Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2018. November 15. Csütörtök, Albert, Lipót
   
SZAKMAI ELIT DÍJÁTADÓ
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2018
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2017
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2016
KITÜNTETÉSEK - DÍJAK 2015
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
AUTÓ - MOTOR
FASHION
GASZTRONÓMIA - KIVÁLÓ MAGYAR BORÁSZ
FOTÓ
ÉRDEKESSÉGEK - TATTOO
OTTHON
SZÉPSÉG & EGÉSZSÉG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Influenza - gyakorlati tanácsok

Az időjárás változása hatással van szervezetünk és immunrendszerünk működésére, ráadásul kedvez a vírusok terjedésének, fertőzőképességének is. Ez az oka annak, hogy ősszel és tavasszal gyakoribbak az influenzaszerű megbetegedések. Ezen időszak fertőzései főként cseppfertőzéssel terjednek. Meg kell azt is jegyezni, hogy a sertés és madárinfluenzának csak az adott vírus kifejlődésében volt szerepe, tehát ezen húsok fogyasztásával a betegség nem terjed.

Azért nevezzük a tüneteket „influenza szerűnek”, mert a betegségek nagy része, nem valódi influenza. Sokszor más kórokozók állnak a háttérben, sőt esetenként a „megfázások” hátterében nem is áll semmilyen külső ágens.

A valódi influenza azonban hosszabb és kellemetlenebb lefolyású betegség, mint a banális fertőzések, és súlyosabb szövődményeket is képes okozni. A mai H1N1 félelem oka, az, hogy a vírus egy olyan változatáról van szó, amely több embert betegíthet meg. Súlyossága, szövődmény rátája, azonban nem nagyobb a többi típusénál. Minden influenza okozhat tüdőgyulladást, és sajnos ezek közül minden évben van több halálos kimenetelű is. Ez főként a csökkent védekezőképességű emberekre lehet jellemző, de mivel annyifélék vagyunk néha látszólag teljesen egészséges embereken is kialakulhat. Épp ezért a tüneteket komolyan kell venni, és szervezetünknek meg kell adni a megfelelő pihenést, törődést.

Ne feledjük, minden betegség egy jelzés is a szervezet részéről: „Most egy kicsit elég, törődj velem egy kicsit”.

Az influenza tünetei:

 • Láz, mely sokszor igen magasra szökik és hidegrázással jár
 • Orrfolyás, köhögés, torokfájás

 • Fejfájás, levertség, fáradtság

 • Testszerte jelentkező izom és ízületi fájdalmak

 • Szédülés, hányinger, hányás, hasmenés

Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, maradjunk otthon. Érdemes felkeresni háziorvosunkat, hogy ő eldönthesse, van e további vizsgálatra szükség, illetve, hogy meghatározhassa mennyire komoly terápia indokolt. Gyermekek esetén nincs mód a mérlegelésre, minden esetben forduljunk orvoshoz!

Sokan úgy vannak vele, hogy majd csak kikezelik magukat, amihez lentebb adunk is tippeket, de az erős tüneteket mindenképpen érdemes orvossal is megkonzultálni. Ha súlyosabb tünetek jelentkeznek az vészjelző kell, hogy legyen és gondolkodás nélkül azonnal orvoshoz kell fordulnunk.

Az alábbi tünetek jelentkezésekor sürgősségi ellátásra van szükség:

 • Mellkasi, vagy hasi fájdalom, vagy nyomás

 • Nehezített légzés vagy légszomj

 • Erőteljes szédülés

 • Zavartság

 • Súlyos vagy állandó hányás

Megelőzés

Mint minden más esetben, a megelőzés itt is kiemelkedő fontosságú. A következő tanácsok kézenfekvőek, de nem lehet elégszer elmondani ezeket és hangsúlyozni jelentőségüket.

