a nyugati országokban az ősz frizura már teljes mértékben beleillik a jelenlegi életmódirányzatba, hiszen abszolút természetes. Aki nem hajlandó befesteni színét vesztett hajkoronáját, ugyanakkor gondosan ápolja, jól vágó fodrászhoz jár, arról sugárzik a harmónia, lerí róla, hogy elfogadja megváltozott külsejét, és jól érzi magát a bőrében.

Az új divatot olyan korosodó, de öregesnek egyáltalán nem mondható hírességek diktálják, mint például Helen Miller, Jamie Lee Curtis vagy Judi Dench. Egyes szakemberek a fehéresszürkét kifejezetten elegáns színnek tartják, ebből következően az ápolt, ősz frizurát különlegesnek, megnyugtatónak, lágynak, becsületességet sugárzónak, kifinomultnak ítélik meg. Tehát, aki jól viseli ezüstös frizuráját, végső soron védjegyet is kovácsolhat belőle, mert így olyan nő benyomását kelti, aki nem hódol a társadalmi elvárásoknak, és nem rohan egyből a fodrászhoz, ha megjelenik egy ősz szál a hajában.

Mégsem könnyű elfogadni

"Egy-két éve, hogy a halántékomnál ősz hajszálakat vettem észre. Rossz kedvem lett, nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar kezdődik. Látni sem akarom magamon ezeket, továbbra is festem a hajamat" - mondja Tamara, nem sokkal túl a negyvenen. Szerinte ebben az átmeneti időben, mikor még csak pár szál árulkodik a korról, épp a festés jelenti az ápoltságot, hiszen borzasztó elhanyagolt benyomást tenne az ügyfeleire, ha ezentúl így ülne le velük tárgyalni.

AFP
Jamie Lee Curtis mákosan

Véleménye szerint a nőknek idő kell feldolgozni azt a döbbenetet, amit az első fehér hajszálak okoznak, s attól fogva jobban odafigyelnek arra is, hogy időben, jelentős lenövés előtt megtörténjen a hajszínezés. "Nem tartom kizártnak, hogy majd hatvan-, hetvenévesen be merem vállalni a teljes fehérséget, addig azonban élvezem a hajfestékek által nyújtott illúziót. Amit nem fog be, azt meg kihúzgálom" - vallja be.

Csak óvatosan

Szakemberek szerint ez azonban felesleges és káros is lehet. A fehér hajszál ugyanis ugyanott, ugyanolyan színtelenül fog visszanőni, rosszabb esetben soha nem fejlődik új helyette. Az őszülés természetes folyamat, az öregedés a felelős érte, mert a kor előrehaladtával csökken a szervezet melatoninszintje. A sejtek (melanociták) festéktermelő-működése alábbhagy, és nemcsak kevesebb pigmentszemcsét szállítanak a hajhagymák felől, hanem apró légbuborékokat is. Így a hajszálak külső rétegének, a világos keratinnak és a fényvisszaverő légbuborékoknak köszönhetően elkezdőik az őszülés.

Tippek az őszülés megelőzésére, lassítására

Fehérjedús táplálkozás, mert a haj 80 százalékát fehérje alkotja.
Az A-, B2-, B3-, B6- és H-vitamin folyamatos pótlása.
Sok zöldség és gyümölcs fogyasztása a nitrogéntartalmuk miatt.

A fehér hajszál azonban egyáltalán nem élettelen, teljesen egészséges, pusztán színanyagainak szintézise áll le. Tehát továbbra is nő a haj, csak egyre több lesz benne a fehér szál, majd férfiaknál kicsivel később a szakáll és a mellszőrzet is deresedni kezd, végül sorra kerül - szomorú, de - a fanszőrzet is. Azt meg még festeni sem tanácsos.

Akik korán kezdik

Judit szülni még fekete hajjal ment be a kórházba, haza viszont szinte teljesen megőszülve tért, kislányával a karjában. Azóta sem festette be a haját, fiatalon felvállalta, hogy az epidurális érzéstelenítés egyik ritka hatásának áldozata lett. (Az orvosok legalábbis erre tippeltek akkoriban.) Rita is nagyon korán, huszonhat évesen kezdett őszülni, de soha nem lehet látni még csak egy-két kikandikáló, renitens ősz szállal sem. "Nagyon figyelek erre, nem szeretnék nagymamának tűnni a kisiskolás gyerekeim mellett. Családi vonás ez nálunk, édesanyám is nagyon fiatalon lett fehér. Talán azért, mert hollófekete hajunk volt, amiben nagyon látszanak az ősz hajszálak. Ezért tizennyolc éve festetem."
    
