Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Október 22. Hétfő, Elöd
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

A hat legdivatosabb fogyókúra

A fogyókúrának  Magyarországon inkább az elméleti jelenléte figyelhető meg, de ilyen területen kétségtelenül hatalmas divat. Sokan diétáznak valamilyen formában. Keveset esznek, nem esznek gyorséttermekben, nem esznek este, nem esznek reggel, nem esznek húst, vagy éppen csak és kizárólag „bio” címkével ellátott termékre vetik rá ölelő tekintetüket a közértben. Lehet persze, hogy néha mégis beüt egy kis bűnözés, nincs már más nyitva, valaki valami fergetegeset készít este otthon. Az is elképzelhető, hogy a biotermék nem is annyira bio, de ez más kérdés.


A fogyókúra örvénylő divatjai az Egyesült Államokban vetik a legmagasabb, legfodrosabb, legszínesebb hullámokat. Egészen történelmi hangulatba kerül az ember, hogyha utána néz a dolognak. Csodadoktorok, csodamódszerek, csodasütik mágikus kavalkádja.
 
A diétázás célja legtöbb esetben a súlyfelesleg leadása. Ezen célt a kontrollált étel- és italfogyasztás, valamint a rendszeres testmozgás kombinációjával lehet leginkább elérni. Diétázhatnak azonban azok is, akik hízni akarnak, vagy egyszerűen csak stabilizálni szeretnék a testtömegüket. A fogyókúra már egy alosztály, és igencsak túlhízza a többi kategóriát, méreteit tekintve. A fogyás három területre terjedhet ki. Az ember veszíthet zsírt, izmot, vagy vizet. A túlsúlyos emberek nyilván a legelsőtől igyekeznek megválni.

A fogyókúrák korlátozzák, vagy megtiltják bizonyos ételek, alapanyagok fogyasztását. A különböző általános módszerekkel az a gond, hogy ami az egyik embernél beválik, könnyen lehet, hogy egy másiknál nem. Ez egyszerűen azon okból fakad, hogy az adott diéta más életvitelt folytató, eltérő anyagcserével bíró ember esetében nem tudja ugyanazt a hatást kiváltani. A másik probléma az, hogy a fő nehézséget nem is a fogyás, hanem a elért eredmények fenntartása jelenti. A jelentősen lefogyott emberek túlnyomó többsége egy éven belül visszakerül oda, ahonnan elindult, és megkezdődik a libikókaszerű folyamat, ami nem egészséges.

Azzal, hogy étkezünk, tápanyaghoz, energiához juttatjuk a szervezetünket. Ennek ideális mivolta függ attól, hogy miket, mikor, milyen arányban eszünk, és hogy a szervezetünk ezt hogyan képes feldolgozni. Utóbbi sok faktortól, például testsúlytól, vagy bizonyos hormonális jellegzetességektől is függhet. Fontos tényező az étkezések gyakorisága. Törekedjünk arra, hogy napjában többször, keveset együnk, azaz egyenletesen osszuk el a táplálékbevitelt a nap során, szemben azzal, hogy a napi bevitelt 2-3 étkezésbe sűrítjük.

Meg kell említeni még a pszichológiai aspektust. Az éhségérzet elnyomására különböző technikák léteznek. Példa erre az alacsony keményítő-tartalmú ételek fogyasztása a teltségérzés előidézésére. Ezzel megakadályozható a túlevés. Jó módszer a fizikai terhelés, sok víz ivása, és az alvás is.

Az emberi emésztőrendszer a táplálék alkotórészecskéit, a monomereket különféle enzimek segítségével bontja le. Az alapvető tápanyagok: fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok, és a víz. Ezek mind rendkívül fontosak, tehát fogyasztani kell őket, csak a megfelelő módon és mértékben.

Kis utánajárással több, mint 50 féle elterjedt módszerre lelhetünk. Ezek nem ismeretlen, néhány ember által használt módszerek, legtöbbjükre kisebb-nagyobb vállalatbirodalom épül. Íme néhány a legnépszerűbbek közül.

1. Atkins-diéta
Atkins doktor hagyatéka. Húst hússal
© sxc.hu

A lényege az, hogy a szénhidrátokat kiáltja ki közellenségnek. A koncepció azon alapul, hogy a szervezetünk először a szénhidrátokat bontja le. Ha nem fogyasztunk sok szénhidrátot, a szervezetünk kénytelen lesz zsírt égetni, hogy energiához jusson, így fogyást idézhetünk elő.

