Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. Szeptember 23. Vasárnap, Tekla
   
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2014
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2013
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2012
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2011
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
ÉLŐVILÁG - TERMÉSZET
AUTÓ - MOTOR
ESKÜVŐ
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG
REG - ENOR INFO

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Kísérletezgetnek a női potencianövelővel

A flibanserin nevű szer bizonyítottan növeli a nők szexuális étvágyát, de a nemi vágy csökkenéssel küzdőknél akár károkat is okozhat. Pedig nekik lett kitalálva.

Amióta 1998-ban piacra dobták V-betűvel kezdődő márkanéven ismert sildenafil-citrát potencianövelő gyógyszert, a világon sok millió férfiember nemi élete vett igencsak kedvező fordulatot, a gyógyszergyártók pedig elkeseredetten pedáloztak azért, hogy a nők számára is összehozzanak valami hasonlót. Úgy tűnik, végre sikerrel jártak a kutatók, ugyanis nemrég a Guardian arról számolt be, hogy egy flibanserin nevezetű anyag serkenteni képes a nők nemi vágyait. A cucc ugyan még kísérleti fázisban van, de a szakemberek szerint már nem kell sokat aludni, amíg a patikákba kerül.

A flibanserin libidót növelő hatására - mint sok más gyógyszer esetében - teljesen véletlenül derült fény, hiszen ez az anyag eredetileg antidepresszánsnak volt szánva, a teszteken azonban csúnyán leszerepelt. A vizsgálatokban részt vevő nők viszont egy érdekes mellékhatásról számoltak be: szexuális aktivitásuk látványosan megugrott, ráadásul a nemi érintkezés élvezetesebbé vált a számukra, mint a szer használata előtti időszakban. Érdekes összefüggés, hogy a férfi potencianövelő hatására is hasonló körülmények között jöttek rá a kutatók, a kék pirulákat ugyanis magas vérnyomás és egyéb szívbetegségek kezelésére próbálták fejleszteni, amikor is a hímnemű tesztalanyok jelentették a furcsa mellékhatást.A két szer közötti kapcsolódás azonban ezzel ki is merült, míg a sildenafil-citrát a hímvessző simaizmainak ellazulására és ezzel a véráramlás erősödésére hat, addig a flibanserin az agy jutalmazó központját stimulálja. "A flibanserin a dopamin és a szerotonin neurotranszmitterek receptorának agonistája, ami annyit tesz, hogy ezeknek az idegsejtek működésére ható anyagoknak a hatását képes utánozni" - magyarázza Varga András szexuálpszichológus. "A dopamin egy olyan anyag, amely fontos szerepet játszik a szexuális együttlét élvezetében, azonban a flibanserin pontos működési mechanizmusa egyelőre még nem ismert."

Az viszont már kiderült egy kimondottan a nők nemi vágyát vizsgáló kutatás keretein belül, hogy a flibanserin korábban észlelt libidó-növelő hatása nem csak a véletlen műve volt. A kísérletben közel 2000 olyan nő vett részt, akiknél előzőleg csökkent nemi vágy szindrómát (HSDD - hypoaktive sexual desire disorder) állapítottak meg. Azok a nők, akik naponta 100mg-os adagban szedték a flibanserint, az addigihoz képest sokkal nagyobb nemi étvágyról és élvezetesebb szexuális élményről számoltak be, mint a placebo szerrel kezelt társaik. Persze egyik csoport tagjai sem tudták, hogy éppen milyen szert szednek be. "A flibanserin bizonyítottan növeli a nemi vágyat és szexuális élvezetet a HSDD-ben szenvedő nőknél" - jelentette be egy konferencián John Thorp professzor, a kísérlet egyik vezetője.