A történelem is feljegyzett különös eseteket, Marie Antoinette például egyetlen éjszaka alatt őszült meg a halálra várva, Barbara Bush pedig pár hét alatt lett fehérhajú, míg leukémiás kislánya halálos ágyánál virrasztott. A bőrgyógyászok egyik tábora szerint a traumák, sokkszerű élmények tényleg képesek hirtelen őszülést előidézni, míg a másik tábor azt állítja, hogy csak a színes hajszálak hirtelen kihullásáról van szó, amely miatt az őszek jobban láthatóvá válnak. (Judit esete ez utóbbira mondjuk éppenséggel rácáfol.)

A jövő

Bizony érdemes elgondolkozni az ősz haj divatba hozásán, de nem csak az általa nyújtott különleges esztétikai benyomás miatt. A legújabb kutatási eredmények szerint ugyanis igen komoly következményekkel kell számolnia azoknak, akik hosszú ideje festik a hajukat. (Ne csak nőkre gondoljunk, hisz a férfiak köztük is akad példa: a Twin Peaks és a Született feleségek sztárja, Kyle MacLachlan is így védekezik az őszülés ellen, de magyar sztárokat is említhetnénk). Halállal és súlyos betegségekkel végződő esetek nyomán kezdték el pár éve az EU-s hajfestékeket újravizsgálni, miután kimutatták, hogy a fodrászok körében gyakoribb a hólyagrák, és a hajfestéket használók 80 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek limfómában (köztük is különösen azok, akik már a 80-as években is használtak festékeket).


A hófehér hajkorona bája...

Nem árt tudni, hogy az ősz hajat nem is mindegyik festék fogja be, hanem csak az erősebb vegyi hatóanyaggal rendelkezők. Orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy súlyos nehézfémmérgezést és rákot lehet kapni a hajfestékektől, ezért olyan természetes alapanyagokból álló hajfestékeket tanácsos használni, mint például a henna. Hazánkban már kaphatók a német ökoteszt emblémájával ellátott hajfestékek is, amelyek garantáltan nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat.

Tehát ma már okosan is lehet takargatni az őszülést (persze nem azokkal a samponokkal, amiket a hiszékenyeknek árulnak) - az viszont egyáltalán nem biztos, hogy holnap még érdemes is lesz. A lényeg mindenesetre ez ügyben is ugyanaz, mint mindig: viseljük úgy a hajunkat, ahogy jól érezzük vele magunkat, és közben ne ártsunk a szervezetünknek.

Központi adminiszrátor (noilapozo)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Titkokat árulnak el gazdáikról a luxusautók
Százszázalékos biztonsággal soha nem működhet a statisztika, az átlagot mégis jól le lehet írni számokkal.
Fül- és testgyertya - tisztít és gyógyít
A dél-amerikai indiánok "találmányának" napjainkban is hasznát vehetjük
Szex: Mit kezdj a gátlásos férfival?

Megszoktad, hogy érted hajtanak, téged próbálnak ágyba csábítani?

Palacsintológia, avagy a palacsintasütés technikája
Nem hisszük, hogy nagy vitát kavarna az az állítás, hogy a palacsintát mindenki szereti.
Pörögj az egészséges ételektől egész nap!
Nehezen tudsz ébren maradni, mindig kótyagos vagy, és nagy erőfeszítésekbe kerül
Az értelmiségieké a szexuális társkeresés?
A szexpartner kereső oldalak ismertsége igen gyors ütemben nő.
Legapróbb autó a világban
Perr Vatkins 47 éves angol létrehozta az egyedülálló autót
Tegyél rendet a telefonodban!
Valószínűleg minden évszakban rendet raksz a ruhásszekrényedben,
Kaviár
Az emberiség már az ősidőkben észrevette - és kihasználta -, hogy a különböző halfajták nőstényei ikrákat
Tíz parancs lakásvásárláshoz
Mindenkinek megvannak a maga szempontjai, amikor a lakásvásárlás mellett dönt, és ez így is van jól.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.