Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2017. Október 20. Péntek, Vendel
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú dr. Bodri Istvánnal, a szekszárdi Bodri pincészet borászával

Kiváló magyar borász - Interjú dr. Bodri Istvánnal, a szekszárdi Bodri pincészet borászával

Mikor és milyen indíttatásból kezdett borászattal foglalkozni?  Hogyan indult el a Bodri pincészet?

4 éves koromtól járok ki a szőlőbe és ettől az időponttól kezdve meghatározta az életemet. Fiatal koromban nem szerettem a hajnali felkeléseket, a kapálást, a permetezést és a zöldmunkát, de ennek ellenére megtanultam a munkafolyamatokat. A korral megjött a szőlő és a bor szeretete.


Az előzményekről azt kell tudni, hogy már az ötödik generáció öregbíti a família hírnevét. A mostani vállalkozás felemelkedése 1992-ben kezdődött, akkor nyílt meg a Bodri-borozó, ahol kezdetben folyó változatban értékesítették termésüket. Jelenleg hárman munkálkodunk a további előrelépésen.


Édesapám, aki még ma is teljes erejével kiveszi a részét a munkából. Én a borokért vagyok felelős, Tibor testvérem pedig a vendéglátásban és a kereskedelemben mozog otthonosan.


A Bodri Pincészet már 5 generáció óta foglalkozik borkészítéssel, de a palackozást 1997-ben kezdtük és két éve csinálom ezt főállásban.

Milyen fajtákat termeszt? Mekkora területen gazdálkodik?

Jelenleg 25 hektár termő szőlőterülettel rendelkezünk . Faluhely-dűlőben található 11 hektár, a szomszédos Gurovica-dűlőben 11, emellett Csötönyi-völgyben, Gesztenyésben és Iván-völgyben is vannak kisebb területeink.


A fehér fajták közül a sauvignon blanc és az olaszrizling van többségben, van egy kis rajnai rizling és chardonnay is. Kékszőlőink: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon és franc, merlot, továbbá egy kis zweigelt és pinot noir.


Feldolgozónkat modern koracél tartályokkal szereltük fel, teljes kapacitásunk alapján akár kétszáz tonna szőlő fogadására is képesek vagyunk. Itt persze még nem tartunk, a 2004-es évjáratban 40 ezer palack bort töltöttünk, 2005-ből 60 ezer palackot. Terveink szerint 100 ezer palack körülire bővülhet majd a termelésünk. Alapkoncepciónk egyszerű.: kiváló szőlőből kiváló bort készíteni.


Ennek jegyében fontos szempont a terméskorlátozás. Minőségi boraink esetében átlagosan egykilós tőkénkénti terhelést tervezünk, ám a természet néha közbeszól, mint például 2005-ben, amikor mindössze hatvan dekagrammot szüretelhettünk egy tőkéről.


Melyik a kedvenc bora a pincészetben?

Ez mindig változik, mert van mikor egy rozé, van mikor egy kadarka és van mikor egy bikavér. Ez mindig változik.


Bizonyára versenyekre is nevezi a borait! Milyen sikereket ért már el? Van olyan esemény amelyre fordulópontként emlékszik?

Fajtaboraink között a Kékfrankos Selection van az élen, pincészetünk csúcsbora a legerősebb tételeinkből készült cuvée-nk, az Optimus. Másik két házasításunk a Civilis Cuvée, és természetesen a Bikavér, a Szekszárdi borvidék legendás bora. Az Optimus házasítást nem készítjük el minden évben, csak akkor, amikor az alapanyag magas minősége erre lehetőséget ad. A 2005-ös évjárat ilyen okokból kimaradt, de 2006-ból újra lesz Optimus. Csúcsborunk minden esetben három fajta. Cabernet sauvignon és franc, valamint merlot. Házasítása, az érlelés során 24 hónapot tölt kisméretű tölgyfahordókban.

Eredmények:

Számos borversenyen elindultunk és sok szép díjat nyertünk. A legfontosabbnak az alábbiakat tartjuk: Les Citadelles du Vin, Franciaország: Ezüst, amelyet a 2003-as Kékfrankos Selection kapott, továbbá bronz, amelyet a szintén 2003-as Optimus Cuvée érdemelt ki. A Brüsszeli Nemzetközi Borversenyen a 2003-as Kékfrankos ezüstöt kapott. Ugyanez a bor Bordeaux-ban (Challenge International du Vin) bronzot szerzett.

Kékfrankos Selection minőségi száraz vörösbor

A Selection borok a pincészet csúcsborai, melyek csak különlegesen magas minőséget elérve kerülhetnek forgalomba. Ez a bor Faluhely-dűlő-ben termett, válogatott kitűnő minőségű szőlőből készült. Erjesztése teljes kontroll alatt az egyik legmodernebb, speciálisan az ilyen tételek előállítására készíttetett tartályunkban történt. A fermentáció után a bor 16 hónapig másodtöltésű, kisméretű tölgyfahordóban érlelődött, majd az ezt követő palackozás után még 12 hónapot pihent palackban.