 • Köhögés, tüsszentés esetén tegyünk a szánk és orrunk elé zsebkendőt. Orrfolyás esetén fújjuk zsebkendőbe az orrunkat. A zsebkendőt egy használat után dobjuk ki a szemetesbe. Ha hirtelen nincs kéznél, akkor tegyünk a karunkat a szánk elé, és ne a kezünket, hogy utána azzal fogdossunk össze mindent.
 • Mossunk kezet szappannal és vízzel, különösen köhögést követően. Ma már kaphatók kézfertőtlenítő kendők, oldatok, melyek használata szintén hatékony.

 • Ne fogdossuk a szemünket, orrunkat, vagy szánkat, a kórokozók ezeken az utakon keresztül jutnak be.

 • Kerüljük az érintkezést beteg emberekkel.

 • Ha elkaptunk bármely fertőző betegséget, maradjunk otthon, és ha lehet minél kevesebb emberrel érintkezzünk. Érdemes maszkot beszerezni, és azzal védeni szeretteinket.

Mindezek mellett fontos, hogy immunrendszerünket is felkészítsük a nagyobb terhelésre, és ne akkor kapkodjunk, amikor már megkaptuk a betegséget.

A vírus és az immunrendszer küzdelmét, és így a betegség lefolyását a kezdeti erőviszonyok határozzák meg. A vírus ugyanis bekerülve a szervezetbe szaporodni kezd, méghozzá úgy, hogy a megtámadott sejtjeinket átprogramozva, önmagát másoltatja le. Egy-egy sejtünk több száz vírust is termel, majd elpusztul. E mellett a vírusok olyan enzimeket is termeltetnek sejtjeinkkel melyek képesek feloldani a körülöttük lévő kötőszövetet, így segítve a vírusok terjedését a szervezetben. Tehát fontos, hogy az immunvédelem gyors és hatékony legyen az első pillanattól kezdve.

Immunrendszerünk, működése is több szintű. Ellenanyagokat termel, amik a vírusokhoz kötődve összegyűjti azokat, illetve megjelölik őket a falósejtek számára. A falósejtek aztán bekebelezik a vírusokat és reaktív vegyületekkel elpusztítják őket. Ezen folyamat során sok szabadgyök képződik, ami károsíthatja a saját szervezetünket, és szöveteinket.

A védelem tehát nem csak az immunrendszer megerősítését foglalja magában, hanem gondoskodnunk kell a kötőszövetek stabilitásáról és a megfelelő antioxidáns ellátottságról is.

Ha a tünetek megjelentek:

 • Pihenjünk és maradjunk otthon. A fizikai és szellemi pihenés a szervezet energiáit spórolja, mely így a kórokozók elleni küzdelemre fordítódhat. Mindaddig maradjunk ágyban, amíg a tünetek nem csökkennek.

 • Keressük fel háziorvosunkat. Ha a szimpla megfázásnál komolyabb tüneteket észlelünk, fontos, hogy lásson orvos is, mivel a szövődményes esetek hirtelen állapotromlással járhatnak.

 • Gondoskodjunk szervezetünk hidrálásáról. Ez nem csak azért fontos, mert láz és hasmenés esetén könnyen kiszáradhatunk, hanem mert a nyálkahártyák is így maradnak nedvesek, amely szervezetünk első védvonalát jelent. Napi 2-3 liter víz fogyasztása ilyenkor különösen indokolt.

 • Fogyasszunk 3x1000 mg C-vitamint bioflavonoiddal kevertet. Ez a minimum, amit ilyen esetben javasolt fogyasztani, ezt kiegészíthetjük napi 1000-2000 mg L- Lizin bevitelével, melyek így a kötőszövetek erősítésével gátolják a vírusok terjedését.

 • Fogyasszunk testsúlyunknak megfelelő (pl. 60kg-os súly esetén 60 csepp egyenletesen elosztva a nap folyamán) mennyiségű, antioxidáns hatású, vírus és baktériumölő grapefruit cseppet legalább 3-4 napig.(Keserű, de megéri!, tejbe téve a keserű íz mérséklődik! ) Örvendetes HÍR , hogy nemsokára megérkezik a gyerekeknek kifejlesztett grapefruitos rágótabletta!

