Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
GASZTRO ÉRDEKESSÉGEK
KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZOK, PINCÉSZETEK
VILÁGHÍRŰ SZAKÁCSOK
DESSZERTEK
INTERJÚ
Ferences söröző
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Egészséges a forralt bor, vagy csak jó?

Nincs csábítóbb a fahéj, a szegfűszeg, a kardamom és a narancs illatánál. Különösen, ha egy bögre gőzölgő borból csapja meg kipirult, fagyos orrunkat az illatkeverék. Lássuk, egészséges-e a forralt bor, és mit érdemes tudni a téli szabadtéri programok kísérőitaláról.

Nálunk a forró alkoholok még nem épültek be úgy a városi kultúrába, mint osztrák szomszédainknál, ahol az advent elképzelhetetlen az efféle italokat kínáló fabódék nélkül, de azért itthon is egyre többen pihennek meg a karácsonyi forgatagban egy pohár fűszeres forralt bor, puncs vagy grog mellett.

Állítólag egyébként a meleg alkohol nemigen alkalmas arra, hogy a kinti hidegben hosszú távon felmelegítse átfagyott végtagjainkat. Ilyenkor ugyanis melegítő képessége csalóka: az etanol hatására ugyan több vér kerül a bőrfelszín alá, viszont testünk az így keletkezett hőt pillanatok alatt újra leadja. A rövid ideig tartó kellemes, meleg érzet az ellenkezőjébe csap át: jobban fogunk fázni, mint a meleg ital elfogyasztása előtt. Ha azonban a forró alkoholt meleg szobában kortyolgatjuk, a hatás garantáltan hosszan tartó.

Egészséges-e a forralt bor?


Itthon a forralt bor a legelterjedtebb meleg alkoholos ital

A forralt bor Ausztriában és Németországban rendkívül népszerű, évente több millió litert fogyasztanak belőle. Nincs mit csodálkozni ezen, hiszen a meleg fűszeres bor nemcsak finom, hanem tulajdonképpen egészséges is. Vegyük például a legártalmatlanabb összetevőt, a fahéjt. A forralt bor kihagyhatatlan fűszere segíti az emésztést, sőt afrodiziákumként is alkalmazható. Már a görög filozófus, Theofrasztosz is kifejezetten borhoz ajánlja.

A kardamom étvágygerjesztő, és szintén segít az emésztésben. A szegfűszeg többek között antibakteriális hatású. Hogy a fűszerekből kioldódó éteri olajak pozitív érzelmeket keltenek bennünk, ezt nem is kell tudományosan bizonyítani, elég beleszagolnunk a gőzölgő fűszeres italba.


Egész fahéjrúddal tálalják

A forralt bor többi összetevője, az alkohol és a cukor szintén a boldogsághormonjaink számát növeli, bár kétségtelenül jókora kalóriafelvételt jelentenek. Egy deci forralt bor általában 80-100 kalóriát tartalmaz, nagyobb mennyiségben már csak ezért sem ajánlatos a fogyasztása.

Hogyan hat ránk a forró alkohol?

A forralt borok alkoholtartalma hét és tíz százalék között mozog, csakhogy a cukortartalmú (akárcsak a szén-dioxidot tartalmazó) alkoholos italok könnyebben szívódnak fel a vérben, mivel a cukornak köszönhetően a bélnyálkahártya gyorsabban fel tudja venni az alkoholt. Negyed liter bor körülbelül 20 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, szervezetünk viszont kilogrammonként és óránként csupán 0,1 grammnyit tud lebontani. Vagyis egy 80 kilós férfinak két és fél órára, egy 60 kilós hölgynek három órára van szüksége ahhoz, hogy két és fél deci bor alkoholtartalmát lebontsa.

Forralt bor: vörös vagy fehér?

Tulajdonképpen ez csak ízlés kérdése. Bizonyos vidékeken a vörösboros variációkat részesítik előnyben, máshol inkább a fehéret kedvelik. Van, ahol almaborból is készítenek forró italokat.

A leggyakoribb forraltbor-fűszerek közé tartozik a már említetteken kívül (fahéj, kardamom, szegfűszeg) a citrom- és narancshéj, illetve az ánizs. Az édesítéshez cukrot, kandiscukrot vagy mézet használnak. Aki pedig igazán ütős forralt borra vágyik, az némi likőrrel vagy konyakkal bolondítja meg az italt.

