Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2020. Június 02. Kedd, Kármen, Anita
   
RÓLUNK
DÍJAINK
DÍJAZOTTAK
TÁMOGATÓI SZINTEK
SAJTÓSZOBA
SZTÁRVILÁG
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
PROGRAMAJÁNLÓ
GASZTRONÓMIA
FASHION
FOTÓ
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓ - ADATKEZELÉS - SZERZŐI JOG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú Polgár Zoltánnal, a villányi Polgár pincészet borászával

Kiváló magyar borász - Interjú Polgár Zoltánnal, a villányi Polgár pincészet borászával

Mikor és milyen indíttatásból kezdett borászattal foglalkozni?  Hogyan indult el a Polgár pincészet?

A borászattal gyermekkorom óta kapcsolatban vagyok. Már dédszüleim és nagyszüleim és iskola igazgató édesapámnak is volt szőlőjük, pincéjük boruk. Édesapám is a szőlejében pihente ki a délelőtti iskolai teendőit. Pécsett a Nagy Lajos Gimnázium borászati Szakközép osztályában érettségiztem. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Általános kertészmérnöki szakán szőlőtermesztésből diplomáztam. Nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy az egyetemi évek végén ajánlatot kaptam tanársegéd állásra a borászati tanszékre. Baranya haza vonzott és a Villány-Siklósi Állami Gazdaságnál kezdetem el dolgozni.


Első saját szőlőültetvényemet Villányban 1975. tavaszán még diákként telepítettük Katalinnal. 1975. őszén eladtam nagyszüleimtől kapott Trabantunkat és 1 ha termő ültetvényt vásároltunk az árából. Erről az ültetvényről 1976-ban szüreteltünk először a Villány Borvidéken már saját pincébe.


Milyen fajtákat termeszt? Mekkora területen gazdálkodik?

Tevékenységükre a teljes vertikum - szőlőtermesztés (több mint 50 ha-on gazdálkodunk),szőlőfeldolgozás, borkezelés, palackozás, borkereskedelem, vendéglátás (bor-idegenforgalom) vállalása a jellemző. 

Alapító tagjai Villány-Siklósi borútegyesületnek,  illetve 1992-ben megalakították Villány Környéki Vendégfogadók Egyesületét.


Évi 180 000 palackot és 400 hl hordós bort értékesítenek, elsősorban éttermeknek, szállodáknak, valamint a pincéjükbe látogató magánszemélyeknek. Termékeikkel az igényes fogyasztókat célozzák meg. Így kerültek a legjobb éttermek, szállodák itallapjának rangos tételei közé.


Tudatosan - mondhatni megszállottan - törekszenek a Villány-siklósi borvidék értékeinek, borai minőségének elismertetésére. A borvidék valamennyi jellegzetes fajtáját műveljük.


Nagyon fontos tartjuk a jó termőhely megválasztását a szakszerű szőlőtermesztés. Ezért nagy figyelmet és időt fordítanak a kézi zöldmunkákra, a termés és a lombfelület nagyságának összhangjára, a fürtök fényellátottságára.


A termés szabályozása - maximum 5-7 tonna hektáronként! - és az említett zöldmunkák eredményeképpen csaknem minden évben magas mustfokkal szüretelünk.


A szüret ahogy régen a főhercegi szőlőben- több menetben zajlik. Az érettségtől függően fajtánként akár háromszor is szüretelnek.

Szőlőterületeik nemcsak Villányban vannak, hanem a borvidék siklósi részén is. Így a villányi magántermelők közül nálunk található a legnagyobb fehérbor választék.

Melyik a kedvenc bora a pincészetben?

Kedvenc fajtáim természetesen a Hungarikumok. Fehér borok közül nagyon kedvelem a Hárslevelűt, fantasztikus tiszteletreméltó szőlőfajtának tartom. Vörösek közül pedig a Kadarka amely nagyon sok arcát mutatta meg nekünk Villányban. 2005-ben aszúsodót szemeket is sikerült szüretelnünk, így keletkezett a Kadarász.


Bizonyára versenyekre is nevezi a borait! Milyen sikereket ért már el?

Elixír Cuvée barrique 2000

Alpok-Adria Nemzetközi Borverseny 2004. - aranyérem Concours Mondial de Bruxelles 2004. - ezüstérem Challenge International du Vin 2004. - ezüstérem 49. Ljubljanai Nemzetközi Borverseny 2003. - aranyérem IV. Országos Pannon Bormustra 2003. - Csúcsbor XXVIII. Országos Borverseny 2003. - aranyérem I. Európai Női Borbíráló Verseny 2003. – ezüstérem VinAgora Nemzetközi Borverseny 2002. - ezüstérem V. Páneurópai Vörösborverseny 2002. - aranyérem


