Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Június 17. Vasárnap, Laura, Alida
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Már egy szál cigaretta is káros az egészségre - Videóval!

Nem kell erős dohányosnak lenni ahhoz, hogy részesülj a dohányzás káros hatásaiból. Mit okozhat napi néhány szál elszívása? Cikkünkből ez is kiderül.

Már egy cigaretta is komoly hatással a fiatal felnőttek egészségére – hangzott el a 2009. évi Kanadai Kardiovaszkuláris Kongresszuson.

Növekvő terhelésA tanulmány szerint már egy cigaretta elszívása 25%-kal fokozta az artériák merevségét a 18-30 évesek körében. Ha az artériák merevek, feszesek, akkor megnő az erek ellenállása, így a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy eljuttassa a vért a szervezet minden pontjára.

Vagyis minél merevebbek a vérerek, annál jobban nő a szívbetegség vagy az infarktus kockázata.

Manapság rengeteg fiatal dohányzik – Kanadában például mind közül a 20-24 éves korcsoportban a legnagyobb a dohányzó egyének száma.

A kutatás alapján elmondható, hogy napi néhány cigaretta elszívása is veszélybe sodorja az artériák egészségét. A kutatás során a fiatalokat terheléses vizsgálatoknak vetették alá.

Az artériák merevségének vizsgálata

A tanulmányban olyan fiatalokat vizsgáltak, akik naponta 5-6 szál cigarettát szívnak el, és eredményeiket a nem-dohányzók eredményeivel hasonlították össze.

Az átlagéletkor 21 év volt. Az artériák merevségét több helyen mérték: a radiális artériában (a csuklón); a carotis artériában (a nyakon), és a femorális artériában (a lágyéknál); mind nyugalmi állapotban, mind pedig mozgás után. Az artériák merevségének meghatározására egy új, de megbízható módszert használtak.

Az első vizsgálat a dohányzók és nem dohányzók alapállapotú arteriális merevségének meghatározását célozta, ezért a dohányosokat megkérték, hogy a teszt előtti 12 órában már ne gyújtsanak rá. A mérések után a dohányosoknak el kellett szívniuk egy cigarettát, majd vissza kellett térniük, hogy megismételjék rajtuk a vizsgálatot. A következő alkalommal a dohányosok csoportját arra kérték, hogy rágjanak el egy nikotinos rágógumit, mielőtt elvégzik a terheléses tesztet.

Függőség

Sok fiatal hal meg a világon idő előtt, a dohányzás okozta betegségek miatt. És azt is tudjuk, hogy a tinédzsereknek kb. a 90%-a a napi néhány szál elszívása után egy egész életen át függőjévé válik a dohányzásnak.

A dohányzás hozzájárul ahhoz, hogy az artériákban plakkok képződjenek, megnöveli a vérrögök képződésének kockázatát, csökkenti a vér oxigénszintjét, növeli a vérnyomást, és leterheli az egyébként igen teherbíró szívet. Nem hiába mondják, hogy már 1 szál cigi is káros az egészségre.

Eredmények

A kanadai kutatók eredményei azt mutatják, hogy fizikai munkavégzés után a nem-dohányzók arteriális merevsége 3,6%-kal csökkent. Ezzel szemben a dohányzóké nem hogy nem csökkent, de 2,2%-kal nőtt is. A nikotinos rágógumi után ez a szám12,6%-kal emelkedett, egy darab cigaretta elszívása után pedig 24,5%-kal nőtt!

Érdekes módon a nyugalmi állapotban elvégzett mérésekben a dohányzók és nem-dohányzók adatai között nem volt különbség. Ez azt mutatja, hogy még az egyébként teljesen egészséges fiatalok érrendszerét már néhány szál cigaretta is komolyan terheli, amely fizikai munkavégzés közben mutatkozik meg igazán.

Felmerül a kérdés, ki szeretné, hogy már tizenévesen nehézsége támadjon pár lépcső megmászásakor, vagy akkor, amikor az utolsó pillanatban rohan a busz után?


Központi adminiszrátor (kamaszpanasz)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Szigorúan bizalmas – az Arnold-akta
Ismerjük meg Arnold Schwarzeneggert!
Hét új-régi csoda

A világ új hét csodájának ötlete Bernard Weber kezdeményezéséből vált világméretű felhívássá.

Mutációk – Ökológia a pokolba 18+

Öl is, gyógyít is - mi az?
Egészségesebbek leszünk, ha sólámpát tartunk a szobánkban, az étkezési sóval viszont ártunk szívünknek és szervezetünknek.
Lara Stone januárban
Lara Stone-ról ezúttal két fotósorozatot is szemügyre vehetünk,
Candice Swanepoel bikinis fotói
Candice Swanepoel(született 1988.október 20-án) dél-afrikai topmodell,
Kísérletezgetnek a női potencianövelővel
A flibanserin nevű szer bizonyítottan növeli a nők szexuális étvágyát, de
Robert Feenie kanadai szakács paellája
Világhírű szakács receptje
H1N1- beoltatod magad?
Ezt az anyagot egy kanadai állatorvos küldte e-mailben.
Jordan Carver legújabb fotói
Vegyünk egy pillantást Jordan Carver legújabb képeire.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.