Egy klasszikus recept

Vegyünk egy finom, általunk egyébként is kedvelt vörösbort. Lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett forrósítsuk fel 130 gramm cukorral, 1,25 dl vízzel, három rúd fahéjjal, hat szegfűszegvirággal, öt egész borssal. Miután elérte a forráspontot, adjunk hozzá két kezeletlen narancsot és egy citromot héjastól felszeletelve, valamint egy felkockázott almát, és főzzük további tíz percig, hogy az ízek összeérjenek.

Az édesszájúak akár gyümölcsborokból is készíthetnek forralt bort. Csupán arra érdemes figyelni, hogy mindenképpen sötét színű gyümölcsökből készült bor legyen az alapanyag (áfonya, szamóca vagy meggy), mivel a fehér húsúakhoz, például az őszibarackhoz nem illenek a forraltbor-fűszerek. Leggyakrabban meggybort és erdeigyümölcs-bort használnak erre a célra.

Forralt bor gyerekeknek és antialkoholistáknak

Ma már léteznek alkoholmentes, de az eredetihez hasonlóan varázslatos illatú és gazdag zamatú alternatívák forralt borra. Ezek alapanyaga lehet fekete, zöld vagy akár gyümölcstea, alma-, narancs-, szőlő- vagy bodzalé. A fűszerek ugyanazok, mint az alkoholos "nagy testvér" esetében, többnyire fahéj, szegfűszeg, kardamom, esetleg ánizs és vanília, narancs- és citromszeletek kerülnek bele.

wikipedia.org
Egy pohár nem sokáig melegít

Íme két recept azoknak, akik kedvet kaptak egy pohár garantáltan egészséges forró italhoz, vagy a téli gyerekzsúron szeretnének valami különlegességgel előrukkolni.

A "törpék szerencséje" nevezetű forró itókához vegyünk egy liter meggylevet, forraljuk fel két evőkanál mézzel és ugyanannyi mazsolával. Adjunk hozzá harminc deka meghámozott, mag nélküli mandarint és/vagy narancsot, valamint egy zacskó forraltbor-fűszerkeveréket. A legvégén öntsük hozzá fél citrom kifacsart levét, és már kínálhatjuk is a gyerekeknek.

Az "almavarázs" a következőképpen készül: egy kezeletlen narancs héját ledörzsöljük hat kockacukorral, majd kinyomjuk a narancs levét. Felforralunk egy liter almalevet, hozzáadjuk a cukros narancshéjat, a narancslevet, egy evőkanál mézet, egy rúd fahéjat, két darab szegfűszeget. Megmosunk, meghámozunk és kimagozunk egy nagy almát, apró kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a fűszeres léhez. Egy evőkanál citromlével ízesítjük, és öblös poharakban kínáljuk.

Központi adminiszrátor (deluxe)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Velünk pörög az élet!
Tim Hartley férfi és női fizurák 2011

Ahogy megszokhattuk, a többszörös brit év fodrásza, Tim Hartley most is egy igen merész,

Életveszélyes vacsora százezerért
Izlandról valószínűleg senkinek sem a piknik jut eszébe.
Izgató masszázsok egymás kényeztetésére
Valami izgató dolgot csinálnál a pasiddal?
Piercings :: Jonny Needles
Hogyan dolgozik a csontkovács?
Egy erőteljes rántás, egy roppanás, és megszűnik a fájdalom.
Útvesztő számukra a világ: bővebben az autizmusról
A világ nagyrésze 1988, azaz az Esőember film óta tud az autizmus létezéséről,
A világ egyik legdrágább táskája: a Birkin
A celebek ruhatárának egyik kiegészítő darabja
Drámaian fogy a létfontosságú oxigén, de most itt a megoldás
Korunk egyre növekvő autós forgalma és egyéb tényezők jelentősen csökkentik az oxigén mennyiségét, pedig számos tény igazolja
Hoppá! A horkolás egészséges?
Egy friss kutatás eredménye szerint a horkolás kifejezetten egészséges,
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.