Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Október 22. Hétfő, Elöd
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
A világ legérdekesebb tetoválásai
Exclusive női tetoválások
Tudta?
Érdekes fotók
Őrület
Miami Tattoo Expo 2009 - Stephanie Fleischman - Női tetoválás
Piercings :: Max Brand
Érdekes tetoválások
Piercings :: Jonny Needles
Sexy-Tattoo-Girls
Tattoo érdekességek
Testékszerezés
Idiot Tattoos
Női tetoválások
Piercingek és tágítók
Hülye piercing
Sexy-Tattoo-Girls 18+
Bizarr party (Usa) 18+
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Szenzációs magyar találmány! - 35 országból érdeklődnek

A jövő cserepei

Mit tegyen az ember, ha napenergiából szeretné villamosenergia-igényét kielégíteni, de a hagyományos, tetőre szerelhető napelemtáblákat ormótlannak tartja? Feltalálja a napelemes tetőcserepet! Így volt ezzel Tóth Miklós harsányi vállalkozó, akinek levédett találmánya iránt a müncheni bemutató után több mint 35 országból érdeklődnek.

Ha minden a tervek szerint halad, talán már a közeljövőben világhírűvé válik az IdeaS Solar Kft. által gyártott TMT Solar Tile Systems, legalábbis az eddigi visszajelzések ezt sejtetik. Tóth Miklós három éve vetette bele magát a tervezésbe, s mára létrehozott egy olyan napelemes tetőcseréprendszert, amely a világon is egyedülálló.

A tetőre szerelhető napelemtáblák és a hagyományos cserepek házasítására már korábban is voltak kísérletek, ám Tóth Miklós elmondása szerint a fejlesztések mindig megakadtak különféle technikai problémák miatt, akár a kapcsolódási pontok vagy a komplett rendszer kialakításánál.

A napelemes tetőcseréprendszer esetén mindegy, hogy milyen volt a korábbi cserép, mert ahhoz típusban, méretben és színben is képesek hasonlót előállítani, így lényegében csak ki kell cserélni őket. Hatásfoka egy négyzetméteren húsz-negyven százalékkal jobb, sejtszerű felépítésének köszönhetően nem kell külön vezetékekkel összekapcsolni. "Ez a korábbi konstrukció óriási hibalehetőséget jelentett, az én találmányom, hogy a cserepeket a kapcsolódás érdekében elég egymás mellé helyezni. Nemzetközi szinten mind ez idáig csak öszvér megoldások születtek, én viszont új irányból közelítettem meg a problémát.

A teljes szerkezet új, könnyebbé vált a cserép is, mivel nem agyagból vagy betonból készül, hanem egy általunk kifejlesztett kompozit anyagból. A jobb hatásfok egy része is az alapanyagok és a felület speciális tulajdonságainak köszönhető."

A régi megoldások gátja az volt, hogy külön tartószerkezetet kellett a tetőre felcsavarozni, ami pluszsúlyt jelentett, továbbá vezetékeket, csatlakozókat kellett kiépíteni. Számos műemléki helyszínen nem járulnak hozzá, hogy ilyen átalakítással csúfítsák el az épületet; az új termék a tökéletes illeszkedés révén új piacot is megnyithat. A cserép lelke, a napelemcella hajlíthatatlan, könnyen törő szilíciumlapocska. Az ezen megtermelt energia egy vezetéken jut el az inverterhez, s onnan a fogyasztókhoz. Jövőre már arra is lesz lehetőség, hogy integrált akkumulátorokat töltsön a rendszer, ezáltal képes lesz tárolni az energiát, és éjjel leadni.

A találmány fontos tulajdonsága, hogy pénztárcánkhoz mérten egyenként bővíthető, egykét cserép kicserélésével már fedezni tudjuk néhány kisebb energiaigényű háztartási gép szükségletét. "Ezért is a nagy típusválaszték, és mivel szerencsére a szolárcellák piacán 8-10 különféle színárnyalat is megtalálható, ezzel sem lehet probléma, bár a világosabb színűek természetesen valamivel alacsonyabb hatásfokkal üzemelnek.