Elixír Cuvée barrique 1997

III. Országos Pannon Bormustra 2002. - Csúcsbor V. Páneurópai Vörösborverseny 2002. - aranyérem Alpok-Adria Meghívásos Nemzetközi Borminősítés 2002. - aranyérem Királyi Bor, 2001

Polgár Cuvée (Cabernet sauvignon és franc Cuvée barrique) 2000

V. Országos Pannon Bormustra 2004. - CsúcsborLes Citadelles du Vin Nemzetközi Borverseny 2003. - Thropée ExcellenceDecanter

Pinot noir barrique 2001

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2002. - ezüstérem


Cabernet franc barrique 2001

50. Ljubljanai Nemzetközi Borverseny 2004. - ezüstérem

Cabernet franc barrique 1999

V. Páneurópai Vörösborverseny 2002. - aranyérem

Kadarka Siller 2002

VIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj 2003. - ezüstérem Playboy bora 2003.

Kadarka Siller 2003

"Nemzeti ételeink és boraink harmóniájának versenye" 2004. - legtöbb kategóriában aranyérmet nyert bor különdíja

Syrah 2003

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2004. - aranyérem


Cabernet Franc 2003

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2004. – ezüstérem Főváros bora 2006raDecanter Bruxelles: ezüst érem

Alpok-Adria borverseny: aranyérem

Kadarász 2005

Decanter 2008

2. Szarajevói Nemzetközi Borfesztivál 2009 - aranyérem

Aranyhárs 2006

2. Szarajevói Nemzetközi Borfesztivál 2009 - aranyérem

Van olyan esemény, amelyre fordulópontként emlékszik?

Fordulópont az életünkben:1990 mikor mind a ketten Katalinnal főállásként a borászatot választottuk az akkor még kétes egzisztenciának, amit mai napig nem bántunk meg. 1992-1993-ban Sevillai Világkiállításra 4 bort válogattak pincészetünkből. A magyar pavilon sikerbora az a 1989-es Cabernet Sauvignon volt, amely még abban az évben a bor nagy aranyérmet nyer Ürgüpben, sőt Champion díjra is jelölték. 1993-ban Gere Attilával és családjával együtt képviseltük hazánkat a Kertépítészeti Világkiállításon. Ez a németországi bevétel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy új telephelyen, egy új pince és borászati üzem alapjait rakhattuk le.

Mitől jó a villányi bor? Milyenre szeretné formálni a Polgár pince borait?

Az hogy mitől jó egy bor az több tényező függvénye, alapkőzet, talaj ami Villányban különösen gazdag ásványi anyagokban és  a borvidéknek speciális a klímája és mikroklímája. Sok függ a dűlők kitettségétől és természetesen az emberi tényezőtől, hiszen a borok vissza kell hogy tükrözzék a borász személyiségét.

Mi a Polgár Pincészet borait a legjobb minőségű szőlőkből a lehető legtermészetesebbre szeretnénk formálni. Igyekszünk vegyszer nélkül termelni a szőlőt, környezettudatosan gazdálkodni és a terméskorlátozással termelt szőlőből bor egyéniségeket termelni. Hisszük azt, hogy akik a boraink kóstolják felismerik benne pincénk ízét és szellemiségét. Borainkból tükröződik a természetesség és a tradíció tisztelete, csakúgy mint a szakmaiság és az elegancia. Szlogenünk, filozófiánk is ez: Tradíció, Szakértelem, Elegancia. Ha ez megvan, az maga a Harmónia.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatói a villányi Polgár Pincészet közreműködésével olyan kémiai és orvosbiológiai vizsgálatokba kezdtek, amelyek felderíthetik a borokban megtalálható biológiailag aktív molekulák hatásait az emberi szervezetre. A kutatások kiemelkedő eredménye a Polgár Pincészet gondos ökogazdálkodás keretében művelt szőlőiből készült vörösborok antioxidáns tartalmának meghatározása, illetve az említett borok szív és érrendszerre gyakorolt hatásának vizsgálata.

Vendéglátás

A villányi Bortrezor® Pince

A Bortrezor pincerendszert a honfoglaláskor magyarok kezdték az egykori templomhegyen, a mai Aranyhegyen építeni. Jelenlegi nagyságát az 1800-as évek első évtizedében, a Fürst családnak köszönhetően nyerte el.


A Polgár család rendkívül romos állapotban, 1996-ban vásárolta meg a pincerendszert, és alakította meg a Bortrezor Klubot, illetve látott neki a felújítási munkáknak.


Ódon falak között Polgárék modern konyhájában és tradicionális kemencékben ,nagymama receptjei alapján főznek, sütnek, megőrizvén tradicionális konyhánk étkeit. 


A konyhai alapanyagok a mangalica, szürkemarha, racka, nyúl, fácán és szarvas vagy saját tanyájuk terméke vagy a vadászterületünk természeti kincse, aminek ízeit hűen őrizve tesszük az asztalára.