Thorp örömét azonban nem mindenki osztja. Főleg szexuálpszichológusok azért aggódnak, hogy a flibanserin csak egy felületes megoldás, sőt hosszabb távon akár ártalmas is lehet a nemi vágy hiányával küzdő nők kezelésében. Ezzel Varga András is egyetért: "A női libidó egy igen komplex dolog, és ezért ennek hiánya is sok összetevőből állhat. Sokszor komoly lelki probléma húzódik meg egy-egy ilyen eset mögött, és ha ezt egy flibanserin féle szerrel próbáljuk orvosolni, akkor csak súlyosbodhatnak ezek a gondok. Pont mintha a kertünket úgy próbálnánk gyomtalanítani, hogy a gyökerük kikapálása helyett csak a szárukat tépkedjük ki a nem kívánatos növényeknek. Szép lesz ugyan a kertünk, amit egy darabig élvezettel szemlélünk, de később még több gyom fog visszanőni, és akkor még nehezebb lesz kiirtani őket."

www.dziennik.pl

A flibanserinről azonban nem csak szakember, hanem nők és férfiak véleményére is kíváncsiak voltunk. "Nekem teljesen rendben van a nemi életem, de ha ezzel kapcsolatos problémám lenne, akkor kipróbálnám ezt a szert" - mondja a 31 éves Anna, akinek a véleményét a megkérdezettek nagy része is osztotta. Voltak azonban olyan vélemények is, amelyek azt hangoztatták, hogy "ha egy nő nem indul be egy pasira, akkor inkább próbálkozzon egy másikkal, mint hogy mindenféle gyógyszert tömködne magába". Azonban akik ezen az állásponton voltak, hozzátették, hogy tartós párkapcsolat esetén bizony ők is megfontolnák a flibanserin szedését. Többeket viszont az tartana vissza a gyógyszer használatától, hogy a férfi potencianövelővel ellentétben a flibanserint nem elég egyszer bevenni a megfelelő hatás eléréséhez, hanem huzamosabb ideig, napi rendszerességgel kell szedni.

A megkérdezett férfiak szintén megosztottságot mutattak abban, hogy miként vélekednek a női vágyfokozóról. "Szerintem, ha azért nem menne a dolog az ágyban, mert a feleségem csökkenő nemi vágyakkal küzd, akkor támogatnám egy ilyen gyógyszer szedését. Hiszen, ha nekem lennének problémáim, én is bekapnék egy kék pirulát" - meséli Gábor. Ezzel szemben Attila azon a véleményen van, hogy "másként is fel lehet dobni egy hanyatló szexuális életet", de ő alapból is ellenzi a gyógyszerszedést.

Így vagy úgy is van, azt meg kell jegyeznünk, hogy az általunk megkérdezettek közül egy nő sem szenved HSDD vagy más, hasonló jellegű problémától, csak úgy mint egyik férfi kapcsolata sem. A flibanserin viszont - a kutatók állítása szerint -, ha kereskedelmi forgalomba kerül főként a csökkent nemi vággyal küzdő nőkön próbálna segíteni, és nem egy szimpla szexuális együttlét feldobására szánják a szert. 

Központi adminiszrátor (borsa)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Gordon Ramsay: Négy évszak ízekben
Gordon Ramsay, a konyha ördögeként emlegetett háromcsillagos séf új könyvében
Botrányos kampány a Calvin Kleinnél

Sztár akarok lenni, tehát az leszek! Az évtized új sztártípusai
Bár Jacko halála után sokszor leírták, hogy ilyen hatalmas STÁR már nem is lesz többet,
A mozgás során emelkedik az alapanyagcsere
A program fontos része: több mozgás
Sexi 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Öl is, gyógyít is - mi az?
Egészségesebbek leszünk, ha sólámpát tartunk a szobánkban, az étkezési sóval viszont ártunk szívünknek és szervezetünknek.
Divat a pink smink, segítünk viselni
Tavaly divat lett, és azóta is erősen tartja magát a pink szín,
Fülledt erotika 18+
Az erotikus tartalom miatt az oldalt csak 18 éven felüliek látogathatják!
Körözés Top 100: őket keresi a rendőrség
Gyilkosok, rablók a körözött bűnözők százas listáján. Nézze meg a "rosszarcokat"!
Partizz a kutyáddal!
Amerikában megnyílt az első klub, amelyet kimondottan kutyák számára terveztek.
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Médiaajánlat | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.