 • Együnk fokhagymát. A nyers fokhagyma a legjobb; 2x1 gerezdet együnk meg naponta. Ezt beletehetjük az ételbe is (nem hőkezelve) pl.: szendvicsbe, vagy beletehetjük egy kanál mézbe.

 • Igyunk kamilla vagy gyömbér teát, akár felváltva. Kamillás gőzölés nem indokolt, mert veszélyes és csak szárítja a nyálkahártyákat.

 • Láz esetén alkalmazzunk hűtőfürdőt, amit úgy végezzünk, hogy meleg vízbe ülünk, majd fokozatosan lehűtjük azt. Oldalunkon nem szoktunk gyógyszereket javasolni, de megjegyezzük, hogy az elmúlt viták ellenére a legbiztonságosabb lázcsillapító szer a piacon az Algopyrin.

 • Gyermekek esetén gyógyszert csak orvosi javaslatra, orvossal egyeztetve használjunk.

További javaslat kisgyermekek számára:
 • Orrfolyás esetén használjuk himalája- vagy tengerisós orrcseppet. Ezt úgy készíthetjük el, hogy egy kiskanálnyi t feloldunk egy pohár vízben. Legyen s íze, de ne túl s. Utána próbáljuk ki magunkon, hogy semmi esetre se legyen túl tömény, ne csípjen. A s orrcsepp ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszeres készítmények, azok minden káros hatását mellőzve. Az orrcsepp használata nagyon fontos, mert nem csak összehúzza az ereket és csökkenti a váladéktermelődést, de használatával megelőzhető, hogy a gyulladás a középfülre átterjedjen.
 • Kisgyermekeknek orrszívóval szívjuk le az orrát rendszeresen. Ez szintén nem csak a légzésüket javítja, hanem a fenti szövődmény elkerülését is lehetővé teszi.

 • Rendszeresen szellőztessünk, és használjunk párásítót a gyermek szobájában. A párásítót rendszeresen tisztítsuk és legjobb, ha desztillált, vagy ózmózis tisztított vizet teszünk bele, ezzel is csökkentve a kórokozók megtelepedésének esélyét.

 • A láz csillapítása hűtőfürdővel történjen, gyógyszert csak orvosi javaslatra használjunk! Gyermeknek aszpirint ne adjunk, mert egy olyan szövődményt okozhat (Reye szindróma), mely a máját és az idegrendszerét károsíthatja!

 • Ittasunk gyermekünket, hisz ő hajlamosabb a kiszáradásra, lévén testében sokkal nagyobb arányban van jelen a víz.

 • Bármilyen tünet rosszabbodása esetén hívjuk a gyermekorvost!

Étrend-kiegészítők

 • C-vitamin - Sokan antioxidáns hatásáról ismerik, de a kötőszövet stabilizálásának is nélkülözhetetlen eleme. Immunerősítő és vírusok szaporodását gátló hatással is rendelkezik. Megelőzésképp napi 500-1000mg bevitele javasolt. Betegség esetén 3x1000mg alkalmazható, de akár több is.
 • L- Lizin- A kötőszöveti rostok egyik fő alkotója. Gátolja a kötőszöveti bontó enzimek működését. Betegség esetén napi 1000-2000mg javasolt.

 • Béta-karotin - Az A-vitamin előanyagaként a bőr és nyálkahártyák épségéért felel. A vírusfertőzés elleni első védvonal a nyálkahártyák épsége. Megelőzésképp 10.000-20.000 NE napi fogyasztása javasolt, egyes szakemberek ennek többszörösét is javasolják, azonban pár hétnél tovább, ne alkalmazzuk magas dózisban és térjünk vissza a max. 10.000 egységhez. Várandós nők napi 7500NE-nél többet ne fogyasszanak.

 • Grapefruitmag csepp - Vírus, gomba és baktérium ölő hatással is rendelkezik. Megelőző adagja 10 testsúlykilogrammonként 3-4 csepp (pl. 60 testsúly esetén 6X3-4 csepp) csepp naponta folyamatosan.(túladagolni nem lehet !) Fertőzés esetén testúlykilogramnak megfelelő csepp mennyiség több részletben elosztva (pl. 60 kg testsúly esetén 60 csepp naponta) 3-4 napig.