Forduljon hozzájuk bizalommal, ha ballagást, eljegyzést, esküvőt, osztálytalálkozót, szakmai találkozót vagy konferenciát szervez, vagy ha “csak” egy tiszta ízű természetes borra vágyik amelytől garantáltan nem fájhat a feje.

A Polgár Pincészet konferenciaterme és a környéken egyedülálló Bortrezor® Pincéje kimagasló színvonalú szolgáltatásaival áll kedves vendégei rendelkezésére. A Bortrezor® Pince rendezvényei közül megemlítendő a maradandó és kellemes élményt nyújtó Pünkösdi Borbál Borkirály és Borkirálynő választással, a novemberi Újborköszöntő az ökomenikus boráldással, köztük a Polgár Pannon Primőr borok bemutatásával.

Szálláshely biztosítása a Polgár Panzióban

A borozgatástól megfáradt vagy a kellemes falusi környezetre vágyók szépen berendezett igényes szobák közül választhatnak a 30 férőhelyes Polgár Panzióban. A mediterrán udvarral és külön étkezővel ellátott szállóhely egész évben várja kedves vendégeit.


Milyen távlati céljai, tervei vannak a borászat területén?

Távlati céljaink. Szeretnénk befejezni a Panzió bővítését és a mai igényeknek megfelelően komfortossá tenni és a pincészet folyamatos technológiai fejlesztést igényel. 

Minden borász álma  „nagy Cuvée-t”alkotni. Az én álmon egy tradicionális fajtákból összeállított cuvée, nem bordeaux-i fajtákból. Mivel egyik álmomat a kadarka aszú elkészítését már megadta a sors ebből készült a Kadar-Ász.Úgy gondolom a hungaricum „nagy Cuvée” álmom is teljesülni fog. A legtávolibb álmunk pedig az, hogy gyermekeim és társaik hasonló szellemiséget ápolva viszik tovább a szülői örökségünket. Jó lesz azt látni, hogy ők már könnyedebben haladnak és még természetsebben élnek együtt a Borral.

Mire a legbüszkébbek?

Családom, 1996: Év borásza, teljes munkásságom, túl az 50-en búvárvizsgát tettem.

Ars „borétika”:

„A hagyományok tiszteletben tartása mind a szőlőművelésben, mind a borkészítésben az alap. Ehhez mind magam, mind családom állandóan fejlesztjük szaktudásunkat, hogy a szőlőből a lehető legkíméletesebb módon, a természet értékeit megőrizve készítsük a borokat.”


„A természet szeretete, a természetesség megőrzése nagyon fontos számunkra. Ma már jó néhány dűlőben gyakorlatilag bio körülmények között neveljük a szőlőt, nem alkalmazunk semmilyen vegyszert, se a gyomirtáshoz, se a rovarirtáshoz. Csak a természetes védekezés módszereit alkalmazzuk, ahogy régen a nagyszüleink, dédszüleink tették. S a természetes módszerek elkísérik a szőlőt azon az úton is, amelyen borrá nemesedik.”

                                                                                                                                           Polgár Zoltán

Kapcsolat:

7773 Villány, Hunyadi János u. 19. 

www.polgarpince.hu

Borrendelés, logisztika:

Tel, fax: 72/492-053, bor@polgarpince.hu

Vendéglátás:

Tel, fax: 72/492-053,
panzio@polgarpince.hu

Iroda és általános információ

Tel, fax: 72/492-194, info@polgarpince.hu

Polgár Panzió
7773 Villány, Hunyadi J. u. 19.

A villányi Bortrezor Pince
7773 Villány, Arany J. u. 7.

Konferenciaterem
7773 Villány, Rákóczi u. 32.

Polgár Étterem és Bortrezor
1061 Budapest
Király utca 20.
1/328-3013
info@polgarboretterem.hu
www.polgarboretterem.hu


Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Imogen Thomas bikinis képei
Imogen Mary Thomas, brit színésznő, modell, szépségkirálynő és valóságshow szereplő.
Timea Majorova többszörös világbajnok fitneszmodell
A Citistar-t az a megtiszteltetés érte,
Interjú Nagy Petrával, a Citistar Kommunikációs managerével

Interjú Nagy Petrával, a Citistar Kommunikációs managerével.

Citistar Selencion 2010
Képek a bálról
Interjú Danis Grétával, egy fiatal, tehetséges modellel
Topmodell
Punkanimals
Photoshop 
Interjú Kattra Imrével, az etyeki Kattra pincészet borászával
Kiváló magyar borász - Ezúttal egy nagyszerű etyeki borászt, Kattra Imrét mutatnánk be.
Citistar Selencion 2010
Citistar Selencion 2010 díjazottak
Denise Milani
Denise Milani a legnépszerűbb modell az interneten.
Csak egy kis photoshop
Alekosz "alsót" a parlamentbe
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.