Egy ház teljes kiszolgálásához száz-kétszáz cserépre is szükség lehet, élettartamuk 25-30 év. A beruházás hat-nyolc éven belül megtérülhet, szemben a hagyományos napelemtáblák tízéves időtartamával. Meghibásodásukat egy beépített élvilágító LED jelzi a cserép alsó élén, így elegendő felnézni a tetőre, és akár nappal is láthatjuk, hogy működik-e a rendszer" - meséli a feltaláló, hozzátéve, hogy már felhasználók és forgalmazók is érdeklődtek a termék iránt, itthonról és külföldről. A termék szabadalmát 185 országra levédette, s a gyártási jogokat is ő birtokolja, amit nem is kíván eladni.Ha nagy a villanyszámla

- Ha a gázszámlája is nagy, arra is lenne még ötlete?

 

- Jó lenne, de ez nem így működik. Nem úgy ülök neki a tervezgetésnek, hogy kitalálok valami szenzációsat. Volt egy koncepcióm, amihez folyamatosan jöttek az ötletek, s így lett összetettebb a termék. Villamosipari végzettségem van, 1992-től benzinkutak video- és riasztórendszerének kiépítésében vettem részt, innen is a szakmai háttér.

- A napelemes cserép már kész termék, vagy még van rajta fejlesztenivaló?

- Folyamatosan javítgatom, lesz beépített fűtőszállal szerelt változat, hogy le tudja olvasztani magáról a havat, de GPS jeladóval is felszerelhetjük. Műholdon keresztül lehet majd aktiválni, és ha esetleg eltulajdonítanák, a rendszer le fog tiltani. Németországban ugyanis egyesek a napelemes rendszerek ellopására szakosodtak. De vannak egészen agyament ötleteim is: a hibajelző fényeit úgy is be lehetne állítani, hogy futófényként a karácsonyi díszkivilágítás részét képezzék.

- Őszre ígérték a gyáruk átadását, de ehhez még további előkészületek szükségesek. Mikor vásárolhatunk a cserépből?

- Csúszásban vagyunk, de több szálon futnak az események. Nyertünk pályázati támogatást, amiből nem tudjuk, mikorra lesz pénz, másrészről tárgyalunk lehetséges befektetőkkel, hitelforrásokkal itthonról és külföldről is. Nagykereskedelmi szinten csak év elején lehet megvásárolni. Remélhetőleg akkor már a gyárunk is épülni fog, addig Miskolcon tervezünk üzemcsarnokot bérelni.

- Ki lehet elégíteni a világkeresletet ezzel a gyártóbázissal?

- Még robottechnológiával is csak egymillió cserepet tudunk évente előállítani, ami mindössze háromezer ház teljes tetőszerkezetére lenne elegendő. Tervezünk egy újabb gyárat Magyarországon, de rá leszünk kényszerülve, hogy Amerikában és még két másik országban is létesítsünk saját tulajdonú gyártóbázist.

Központi adminiszrátor (hetivalasz)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Összeköltöztetek? 7 veszélyes buktató
Az összeköltözést sokszor követi csalódás, mert a partnerek felismerik,
Phillip Lim - amerikai divattervező
Phillip Lim kínai származású amerikai divattervező, jelenleg a 3.1. Phillip Lim divatház vezetője.
Jól fizetett profik voltak a római gladiátorok
Az ókori Róma amfiteátrumaiban harcoló gladiátorok
Szexis horgászlányok 18+
Horgászat nem csak férfi  sport?
Négymilliárdot költött el egy üzletember, pszichiátriára vitték
Pszichiátriai intézetbe került egy milliomos. A 68 éves Ed Bazinet
A legdrágább bevásárlóutcák
Az idén a párizsi Champs-Elysées luxusüzlet-helyiségeinek bérleti díja a legmagasabb,
Tárgyalástechnika - I/2. rész
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyből megtudhatják olvasóink, hogyan képviseljék eredményesen cégük érdekeit
Ártalmas lehet a túl sok gondolkodás
Sem a gépeknek, sem a különböző műszaki eszközöknek nem tesz jót az állandó használat.
Pióca farm
A pióca gazdaság nyereséges üzletág. Bizarr dolgok képekben.
Jordan Carver legújabb fotói
Vegyünk egy pillantást Jordan Carver legújabb képeire.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.