Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Október 22. Hétfő, Elöd
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
GASZTRO ÉRDEKESSÉGEK
KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZOK, PINCÉSZETEK
VILÁGHÍRŰ SZAKÁCSOK
DESSZERTEK
VASI GASZTRO
INTERJÚ
Ferences söröző
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Palacsintológia, avagy a palacsintasütés technikája

Nem hisszük, hogy nagy vitát kavarna az az állítás, hogy a palacsintát mindenki szereti. Ki édesen, ki sósan, feltekerve, hajtogatva, toronyba rakottan, bárhogyan.

A klasszikus családi kivitelezés az, amikor a jól megtermett palacsintahalmot a készítő az asztal közepére helyezi, ahol már felsorakozott a lehetséges töltelékek hadserege a vaníliás túrótól a darált dión át a nagyi baracklekvárjáig. A rajt szó, vagy az asztali áldás elhangzása után pedig mindenki magának tölt és teker, miközben fennhangon számolja, hogy hány darab csúszott le eddig a torkán. A számolás nem csak azért fontos, hogy rácsodálkozhassunk növekvő gyermekeink kapacitásbővülésére, hanem hogy a szakács pontosan megtudja, hány palacsintát sikerült készítenie. Minél több, annál jobb.

Az elegáns megoldás a zsebkendőre hajtogatott, cukorfátyollal megszórt, késsel villával fogyasztandó kiszerelés, nem kell fitymálni, mert mint mondtuk, a palacsinta mindenhogy jó.Van azonban, egy kis gond, ugyanis sokan azt hiszik magukról, hogy nem tudnak palacsintát sütni. Induljunk ki abból, hogy ez tévedés. Tempósan, visszakézből, szimultán serpenyőkkel tényleg csak azoknak megy, akik már kellő rutint szereztek benne, de egy kis energia befektetéssel és odafigyeléssel, bárki, ismételjük, bárki képes a palacsintasütésre. Mivel azt szeretnénk, ha mindenki kellő magabiztossággal állna a tűzhely mellett, összeszedtük, a palacsintakészítés alap tudnivalóit. Rajtunk már nem, mostantól rajtatok múlik, hogy belevágtok e.

Két fontos dolgon múlik a siker. Az egyik a tészta, a másik a serpenyő. Ez utóbbinál nem elsősorban a tapadásgátló bevonat a fontos, hanem az, hogy egyenletes legyen a hőelosztása. Ha nem bevonatos, akkor ráadásul érdemes az első használat előtt kiégetni a serpenyőt, oly módon, hogy ujjnyi sót, vagy olajat forrósítunk benne, amíg füstölni kezd, majd kihűtjük, kitöröljük és kész. Viszont bármilyen is a palacsintasütőnk, abban lehetőleg soha ne készítsünk más ételt, a rántottának egyebeknek legyen saját alkalmatossága! A kés, vagy lapát, amivel a tésztát fordítjuk, legyen jó széles és lekerekített végű, hogy ne lukassza ki a palacsintánkat. Akkor is olajozzuk ki egy kicsit a sütőt, ha a teflonos, mert az íze, hozzátartozik a jó palacsintához. A felforrósodott – de nem túlságosan! – serpenyő közepére öntjük a tésztát, és laza csuklómozdulatokkal, körkörösen terítjük el benne. (Borsagyerekek a technikát úgy tanulták, hogy üveggolyót görgettek körbe-körbe a palacsintasütőben.) Ha a tészta széle elválik az edénytől, kezdhetjük az óvatos – szintén körkörös lazítást. Amikor a tésztát le tudjuk emelni a sütőről, alányúlunk, és egy határozott mozdulattal – nem lógatjuk, himbáljuk -  fordítjuk. Ha jó a tésztánk, nem szakad.A tészta titka pedig csupán annyi, hogy a legelején a tojásokat nagyon el kell habarni magukban, ugyanis a tojás tartja egyben a tésztát. Ha jól szétkeverjük már előre, akkor mindenhova egyenletesen jut majd. Onnantól fogva felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tejet, amikor sűrűbb, akkor keverjük csomómentesre, majd hígítjuk és így tovább. Általánosan elmondható, hogy két közepes tojáshoz húsz deka lisztet és fél liternyi folyadékot számolhatunk - a fele lehet szódavíz -, ebből gyakorlattól függően 12-20 palacsintát süthetünk. A bekeverés végső mozzanatakén adjunk hozzá fél deci olajat is, hogy biztosra mehessünk. A tésztát mindig hagyni kell pihenni legalább fél órát, hogy a lisztszemek megduzzadhassanak, egyébként megint csak fennáll a szakadárság veszélye. Állás után utolsó mozdulatként átkeverjük, és mivel besűrűsödik, felhígítjuk a tésztát. A megfelelő állag a tejszínsűrűség. Sózni soha ne feledjük a palacsinta tésztáját, mert ízetlen lesz, cukrot azonban csak a legbátrabbak tegyenek bele, mert könnyebben ragad le tőle a tészta. Ha valahol odaragadt, akkor azt a részt mindenképpen dörgöljük ki egy szalvétával, ott egy kicsit jobban olajozzunk, különben azon a területen folyamatosan leragad majd a tészta.Alapszabály, hogy az első mindig (majdnem) leragad, nem baj – az a szakácsé. Érdemes kísérletezni, mert minden serpenyő, tűzhely, liszt más és más, az ízlésekről nem is beszélve. A nagy próbálkozáshoz zavarjunk ki mindenkit a konyhából, mert ez a tudomány is olyan, mint a magyar gazdaság fellendítése – mindenki ért hozzá és bele is dumál. Nem kell. Csak várjanak és örüljenek, ha sikerült. Addig pedig csönd legyen!

Központi adminiszrátor (borsa)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Fürdőszoba
A fürdő ma már nem csupán a tisztálkodás, de a kikapcsolódás, az ellazulás színtere is.
Fülledt erotika 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Candice Swanepoel bikinis fotói
Candice Swanepoel(született 1988.október 20-án) dél-afrikai topmodell,
Interjú Domján Diana modellel
Interjú Domján Diana modellel.
Interjú Dj Bruckmann Balázzsal, a Magyar Diszkósok Érdekvédelmi Szövetségének elnökével
Exkluzív interjú
Szellemek és luxus a szállodában
Halloween idején a megszokottnál is nagyobb népszerűségnek örvendenek azok az ódon kastélyok,
2010-es labdarúgó-világbajnokság falfestményei
Az egyik legfontosabb esemény az idén nyáron, a 2010 FIFA World Cup.
A férfi erogén zónái
30 erogén zóna a férfi testén
Öt életmentő gyógynövény
A gyógynövények egy része enyhe tüneteket tud enyhíteni, mások azonban egészen komoly betegségekből is felgyógyíthatnak minket.
Otthon pinkben és fehérben
Ebben a lenyűgöző, Párizs közelében épült, modern családi házban a tulajdonosok nemcsak a XXI. század formanyelvét alkalmazták
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.