Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Szeptember 20. Csütörtök, Friderika
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
Állatvilág
Kutyák - Kutyakozmetika
Hobbiállatok
Érdekességek
Horgászat
Interjú Both Zoltán hüllőszakértő és vadállatbefogóval
Egyesület
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

2009 a szenzációk éve volt

A december az összegzés hónapja, karácsony és szilveszter táján napvilágot látnak az év eseményeit különféle rangsorba tömörítő toplisták.

FELFEDEZÉSEK Semmi jogunk kétségbe vonni a Time magazin szakértelmét, ám szabadjon némi fenntartással kezelni a híres amerikai hetilap rangsorát. Mert az még rendjén való, hogy a svájci részecskegyorsító újraindítása vagy Ardi, a 4,4 millió éves emberi (?) ősanya azonosítása szerepel a listán. Ám hogy a „Fundamentális Lemma bizonyítása” az előkelő hetedik helyen szerepel, mégiscsak furcsa. A Time listájából is becsempésztünk azért néhány felfedezést, amikor felállítottuk saját tudományos toplistánkat.

Ardi, az ősanya

TimWhite amerikai kutató 1992- ben, a mai Etiópia területén bukkant az Ardipithecus ramidus nevű, 4,4 millió évvel ezelőtt élt lény csontjaira, ám csupán az idén végeztek a tudósok a beazonosítással. Eszerint az „ősasszony” azon homonidák egyik képviselője volt, amelyek egyaránt magukon viselték a csimpánzi és az emberi jelleget. A feltételezések szerint a kis koponyájú, 120 cm magas, 50 kg testtömegű emberszabású lény egyaránt jól mozgott a fák ágain és felegyenesedve a talajon is. Érdekes felvetés: ha Ardi volt az első ember, akkor vajon mifélék lehettek a kedves ősasszony igen tisztelt szülei?
Az eddig csontszáraznak hitt Holdon sok vízmolekula lehet, főként gáz állapotban
Fotó: BorsMegdőlt a torinói lepel mítosza

Az i. sz. 1. századból való sírra bukkantak Jeruzsálemben, és a sírból egy halotti lepelmaradványai is előkerültek, amelyen – a híres torinói lepelhez hasonlatosan – egy emberi test lenyomata látható. A tudósok egyértelműen megállapították, hogy az elhunyt leprás volt, feltételezhetően a fertőzésveszély miatt a sír bejáratát mésszel hermetikusan elzárták. A torinói lepel származási idejét már több szakember is inkább a 14. századra tette, mintsem Krisztus korára.

Ismét repkednek a protonok

Kétségkívül óriási várakozás előzte meg a svájci CERN (a világ legnagyobb részecskegyorsítója) újraindítását. A 27 kilométeres alagútban egymás után dőltek meg a rekordok. A jóslatok szerint jövőre átütő felfedezésekre kerülhet sor: végre fény derülhet az ősrobbanás utáni milliomod- másodpercekben történtekre. Szép, szép, ám a szkeptikusok félénken hozzáteszik: Na bumm, már ha egyáltalán létezett a Nagy Bumm!

Az emberi géntérkép azonosítása

Ha azt mondjuk, 2009-ben a tudósok végre megfejtették az emberi epigenom titkát, nem sokan jönnek izgalomba. Ám ha azt mondjuk, a teljes emberi géntérkép azonosítása csakis a mostani siker által válik az orvoslásban is használható felfedezéssé, mindjárt más a helyzet. Arról van szó, hogy a tudósok rájöttek, meg kell ismerni a genom „környezetét” is: a DNS-lánc fölötti hálózatot, amely eldönti, éppen melyik gén van be- vagy kikapcsolt állapotban. Az epigenom feltérképezése hatalmas ugrás az orvoslás fejlődésében.

Víz a Holdon!