A fogyókúrának négy fázisa van. Először csak napi 20 gramm szénhidrátot visz be az alany, viszont korlátlanul ehet fehérjét és zsírokat. Ezt az adagot aztán lépésenként 5 grammal növelik, amíg el nem jut az alany a személyes maximumáig, amely 60-90 gramm között mozoghat. Ezzel szemben egy átlagos ember napi bevitele 250 gramm körül mozog.

Az Atkins-diéta alkalmazása esetén a cukornak és a szénhidrátoknak kis túlzással búcsút inthetünk. Ugrik a tészta, a desszertek, a sör, vagy például a krumpli, sőt a rizs is. Helyettük lehet sok húst meg tojást enni. Előnye az alacsony zsírbevitelen alapuló diétákkal szemben, hogy viszonylag hamar produkál eredményt. Jó módszer lehet olyanok számára, akik a vércukorszintjüket árgus szemekkel figyelik. Komoly fizikai terheléssel járó munkát végzők számára nem alkalmazható.

2. Weight Watchers (Súlyfigyelők)

Ez az egyik legjobbnak tartott módszer a világon. Léteznek hazai mutációi is, de ez közel sem jelenti azt, hogy magyar találmány volna, sőt. A lényege az, hogy az egyes ételeket pontrendszerbe helyezik, és meg van szabva, hogy adott fogyókúrázó hány pontot ehet össze adott időtartam alatt. 

Kétségtelenül a világ egyik legnépszerűbb versenyzője a fogyókúrás módszerek örök küzdelmében. Az ételek pontozása attól függ, hogy mennyi kalóriát, hány gramm zsírt és rostanyagot tartalmaznak. Bármit lehet enni, de csak az adott pontértéken belül. Ezzel természetesen búcsút kell inteni a nagy lakomáknak, de néhány egészen elképesztő módszerrel szemben ez emberséges, és ami még fontosabb, könnyen követhető.

3. Macrobiotic (Hosszú élet)

Csak akkor szabad enni, ha az ember éhes. Lassan meg kell rágni az ételt. Ezek nem hangzanak nagy találmánynak, de ha belegondolunk, kevés ember van, aki ezt a két ésszerű szabályt betartja. A módszer persze nem merül ki ennyiben. Az egész mögött egy általános filozófia húzódik meg, mely szerint éljünk összhangban a természettel, legyünk tudatosak abban, hogy mit tömünk a szánkba. 

Ez a diéta leginkább vegetáriánus, némi hal és tenger gyümölcsei azért belefér. Gyakorlatilag egy „kevés zsír, sok rost” módszerről van szó, amelynél meg van szabva, hogy százalékosan mit kell magunkba diktálni: 50 százalék teljes gabona (barna rizs, teljes kiőrlésű liszt, zab, árpa, stb.), 30 százalék zöldség (bár krumplit, paradicsomot, padlizsánt és paprikát nem igazán), 10 százalék babfélék, 10 százalék leves (leginkább Miso leves). Emellett kevéske hal és tenger gyümölcsei, kevés dióféle és különböző magvak, helyi gyümölcsök, némi gyömbér, kovászos uborka, és sok-sok zöldtea. 

Az ételek elkészítésébe millió faktor játszik be: éghajlat, kontinens, évszak, kor, nem, aktivitás, és azóta, hogy mióta gyűri a diétát a delikvens. A legtöbb ételt megpárolják, blansírozzák, vagy hasonlók, nem mennek rá extra mértékben a nyers dolgok fogyasztására. Ki itt belépsz, ints búcsút a húsnak, tejtermékeknek, koffeinnek, és mindennek, ami nem a Földanyától való, és nem yin vagy yang.

4. Perricone-diéta

Ez nem is annyira diéta, mint inkább az örök fiatalság titka. Fogyni is lehet azért vele, de legalább ugyanilyen fontos a szép, ráncmentes bőr is. Gyakorlatilag egy egészséges táplálkozásra serkentő terv. Sok zöldséget és gyümölcsöt kell enni, nagyon sok halat, teljes kiőrlésű dolgokat, hüvelyeseket, zöld teát. Nagyon sok vizet kell inni. Nem szabad enni rizst, tésztát, kenyeret, kristálycukrot, vörös húsokat, de bizonyos zöldségeket sem, így a krumpli, a répa és a kukorica is tiltott.