 • Fokhagyma - Vírus, baktérium és gombaölő hatású. 2 gerezd naponta, hasonló hatékonyságú lehet, mint a vírusellenes készítmények.

 • Reishi, Shiitake és Cordyceps gombák. Erős immunműködést fokozó hatással rendelkeznek. Hatásukra nő a fehérvérsejtek száma, melyek a vírusellenes védelem fontos elemei. Ezeket az Immuno Q nevű készítmény tartalmazza. Influenza szezonban megelőzésre használható, de a tünetek megjelenésekor is érdemes szedni. Megelőzésre napi 1, fertőzés esetén napi 2x1 tabletta javasolt.

 • Echinacea (bíbor kasvirág) - Antibakteriális, antivirális és immunműködést fokozó hatású. A népi gyógyászatban egyik elsőként használt szer. A tünetek jelentkezése előtt is érdemes elkezdeni használatát.


 • Eukaliptusz olaj- Kitűnő légzést könnyítő hatása mellett, segít csökkenteni a másodlagos fertőzések valószínűségét. Érdemes füstölőbe tenni, vagy egyszerűen forró vízbe, de belecsepegtethető a fürdővízbe is. Ekkor érdemes fél deciliter forró tejbe beletenni és úgy beleönteni a fürdőbe.

 • Gyömbér- Melegítő, gyulladáscsökkentő és hányinger csillapító hatású. Teája segít az arcüregek és légutak tisztulásában. Gyökeréből készült teát 5 percig áztassuk forró vízben. Citromlét, mézet és fokhagymát is tehetünk hozzá.

 • Kamilla - Gyulladáscsökkentő hatása miatt a népgyógyászat kedvelt gyógynövénye. Ha a teavíz felforrott még 5 percig főzzük, a kamilla virágokkal együtt, utána szűrjük le és hagyjuk hűlni. Gőzölni is lehet vele, de csak rövid ideig, és tegyünk hozzá egy kis eukaliptusz olajat. Ha kidugult az orrunk, hagyjuk abba a gőzölést, mert száríthatja a légutakat.

Végezetül megemlítem, hogy az ősz közeledtével táplálkozási szokásaink is változnak, vitaminbevitelünk már nem a nyár során megszokott. Épp ezért javasolt elkezdeni egy hatékony, antioxidánsokat is tartalmazó multivitamin készítmény fogyasztását.Központi adminiszrátor (vitaminsziget)


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Kalapács alatt a tóból előkerült Bugatti
Gyönyörű történet került felszínre a Lago Maggiore iszapos mélyéből.
Interjú Domján Diana modellel
Interjú Domján Diana modellel.
David Finnegan
David Finnegan és a csapata 6 Sense  széles körű tapasztalattal, vizuálisan hatásos életmód képeket készít.
Nikki Beach party Miamiból
A tizenhét órás non-stop szórakozás hiányos öltözetben.
Jordan Carver legújabb fotói
Vegyünk egy pillantást Jordan Carver legújabb képeire.
Látványosság lett az indonéz óriáscsecsemő
Kíváncsiskodók tömegét vonzotta pénteken a rekordsúllyal, 8,7 kilogrammal született indonéz csecsemő Kisaran városában.
Sztárok luxusautói
A hírességek közül sokan szeretik luxusautókra költeni pénzüket,
Világelső orgazmus-túra
A magyarok százaléka kielégítőnek véli orgazmusa intenzitását, amivel hazánk a jó középmezőnyig verekedte magát
Hol rontják el a lottónyertesek?
Érett személyiség szükségeltetik ahhoz, hogy egy lottónyertes átgondoltan, nyugodtan legyen képes rendelkezni
Gyakran kinyírjuk a biológiai óránkat
Alvási zavarainkat könnyű a környezetre fogni, de vajon figyelünk-e a rendszerességre,
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.