Három, egymástól független megfigyelés együttesen mutatja, hogy az eddig csontszáraznak hitt Holdon sok vízmolekula lehet – de nem folyékony, hanem ásványokhoz kötött, illetve gáz halmazállapotban – jelentette be a NASA nagy felhajtás közepette. Ha folyékonnyá tudnák tenni, az például egy hatalmas és állandó holdbázis vízszükségletét is fedezhetné.

5000 éve elsüllyedt várost találtak

A régészek idén nyáron Görögország partjai közelében a tengerfenéken a Lakóniai-öbölben megkezdték a világ legrégibb elsüllyedt városának feltárását, és már az első bejelentések is szenzációsak. Kerámialeletek alapján ugyanis a nagyjából 9000 négyzetméter kiterjedésű Pavlopetrit 5000 évvel ezelőtt alapíthatták, és bár a város pusztulásának okai ismeretlenek, akár éppen Pavlopetri eltűnése lehet az Atlantisz- legenda alapja.

Százéves vaj az Antarktiszon

A hideg szinte változatlan állapotban megőrizte azt a két csomag vajat, amelyre Robert Falcon Scott egykori antarktiszi kunyhójában bukkantak kutatók. Amint ismert, Scott csupán néhány hét hátránnyal Amundsen után másodikként érte el a Déli-sarkot, ám mindezért életével fizetett: az éhínségtől és fagytól szenvedő felfedező a társaival együtt a visszafelé vezető úton életét vesztette. Adam, a tudós robot 2009 tudományos szenzációja Adam, a világ első kutatórobotja, amely képes „saját” elméletének gyakorlati bizonyítására. A Cambridge Egyetemen „munkálkodó” szobányi monstrum bukkant a sörélesztő új tulajdonságaira. Ross King vezető biológus szerint bár a felfedezés szerény, mégis önálló eredménynek tekinthető s publikálható.

Ókori szexszobrok

16 éven felülieknek Különleges kiállítás nyílt a görögországi Kikládok Múzeumában, amelynek három termét csakis 16 éven felüliek látogathatják: ott ugyanis erotikusan túlfűtött ókori szobrok és festmények tekinthetők meg.

Gladiátor gorillák

Egy amatőr fotósnak, bizonyos Nicholas Godsellnek sikerült lencsevégre kapnia egy igazán ritka pillanatot, amikor is két, fogságban élő gorilla teljes erőből egymásnak ront. A szerencsés férfi a kenti állatkertben a harc kezdetén kattintotta el fényképezőgépét, és bár a pillanat véres végkifejletet sejtet, a két állat rövid marakodás után ép bőrrel elvonult a csata helyszínéről.

Központi adminiszrátor (borsonline)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Erdő szélén jó lakni
A városi otthonok híven tükrözik a városi életformának mindkét oldalát.
Az infraszauna
Az infraszaunázás során az infra sugarak
5 dizájnos beltéri kert
Ha nem kertes házban élünk, mit több, még erkélyünk sincs, attól még lehet saját kertünk akár
A legtutibb sportok nyárra
Ha küzdöttél, hogy a bikiniszezonra formába hozd magad,
Interjú Polgár Ildikóval, a 2008-as év Miss Hungary győztesével
Szépségkirálynő
Egészséges barnulás külső és belső bőrvédelemmel
Strandszezon van, nem csoda hát, hogy mindenki szeretne szebb és egészségesebb bőrszínt,
Hol a piercing? – fotókkal
Aki megkedveli a piercinget, nem elégszik meg az orrba vagy köldökbe tehető testékszerrel.
A férfiélet a főcímtől a stáblistáig
HT2 ismét introspektív üzemmódba kapcsol, és elmereng a férfiélet különböző szakaszain.
Piercings :: Max Brand
Képek
Látványosság lett az indonéz óriáscsecsemő
Kíváncsiskodók tömegét vonzotta pénteken a rekordsúllyal, 8,7 kilogrammal született indonéz csecsemő Kisaran városában.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.