Nyers zöldségek, minden mennyiségben
© sxc.hu
Antioxidánsok minden mennyiségben: sok áfonya és sárgadinnye a bendőbe. A szentírás ez esetben egy index, amely a szénhidrátok hatását mutatja meg a vér glükószintjére. A lényeg az, hogy olyat kell ennyi, ami alacsony indexet produkál, meg amiben omega 3 zsírsavak vannak (diófélék, olívaolaj, lazac). Olyat pedig, ami magas indexet produkál, természetesen nem, tűzre vele, persze nem grillre.

5. The Zone (A zóna)


Benne lenni a zónában, ez mindannyiunk álma. Sok fehérje, sok zsír, kevés szénhidrát. Már mindenkinek ismerősek a kulcsszavak, így nem kell magyarázkodással tölteni az időt. A lényeg az, hogy csúcsra járatjuk a gépet, ami jelen esetben a testünk. Ennek titka az arányokban rejlik.

Az alapvető tápanyagok csoportjai szerint: 40 százalék szénhidrát, 30 százalék zsír, 30 százalék protein. Búcsút mondhatunk a koffeinnek, a mesterséges édesítőszereknek. A fontos az, hogy minden étkezéskor tartani kell az arányt, így természetesen a „benyomok egy fél disznót, tisztán” jellegű módszerek nem használhatóak.

Persze ezt a 40-30-30-at elég macerás mindig kikalkulálni. Ráadásul, bár kevés kalóriát eszik az ember, bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból kevés jut a szervezetébe. Negatívum még, hogy a kevés szénhidrát miatt nehezen bírja az ember a komolyabb fizikai megterhelést.

6. Raw Foods (Nyers ételek)

Érzékletes név. Mivel a főzés-sütés során az étel tápértéke csökken, ez a diéta a főtt étel helyett a nyers fogásokat preferálja. Ezek telek vannak a számunkra szükséges enzimekkel. Így persze sok dolog kiesik a hűtőnkből. Nyers krumplit vagy oldalast kevéssé csócsál az ember. Ellenben jöhetnek a gyümölcsök, és a nyersen is élvezhető zöldségek. Felejtsünk el mindent, ami valaha 48 fokos hőmérsékletű állapotba, vagy a fölé kúszott.

Kedvelt ezek mellett a Japán-diéta, amely egyszerűen annyit jelent, hogy japán ételeket kell enni. Ebben az esetben igaz a tétel: Japán 127 millió lakosa nem tévedhet! Vannak durvább módszerek is. A Bébiétel-diéta esetében napi 3 étkezésből 2 helyett bébiételt kell enni. A Káposztaleves-diéta csak 7 napig tart, de addig csak az említett csodát lehet enni, és mellette minden nap egyvalami mást, természetesen utóbbi meg van határozva. A Grapefruit-diétában minden étkezés előtt meg kell enni egy fél grapefruitot, és napi kalóriabevitel lehetőleg maradjon 800 alatt. A Juharszirup-diéta inkább nevezendő tisztítókúrának. Maximum egy hétig űzhető, drasztikus folyományai vannak. Víz, citromlé, juhar- és pálmaszirup, borssal vagy gyömbérrel ízesítve. Egy hétig. Nyami. 

Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
6 tipp - így legyen több pénzed
A bértárgyalások mindig is a meglehetősen nehéz beszélgetések közé tartoznak a szakmai életben
A világ legmagasabb spája
Nincs a világon magasabban fekvő spa a hongkongi Ritz-Carlton
Lord együttes

Interjú a Lord együttessel

Lesd el Megan Fox extracsábos sminkjét!
Szerinted is őrülten szexi Megan Fox?
Öt dolog, amitől felforr a férfiagy
Mi fiúk tudjuk, hogy a férfiak agya másképpen működik, mint a nőké.
Eladó Gianni Versace miami villája
Százmillió dollárért kínálják megvételre a néhai Gianni Versace miami villáját,
Jordan Carver legújabb fotói
Vegyünk egy pillantást Jordan Carver legújabb képeire.
Mit főzzek ma - Bakonyi sertésszelet
Bakonyi sertésszelet
Interjú Kirschner Anna fotóssal, az Anna Kirschner Photostudio vezetőjével
Interjú Kirschner Anna fotóssal, az Anna Kirschner Photostudio vezetőjével
A világ legkisebb anyukájánál 14 hónapos fia is magasabb!
A 25 éves brit Amanda Moore egy ritka csontbetegségben szenved, aminek következtében
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.