Optimus Cuvée minőségi száraz vörösbor

Az Optimus Cuvée a Selection sorból kiemelt önálló márkanevű csúcsbor, ami a pincészet legjobbjainak a legjobbja. Az alapborok csak hibátlan minőségű Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon szőlőből készültek. Erjesztésük teljes kontroll alatt az egyik legmodernebb, speciálisan az ilyen tételek előállítására készíttetett tartályokban történt. A fermentáció után a borok 12 hónapig külön-külön első töltésű, közepes égetésű, kis tölgyfahordókban érlelődtek, majd házasításuk után még 12 hónapra visszakerültek további érlelés céljából. A bor a palackozás után 12 hónapot pihent palackban.


Fordulópont 2003-ban, az új telepítések első termése és a modern feldolgozó építése.

Mitől jó a szekszárdi bor? Milyenre szeretné formálni a Bodri pincészet borait?

Megvan a tüzessége, a gyümölcsössége és a testessége. Gyümölcsös, jó ivású, érdekes, karakteres standard és prémium borokat.


dr. Bodri István, a Szekszárdi Hegyközség elnökeként milyennek értékeli a 2008-as évjáratú magyar borokat? Milyen a magyar borversenyek színvonala?

A 2008-as évet jónak értékelem. Olyan, amilyenné a borversenyt szervezők szeretnék. Pl. egy VINAGÓRA, egy PANNON BORMUSTRA….amelyek nemzetközi versenyek, nemzetközi szinten bírálnak és ezek magas szintű borversenyek.

Bodri Borház egyik specialitása a vörösboros marhalábszár pörkölt, illetve a házi lekvárral készült palacsinta. Megosztaná az olvasókkal a két étel receptjét?

Egyszerű marhapörkölt, itt a vörösbor a fontos. A palacsintánál meg a baracklekvár a fontos.


Milyen távlati céljai, tervei vannak a borászat területén?

Kiváló minőségű borokat szeretnénk készíteni. Egy nagy pinceberuházásunk indul / 1700 négyzetméter / amely a jövő évben lesz készen.

Szálláshelyeink:

Jól tudjuk, hogy egy hangulatos, késő estébe nyúló borkóstolás után az a legjobb, ha a vendégnek már sehová sem kell mennie, mert a szálláshelyek a pincénél rendelkezésre állnak. 

Faluhely-dűlő


Halásztanya

Pinceétterem

Ezenfelül Szekszárd belvárosában is nyitottunk 2004-ben egy pinceéttermet-bormúzeumot, ahol megint csak van hely bőven: ott százhúsz borkedvelő kortyolgathatja egyidejűleg a legjobb Bodri-borokat.



Kapcsolat:
Bodri Pincészet
7100 Szekszárd, Vitéz u.1.
Telefon: (36) 20 440 6666  (36) 20 440 6660 (36) 20 440 6022
(36) 74 887 200
    
Bodri Pincészet (Étterem, bormúzeum)
Cím: 7100 Szekszárd, Munkácsy u. és Kálvária u. sarkán
Telefon: (+36) 20 9823-993 Fax: (+36) 74 416-903
E-mail: bodribor@t-online.hu
www.bodribor.hu

Előzetes bejelentkezés esetén hangulatos pincei kóstolóra is lehetőséget biztosítunk.


Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Úszógumi és fürdőruhaszezon
Lassan beköszönt a fürdőruhaszezon, aminek teljes szívből csak azok tudnak örülni, akik lelkiismeretesen végigsportolták a telet
Megéri-e a flört és ami utána jöhet?
Huncutságra készülve, vagy előrelátó óvatossággal mérlegelheted: kikerülhető a flört az életedben,
8 ok, amiért többet eszel a kelleténél
Úgy érzed, éhes vagy, pedig nem is.
Durva hibák a fogyókúrában!
5 jellemző fogyókúrás hibát szedtünk össze.
A legjobb strandok
A legtöbb embernek bármilyen vízpart megfelel, ha a hőség elől akar menekülni, és van,
Gasztrointerjú Kovács Lászlóval, a „La Fiesta” csapat kapitányával
Az interjút a Gasztroblog-világban "Az Öreg" néven ismert kedves olvasóm készítette.
Bosszankodás a boltban, avagy küzdelem a ruhákért
Vásárláskor sok aprósággal lehet a vevőket felbosszantani, mi türelmesen várunk, aztán elszakad a cérna.
MEDIAWAVE’2010 Nemzetközi Film és Zene Fesztivál

„Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál idén ünnepli 20. évfordulóját - MEDIAWAVE.

Sexi 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Nem mindig ártalmas a szolárium
Napjainkra a tudomány és a technológia fejlődésével lezárulhat a szoláriumok körüli évtizedes vita.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.